El nou ROM incorpora una audiència pública prèvia als plens municipals

El Reglament Orgànic Municipal (ROM) és l’eina que regula el funcionament de l’organització institucional de l’Ajuntament i els seus òrgans de govern. El ROM vigent es va aprovar al 2005 i fa temps que va quedar desfasat per altres legislacions i al marge de les possibilitats que han obert els avanços tecnològics. Al 2016 ja es va aprovar una moció per a la seva renovació presentada pel PDCAT, al 2017 es va crear una comissió amb representació dels grups municipals però no ha estat fins a la seva reactivació el passat mes d’abril i gràcies a la implicació de la Secretària Municipal que s’ha posat fil a l’agulla. El nou text es va aprovar inicialment per unanimitat al ple i romandrà un mes en exposició pública.
Vot telemàtic i sessions per videoconferència
El nou ROM regula les sessions no presencials. Estableix que, com s’està fent ara de forma excepcional, els plens puguin ser per videoconferència en casos “de força major, greu risc col·lectiu o catàstrofe pública”. Va un pas més enllà amb les comissions informatives i la comissió general de comptes que passaran a fer-se sempre de forma telemàtica.
També s’aprofiten les noves tecnologies per millorar la conciliació. Es regula la possibilitat de participar i votar als plens presencials de forma telemàtica als regidors que estiguin de baixa per embaràs o de permís de maternitat o paternitat. El regidor de Participació, Sergio Linares, va explicar que la voluntat era permetre la delegació de vot però que legalment no està clara la seva viabilitat i per tant, de moment, es queden amb la participació a distància.
Més participació dels veïns
El nou ROM no recull apartats d’informació i participació pública com sí fa el vigent perquè són aspectes que ara estan recollits al Reglament de Participació. Però en la regulació del ple municipal sí obre un nou espai de participació als veïns. Serà en forma d’audiència pública i es farà abans de la sessió. Els veïns que vulguin participar s’hauran d’inscriure abans del divendres anterior al ple i tindran màxim tres minuts per fer la seva intervenció. L’alcalde o el regidor interpel·lat hauran de respondre al moment o fer-ho per escrit en màxim 20 dies.
Aquesta audiència pública s’afegeix a les dues formes d’intervenció ciutadana al ple que queden regulades al Reglament de Participació. Una és el torn amb sol·licitud prèvia per entitats o col·lectius que vulguin intervenir abans d’algun dels punts d’acord que els hi afectin. I l’altra és el torn de precs i preguntes del públic assistent sobre la mateixa sessió i que podrà obrir o no l’alcalde al final dels plens.
Més debat entre els regidors durant el ple
El ROM vigent no regula com ha de ser el debat durant el ple i aquest fet sempre ha generat polèmica durant les sessions, ho fa ara i ho feia fa més de dos mandats. El nou text sí que entra al detall. En els punts de l’ordre del dia fixa fins a tres rèpliques i en precs i preguntes, malgrat deixar clar que no es pot generar debat, sí permet als regidors de l’oposició sol·licitar la paraula per demanar aclariments relatius a les respostes rebudes.
Sancions pels regidors que no assisteixin
L’actualització del ROM ha de permetre també gestionar millor episodis viscuts recentment a la política local i que no estaven recollits expressament. Per exemple, es detalla el règim jurídic dels regidors no adscrits. També s’insisteix, perquè l’anterior ja ho deixava clar, que la dedicació exclusiva d’un regidor ha de suposar “dedicació plena” i és incompatible “amb qualsevol altre tipus de dedicació o treball lucratiu”. Es concreta que els registres d’interessos dels regidors (que inclou les declaracions dels seus béns patrimonials i de possibles causes d’incompatibilitat) han de romandre publicades al portal de transparència. I també s’obre la possibilitat a que l’alcalde sancioni amb la pèrdua del dret a percebre la retribució o assignació econòmica de fins un màxim de tres mesos als regidors que faltin sense causa justificada “a dues reunions consecutives del ple o de les comissions o a tres d’alternes” en un any.