El govern aprova el pressupost amb el suport d’ERC i l’abstenció de Ciutadans

Sense sorpreses. Tal i com ja havien avançat els diversos grups, el govern va poder aprovar al ple de febrer el pressupost municipal de 2016 gràcies al suport d’Esquerra Republicana i l’abstenció de Ciutadans. Van votar en contra el Partit Popular, Convergència i el Partit Socialista.
.
Un pressupost social
.
Un pressupost social
L’augment a les partides socials va ser un dels aspectes més destacats del pressupost per part dels grups de l’oposició que hi van donar suport. La regidora d’ERC, Lurdes Serra, va valorar l’esforç del govern però els hi van convidar a “mirar endavant i treballar en millorar la ciutat” perquè aquests pressupostos “encara no són els del canvi” i va demanar que es modifiqui el ROM, que el proper any es faci un pressupost participatiu i que s’engegui un pla de barris. També una nova comissió de seguiment de l’Ecoparc i un consell de transparència, entre d’altres.
Des de Ciutadans, Josep Gabarra, va titllar el pressupost de “social, renovador i participatiu” i va valorar que el govern hagi acceptat algunes de les seves propostes i va recordar que també van demanar la supressió de la figura del Defensor del Ciutadà i destinar els recursos a reforçar l’Oficina d’Informació al Consumidor.
.
Un pressupost sense coherència
.
Un pressupost sense coherència
Les principals crítiques dels grups que van votar en contra del pressupost van ser per manca de coherència amb el que els ara regidors del govern defensaven quan estaven a l’oposició, la manca de finançament per a les inversions i els 160.000 euros que el govern vol destinar a estudis.
Des del PP el regidor Víctor Diéguez va considerar que el pressupost està “desconnectat de la realitat”, té poca concreció i es massa “continuista”. I va apuntar que el projecte de l’administració electrònica i la reestructuració del govern i l’ajuntament no són prioritàries.
El portaveu del PSC en el debat del pressupost va ser Luís Tirado qui va criticar la consolidació de l’IBI perquè ja hi ha un augment d’ingressos per plusvàlues i “es podia haver abaixat”. També va advertir que arriben tard i “no seran efectius fins l’abril” i que no acompleixen les expectatives. Va recordar que des del COP s’havia demanat no pagar el deute il•legítim, fer un pressupost participatiu i eliminar el copagament a serveis socials però “no hi ha res d’això al pressupost”. Va destacar que ara no es vulgui fer un auditoria econòmica perquè “s’han trobat un ajuntament sanejat” i va criticar que el govern vulgui destinar més de 160.000 euros a estudis i que les inversions siguin “només una llista d’intencions”.
.

.

.
CDC insisteix en les crítiques
Quatre dies després de la celebració del ple municipal, el grup municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va fer una roda de premsa per reiterar la seva valoració sobre els pressupostos presentats per l’equip de govern. El portaveu i regidor de CDC, Xavier Peñarando, va criticar que són “uns pressupostos que arriben tard” i que això “evidencia el que ha estat aquest govern fins al moment”. Peñarando va afirmar que el “govern ha enganyat als ripolletencs” perquè segons consideren “s’han incomplert punts fonamentals del seu programa”. Des de CDC van considerar que aquest any “no s’han fet pressupostos participatius” i van aprofitar per criticar que els pressupostos dels patronats “no han tingut en compte les opinions de les entitats, associacions de veïns i l’oposició”.
Pel que fa a les inversions, des de CDC consideren que “són uns pressupostos poc ambiciosos” i critiquen que “tan sols ens han presentat un llistat d’intencions a última hora”. Una altra de les crítiques de CDC cap al nou govern és la despesa en estudis, que consideren elevada, i es sorprenen per la eliminació de l’auditoria econòmica de l’Ajuntament. Peñarando va concloure la roda de premsa sentenciant que des de CDC esperen “que el govern canviï la seva actitud” i afirmant que Ripollet “necessita una legislatura amb un projecte ambiciós”.
.
Que ens jutgin els fets
.
Que ens jutgin els fets
La regidora d’hisenda, Pilar Castillejo, es va defensar de les crítiques en el ple reconeixent que el pressupost no ha estat participatiu però que per primera vegada s’ha explicat als veïns, que “treurem el copagament” i va considerar que titllar els comptes de continuistes “és una etiqueta” i es veurà en el futur, “pels fets ens coneixereu”, va emprar per defensar-se.
.
.