El conseller Bargalló confirma la posada en marxa dels dos instituts escola el curs vinent

Aquest dijous 10 de gener el conseller d’educació, Josep Bargalló, ha visitat les escoles Martinet i Pinetons. Ha passejat pels dos centres per conèixer les instal·lacions i la forma de fer i s’ha reunit amb els equips directius, les famílies i representants municipals. Les trobades, una a cada escola, han servit per confirmar que la conselleria ha aprovat que les dues escoles passin el proper curs a acollir també secundària. S’accepta així la reivindicació dels instituts escola que havia fet la comunitat educativa i que havia estat ratificada al ple municipal.
Tant el conseller com l’alcalde, JM Osuna, han insistit que es tracta “d’una solució de ciutat” i han emmarcat aquesta decisió en una planificació conjunta de municipi que s’està treballant entre el departament i el consistori per “donar una empenta al sistema educatiu” i que inclou des de les escoles bressol fins a la formació post-obligatòria.
.
Pel curs vinent no hi haurà obra nova
Malgrat l’aprovació dels instituts escola cap dels dos centres estrenarà edifici el curs 2019-2020. El Martinet començarà el primer d’ESO, puja una línia, a les dependències actuals de l’escola i si no hi poden fer espai no es descarta instal·lar algun mòdul al pati. Seria una solució temporal fins que estigués construït el nou edifici per a la secundària als mateixos terrenys del centre, a l’espai que s’ha donat a l’escola i que fins fa uns mesos s’utilitzava com aparcament. Aquesta ampliació del centre anirà a càrrec del Departament d’Educació.
On no hi haurà ampliació serà a Pinetons. El proper curs els alumnes, que seran un centenar, començaran la secundària a un edifici municipal, la Casa Natura. A partir del següent curs està planificat que ja es puguin instal·lar a un altre edifici de nova construcció, també municipal, que s’haurà de fer als terrenys que hi havia reservats des de fa anys pel quart institut i que s’havia previst construir per ubicar l’escola de música. Com es calcula que amb el descens d’alumnes a la primària l’escola Pinetons passarà de quatre a dues línies en cinc o sis anys, acollirà a partir de llavors la secundària a les dependències actuals i s’alliberarà el nou edifici municipal de l’escola de música.
El conseller Bargalló ha explicat que s’ha prioritzat “una solució que eviti la massificació” però ha reconegut que hi haurà un període transitori que “tindrà algunes incomoditats” i requerirà un “esforç, però serà acotat en el temps i positiu”.
La creació dels dos instituts escola satisfà les demandes de les famílies de les dues escoles que han rebut la notícia amb satisfacció. Al Martinet veuen feta realitat una demanda històrica de poder seguir la línia pedagògica també a la secundària i a Pinetons aconsegueixen, després d’haver-ho lluitat molt, un projecte propi que permet reduir la massificació a la secundària i assegura la línia pedagògica i l’atenció als alumnes.
.
.
Implicació clau de l’Ajuntament
La disponibilitat d’espais municipals mentre Pinetons no pot acollir a les dependència actuals la secundària ha estat una peça clau per arribar a la solució actual. Des de fa mesos el govern municipal i també la regidora d’ERC, Lurdes Serra, han mantingut converses amb membres del Departament d’Educació per tal de desencallar la situació. El consistori no només cedeix pel curs 2019-2020 la Casa Natura sinó que també es compromet a tenir enllestida la construcció d’un nou equipament pel curs 2020-2021. L’alcalde, JM Osuna, ho ha justificat explicant que “és un esforç que fem des de l’Ajuntament perquè des del Departament ens van argumentar que seria impossible per ells fer dues construccions al municipi pel proper curs i malgrat que directament li hem manifestat que no ens correspon a nosaltres, entenem que l’educació és una política fonamental i creiem que hem de posar els recursos que correspongui per tenir un ensenyament de qualitat i no massificat”.
.
.
Compromís per millorar també l’FP
Dins la planificació conjunta entre l’Ajuntament i la Generalitat per millorar l’educació al municipi s’està parlant també d’aprofitar la creació dels dos instituts escola i per tant la reducció de la massificació als tres instituts públics actuals per ampliar l’oferta de formació professional i “estudiar la incorporació de nous batxillerats”, una reivindicació de la comunitat educativa des de fa temps perquè actualment no es pot fer a Ripollet el batxillerat artístic, per exemple.
Es constata així un canvi important en la política del Departament d’Educació, que no només està treballant conjuntament amb els ajuntaments per planificar globalment l’oferta educativa a cada poble sinó que també fa una aposta clara pels instituts escola com a solució a l’augment d’alumnes a la secundària. Pel proper curs hi ha previst que s’obrin una vintena d’instituts escola a tot Catalunya, sis d’ells a la nostra comarca. A més dels dos de Ripollet també hi haurà un a l’escola Can Llobet de Barberà del Vallès i un altre al Viver de Montcada i Reixac.
.