El comerç local fa grans descomptes en les rebaixes d’estiu per motivar el consum

Arriba el juliol i això vol dir rebaixes. Descomptes o grans descomptes per tal d’animar l’activitat comercial i incentivar una mica el consum local. Enguany, i ja els darrers tres anys, les males noves que imperen al voltant de l’economia, les previsions negatives, l’atur i tot plegat frenen al ripolletenc a anar de rebaixes. La majoria de comerciants del poble coincideixen en què l’ambient pessimista que s’està generant per les contínues males notícies que arriben des dels diferents mitjans de comunicació influeixen en la actitud del consumidor. Tot i així, els botiguers no es resignen i segueixen lluitant per tirar endavant els seus negocis.
Els cartells de rebaixes s’aprecien als aparadors dels diferents establiments. Malgrat que aquest període de descomptes s’allarga fins al 31 d’agost, normalment els primers dies són els que marquen la línia per saber si el comerciant farà caixa o no. Per aquest motiu, la presidenta de la Unió de Botiguers de Ripollet (UBR), Carme Grau, no vol fer avaluacions, “encara és aviat. A final de mes ens reunirem i examinarem com ha anat”. Grau, presidenta des de fa uns tres mesos de la UBR prenent el relleu de Maria Vilariño, reconeix que les expectatives no són bones i “els comerciants estan una mica desencisats”. De totes maneres, ella mateixa lloa l’actitud de tots ells per motivar el consum intern.
Tampoc es mostra satisfet Carles Creus, de la botiga de roba Creus. “Venc roba juvenil, de marques per a joves i l’atur d’aquest sector és molt alt. Clar! no tenen diners per gastar”. Al seu parer, les males notícies que omplen els diaris i minuts de televisió i ràdio “no ajuden al petit comerç que ens afecta més que al gran”. De moment, el seu anàlisi “és pitjor en referència a l’any passat”, però ell aposta per ser optimista i creu que la situació econòmica millorarà “ho ha de fer”, etziba i això poc a poc “s’anirà recuperant”. Una altra que ha notat la baixada de vendes és la botiga Bolsos Cisa, que a banda de bosses també ven sabates, maletes o cinturons. Les seves responsables expliquen que “els primers dies les vendes van anar molt bé”, però que tot i això “aquesta setmana han afluixat molt”.
Malgrat que aquest any els productes estan més rebaixats del compte, la crisis econòmica fa que la gent demani els productes més barats, com comenten “no s’està venent com altres anys”. Critiquen que els grans comerços fan rebaixes i grans descomptes durant l’any i que en moments en els quals l’economia és fluixa, la gent busca preus baixos. “Al final se’n ressent el petit comerç”, conclouen. També esperen que es millori amb el pas dels dies. Un altre dels negocis que pateix la crisi és la botiga Gorina. Montse Gorina afirma que les rebaixes d’estiu “estan anant com sempre, malament” i afegeix ”on més funcionen les rebaixes és a les botigues de roba i sabates”. Per això ja fa temps que no fa rebaixes generals, simplement aplica ofertes puntuals en segons quins productes.
Productes amb rebaixes importants
El comerç local és el que més pateix les conseqüències de la crisi. Al llarg de l’any les vendes no han estat tan bones com en anys anteriors. Durant les rebaixes d’hivern les vendes ja van caure més de l’habitual i, en general, els comerciants locals han afrontat les rebaixes d’estiu amb un ànim força baix. S’esperaven poques vendes i per tal d’afavorir-ne un increment, els comerciants locals han apostat per aplicar un percentatge de rebaixes força important.
A Bolsos Cisa el percentatge més alt de rebaixes és un 40%, tot i que també apliquen un 50% en alguns productes més puntual. El que tenen més rebaixat a Bolsos Cisa són les sabates, un producte que ocupa força espai i que passa fàcilment de moda.
La presidenta de la UBR, Carme Grau, també xifra els descomptes fets als negocis del poble entre un 40% i un 50%. Una bona xifra per tal d’atraure consumidors a entrar als establiments. A la botiga Creus, per exemple, tenen samarretes rebaixades fins a un 40%. Aquesta és la gran aposta del botiguer, tot i que en té d’altres en percentatges similars que s’acosten a la xifra com pantalons o cinturons.