“Durant 10 anys he patit molts dolors i símptomes, i encara ara en tinc”

Al novembre de l’any 2011, la Mari Carmen Gonzalo, actualment de 43 anys i veïna de Ripollet, començava un camí que sense saber-ho estaria ple de pedres. Després del seu tercer fill, va decidir fer-se la lligadura de trompes però el seu ginecòleg li va oferir la possibilitat d’implantar-se “un dispositiu segur” en una intervenció que no requeria d’ingrés hospitalari, era el mètode Essure. Pocs dies després va començar un calvari que ha durant 10 anys i que encara continua. 10 anys amb símptomes com dolors pelvians, nàusees, caiguda del cabell, infeccions urinàries, bonys als pits i regles abundants i doloroses, entre molts d’altres.
La Mari Carmen acumula moltes visites a metges, que no donaven solució als seus mals. Denuncia que a vegades s’ha sentit menystinguda, “m’han tractat de boja”, assevera. Després de molta desesperació i descobrir que tenia una al·lèrgia al níquel, un dels components d’Essure, al maig de 2021 la Mari Carmen va decidir extreure’s el dispositiu a la sanitat privada, en una operació on se li van haver d’extirpar les trompes i l’úter. Ara assegura que es troba una mica millor però alguns dolors encara no han acabat de marxar.
Les conseqüències de l’implant han anat més enllà de la salut física. Després d’anys de patir dolor, la Mari Carmen també ha patit problemes de salut emocional, el seu estat ha complicat la seva vida familiar i de parella i les conseqüències també s’han fet notar en l’àmbit laboral, “porto un any i mig de baixa”, explica Gonzalo.
Portar el cas al jutjats
En el camí, però, la Mari Carmen no està sola. Hi ha més dones afectades pel dispositiu que a poc a poc es van posant en contacte entre sí. Ella mateixa està en contacte amb més dones i juntament amb vuit més han començat recentment un procés legal, “denunciarem, no serà fàcil però volem que surtin els responsables”. “Ningú em tornarà aquests últims 10 anys que he passat a la meva vida”, es queixa Gonzalo. Per tal de poder fer-se càrrec de les despeses del procés judicial, que explica que no serà barat, ella i les seves companyes estan endegant campanyes de recaptació de fons, “hem començat a vendre paneres de Nadal”, comenta. Tenen previst obrir aviat un perfil a les xarxes socials per donar a conèixer la seva situació i les campanyes que endeguin.
Elles estan segures que hi ha més dones afectades per l’Essure però que potser no han relacionat els seus dolors amb l’implant del dispositiu. “Si hi ha alguna dona que sospita que els seus símptomes estan causats pel dispositiu, que no dubti i que vagi al metge”, encoratja la Mari Carmen. L’any 2018 la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia va elaborar una guia d’actuació a requeriment de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).
Un dispositiu amb afectades arreu del món
L’Essure era un mètode anticonceptiu permanent que la farmacèutica Bayer va començar a comercialitzar l’any 2002. Consistia en una petita molla que es col·locava a l’interior de les trompes de Fal·lopi i que en pocs mesos provocava la creació d’un teixit que acabava tancant-les.
Es calcula que hi ha prop de 80.000 dones que es van implantar Essure a tota Espanya, 6.500 de les quals a Catalunya, i més d’un miler de dones en tot l’Estat han notificat reaccions adverses.
L’any 2017 l’AEMPS demanava el cessament comercial i l’ús de l’anticonceptiu i Bayer va deixar de comercialitzar-los “per raons comercials” i no pas de seguretat. Fins que es va deixar de comercialitzar, moltes dones d’arreu del món han perdut òrgans i han patit complicacions en la seva salut i, en conseqüència, en la seva vida.