El 71% dels trams analitzats al pla d’accessibilitat incompleixen la llei

Un nou pla d’accessibilitat proposa accions per adaptar bona part dels carrers del municipi que no compleixen ara la normativa.
Es considera que un espai de vianants és accessible o està adaptat si no presenta graons ni ressalts, té una alçada lliure de 2,2m, una amplada de pas de com a mínim 1,5m i un pendent de com a màxim el 6% a més d’altres consideracions com una bona il·luminació, mobiliari urbà adaptat, un terra no lliscant i bona senyalització. És a dir, compleixen la normativa les voreres de la Rambla Sant Jordi i també les del tram remodelat del carrer Calvari, per exemple. Però malauradament al nostre municipi són una minoria. El pla d’accessibilitat elaborat per la Diputació i que recentment ha aprovat el ple municipal per unanimitat divideix el municipi en 441 trams de carrer. I del seu anàlisi es desprèn que només 3 de cada 10 compleixen la legislació d’accessibilitat. Un problema per a tothom però sobretot per a les persones amb mobilitat reduïda o amb limitacions psíquiques o visuals.
El pla assenyala que les zones de més recent construcció, com el barri de Pinetons, o les zones remodelades, com algunes del casc antic, són les que presenten millors condicions i compleixen la normativa estatal o, com a mínim, la catalana, menys restrictiva.
De la resta del municipi destaca que a la majoria de barris el 80% de l’espai està dedicat al cotxes i assenyala que els principals problemes d’accessibilitat es donen al casc antic, fonamentalment per l’estretor dels carrers i les voreres. És per això que el pla considera el casc antic zona d’estudi detallat i concreta amb més precisió els problemes i les solucions.
Tram de carrer a tram de carrer, amb senyalització d’obstacles, de guals o passos de vianants mal fets o inexistents el pla fa diagnosi de la situació actual i assenyala propostes de solució per adaptar la via pública al compliment de la llei estatal, o com a mínim, a la normativa catalana. Proposa ampliar voreres i on no es pot, fer plataforma única, canviar d’ubicació mobiliari, tapar alguns escocells, reparar paviments en mal estat, col·locar baranes o millorar rampes, entre d’altres actuacions. I prioritza les actuacions en diverses etapes. Entre les preferents hi ha l’ampliació de voreres en trams dels carrers Montcada, Padró, Sol, Balmes, Molí d’en Rata, Nou i Estrella. Així com altres actuacions de millora que han de permetre convertir la majoria del municipi en espais adaptats o accessibles. El pla fa propostes per passar d’un compliment del 30 a més del 80%.
El document, que és viu i s’haurà d’anar adaptant, és molt exhaustiu i ha de servir de guia per desenvolupar les reformes previstes i també per millorar la situació en diverses zones.
Com són els nostres carrers?
En el 61 % dels trams les voreres tenen menys d’1,5 metres d’amplada i per tant no compleixen la legislació. El problema s’agreuja quan considerem l’amplada lliure de pas, no compleixen el mínim legal el 75,8% dels trams analitzats.
El 17,9% dels trams tenen un pendent alt o molt alt, és a dir, per sobre del 8%.
El pla proposa refer el 21% dels guals o els passos de vianants existents i en la zona d’estudi especial ampliar voreres en el 38% dels trams.
