El GER lliura l’estudi fet sobre el nomenclàtor local

El GER ha analitzat el nom i origen de 233 carrers i espais de Ripollet
L’Ajuntament de Ripollet va presentar el passat 29 de març l’estudi del nomenclàtor de la ciutat que ha realitzat el Grup d’Estudis Ripolletencs (GER). Un estudi que parteix de la necessitat de complementar amb una base històrica el reglament del nomenclàtor i que servirà a la Comissió del nomenclàtor per estudiar les diferents propostes de canvi de noms que es rebin. Tot plegat, un compromís del consistori arran la moció que va presentar Jovent Republicà i aprovada pel Ple Municipal l’abril de 2018, que demanava feminitzar i dignificar el nomenclàtor.
L’estudi, que ha analitzat el nom de 233 carrers i espais del municipi, busca ser “una base imprescindible per a qualsevol política de patrimoni i memòria que busqui ser rigorosa i efectiva”, en paraules del regidor de Patrimoni, Sergio Linares. La presentació de l’estudi va comptar amb la presència d’Eduard Ballesteros i Helena Bea, membres del GER, que van explicar que ha estat un estudi “dificultós” per la seva recerca arxivística i és un document que “està obert a noves aportacions”.
Des del GER han trobat que hi ha 14 espais a Ripollet amb nom de dona, al voltant del 13% del total de noms de persones, i en molts casos estan vinculats a la història i la religió. A més han constatat que hi ha una forta tendència masculina, sobretot als carrers del centre històric. L’estudi també ha trobat noms d’espais que porten el nom de regidors durant l’època franquista i una important quantitat de noms vinculats a la religió com sants i verges. L’estudi assenyala força noms que fan referència a l’origen del municipi, o alguns de curiosos. Per ara, la Comissió del nomenclàtor ha rebut una desena de propostes de canvi de nom, que es podran analitzar amb l’estudi del GER com a base.