Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Iside Manyosa en el servei militar // www.això-va-passar.es
Mirant per internet després d’anys de recerca el passat 22 d’abril en Pere Manyosa va trobar el nom del seu pare, Isidre Manyosa, entre els combatents enterrats a la fossa comuna de La Bisbal de Falset. “Va ser un moment de molta alegria però em dol per la meva mare i la meva germana que no han arribat a veure-ho”, ens explica el Pere, que encara era un nadó quan va morir el seu pare. Ha estudiat l’origen de la família i ha fet recerca genealògica. Durant anys també ha buscat on podia estar el seu pare que va morir a la guerra civil, pensava que el trobaria a Cornudella de Montsant i va posar-se en contacte amb entitats de recuperació de la memòria històrica però sense sort. Ara es mostra satisfet, ha visitat la fossa comuna i les properes setmanes tornarà a baixar des de Mollerusa, on viu ara, per posar una làpida, “serà un acte íntim amb la família, així a partir d’ara tindrem on poder portar flors el dia dels difunts”.
Regidor d’ERC mort a l’Ebre
En Isidre Manyosa Companyó, el pare d’en Pere, va néixer el 31 de desembre de 1904 a Ripollet. Es va casar amb l’Engràcia Codina i Roca amb qui va tenir dos fills, el Pere i la Maria Teresa. Entre els anys 1934 i 1936 va ser regidor per Esquerra Republicana a l’Ajuntament, formant part del govern que encapçalava l’alcalde Josep Ros Prats. Amb l’esclat de la guerra civil la dona i els fills van marxar a l’exili a França. A la tornada s’instal·larien primer a Cervera i després a Mollerussa, on ara hi viu en Pere.
L’Isidre va participar com a soldat a la guerra i segons el llistat d’enterraments de la fossa comuna de La Bisbal de Falset va morir el 27 de juliol de 1938, dos dies després de l’inici de la batalla, a l’hospital de la Cova de Santa Llúcia, hospital de campanya amb 100 llits i tres quiròfans instal·lat a un quilòmetre del poble. El llistat de la fossa fet pels mateixos veïns del poble relaciona 74 persones, 72 de les quals amb nom i cognoms. A La Bisbal de Falset s’han fet des del 2001 diversos homenatges a aquestes víctimes, entre les quals hi ha brigadistes internacionals, però com explica l’Enric Masip, autor de la web on està publicat el llistat que va servir a en Pere per trobar al seu pare, “només s’han trobat set famílies”. La tasca de recuperació de la memòria i la dignificació de les víctimes de la guerra, es calcula que van morir 31 ripolletencs republicans al front, continua sent lenta i difícil.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies