El PEMV proposa un nou carril BUS cap a la UAB però no l’estació a la R8

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, va presentar fa unes setmanes el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV). Un document que analitza i planifica la mobilitat als dos vallesos. És una forma de concreció del Pla Territorial Metropolità de Barcelona i per això es marca el mateix horitzó temporal, l’any 2026. Abans de presentar-lo el pla ha comptat amb un llarg procés tècnic i participatiu. Ara s’obre un nou període d’exposició pública i al·legacions.
El pla vol augmentar l’ús del transport públic i reduir un 10% el trànsit viari respecte les previsions actuals per d’aquí a sis anys.
Per aconseguir-ho proposa 56 mesures que s’han escollit entre més d’un centenar per ser les més eficients i possibles.
El PEMV busca potenciar els intercanviadors de transport públic, fomentar el tren, crear una xarxa de corredors BRCAT o plataformes reservades per al bus i fomentar la mobilitat no motoritzada.
A Ripollet es dibuixa un corredor de bus que connectaria La Llagosta amb la UAB i un carril bici que sortiria del nostre municipi cap a la UAB passant per Barberà i Badia.
Però pel que fa als interessos locals sobta més el que no hi ha.
Malgrat que el PEMV proposa set noves estacions de tren, dues d’elles a la línia R8, no es contempla connectar Ripollet amb la xarxa ferroviària. Segons el Pla, Ripollet ja no és el municipi més gran sense tren perquè consideren que “té una cobertura del 50% de la població tot i no tenir estació gràcies a la passarel·la que travessa la C-58 i comunica amb l’estació de Cerdanyola del Vallès”. Es preveu potenciar la R8 amb nous intercanviadors, més freqüència i estacions al Baricentro i Santa Perpètua. Però seguirà passant per sota dels Pinetons i no donarà servei al municipi.
Una opció que sobta perquè les dues accions, tant el carril bus com el carril bici, que es dibuixen al municipi el connecten amb la UAB i en canvi no es contempla fer-ho amb la R8 que seria l’opció més ràpida.
El pla tampoc recull finalment cap proposta per minimitzar l’impacte de la C-58. No parla del soterrament, ni de pantalles acústiques, que sí va ser una de les accions previstes en la primera fase d’estudi.
Les dues propostes del PEMV a Ripollet
Plataforma reservada de bus La Llagosta – UAB
Amb un pressupost d’uns 10M€ es preveu una malla d’eixos prioritaris per al bus que inclouen tant actuacions en matèria d’infraestructura per a garantir la prioritat del bus i uns temps de viatge competitius, com la millora de l’oferta de servei amb noves línies que recorrin cada corredor de punta a punta. S’han previst cinc corredors, un d’ells recupera la idea del TramVallès i uneix La Llagosta amb la UAB passant per Montcada, Ripollet, Cerdanyola fins la UAB passant per diverses estacions. En un futur més llunyà i si tingués èxit es podria reconvertir en un tramvia.
Via ciclista des de Ripollet fins a la UAB
Amb un pressupost de 25M€ es preveu construir 63 km de carrils bici que serveixin per dibuixar una xarxa interurbana que permeti connectar municipis propers. Una d’aquestes vies ciclables sortiria de Ripollet i aniria per Barberà i Badia fins a la UAB. També hi hauria a prop un corredor de Cerdanyola a Badia, un altre que connectaria Cerdanyola i Sabadell per la N-150 i un més entre Montcada i la La Llagosta. S’han previst també vies ciclables entre Rubí i la UAB, entre Terrassa i Sabadell, entre Sabadell i Castellar i entre Mollet i Parets del Vallès, entre d’altres.
Altres propostes
El Pla inclou propostes generals per a tota la comarca que també afectarien molt la mobilitat al nostre municipi:
- Implantació de la T-Mobilitat en el transport públic
- Construcció d’aparcaments segurs per a bicicletes en les estacions
- Implementació d’un nou sistema de tarifació viària (vinyeta en comptes de peatges)
- Creació d’un mapa específic del Transport Públic Col·lectiu del Vallès
- Terminal de busos de la UAB
- Pla de millora conjunt entre el Departament i els Ajuntaments per a les línies de bus internes del Vallès
- Actuacions de millora de capacitat puntual als enllaços del corredor AP-7/B-30

Un grup d’usuaris del transport públic en parlarà el dia 6
Aquesta setmana s’ha donat a conèixer la Plataforma pel Transport Públic de Ripollet. Són un col·lectiu d’usuaris locals que volen organitzar-se per proposar millores al municipi.
Han obert perfils a Twitter i a Facebook sota el nom de ‘Mou-te Ripollet’ i volen aprofitar el debat sobre el Pla Específic de Mobilitat del Vallès per iniciar també les seves accions locals. El primer que han preparat és una trobada el pròxim divendres 6 de març a les 18h al Centre Cultural. En aquesta primera sessió revisaran el Pla Específic de Mobilitat i recolliran propostes entre els participants.