Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Evolució de l’atur – Clica per fer més gran
Tenir treball és un dels principals desitjos pel nou any, tothom és conscient que la situació és complicadíssima. L’atur és la major preocupació social ja que el 2012 ha estat el pitjor any de la crisi. Al nostre municipi desembre es va tancar amb 4.075 persones en atur segons les dades del Departament d’Ocupació. És a dir es tracta dels veïns que es troben sense feina i estan apuntats a l’Oficina de Treball de la Generalitat. Són més els ripolletencs que no treballen malgrat estar en edat laboral i en condicions per fer-ho però els no inscrits a l’OTG no s’inclouen a les estadístiques. Amb les dades que hi ha s’observa que durant el 2012 els aturats han augmentat en 102 persones, és a dir, un 2,5% més en un any. Un empitjorament de la situació que agreuja la registrada els darrers exercicis, en els darrers quatre anys ha crescut un 32,5%. Ara hi ha un miler d’aturats més que a l’inici de 2009.
De fet en aquest 2012 la xifra d’aturats s’ha situat per sobre de les 4.000 persones en sis dels dotze mesos de l’any (febrer, maig, setembre, octubre, novembre i desembre). I el pitjor és que les dades més elevades han estat en el darrer trimestre.
Si mirem com ha evolucionat la desocupació en els darrers anys a excepció del 2012 l’atur sempre ha pujat també en el primer trimestre.
Més detalls sobre l’atur
Darrera aquestes dades colpidores s’amaguen situacions personals i familiars molt difícils ja que la manca de reactivació del mercat laboral provoca que molta gent acumuli anys sense treballar i que els que perden ara la feina triguin cada cop més en torna a incorporar-se a un mercat laboral on tampoc hi ha gaire moviment.
Atur per sexes – Clica per fer més gran
Si analitzem les dades de l’atur al nostre municipi observem que afecta gairebé per igual a homes i dones. Dels 4.135 aturats registrats al novembre 2.097 eren homes i 2.038 dones. I aquesta és també una de les coses que han canviat amb la crisi, ja que abans, en els anys 2006 o 2007 la relació entre els aturats ripolletencs era d’un 40% d’homes i un 60% de dones.
Pel que fa als grups d’edat, aquests anys de destrucció d’ocupació han afectat més a les persones més grans. Els majors de 45 anys han passat de suposar el 35% dels aturats en 2007 al 40% aquest any 2012. Aquesta dada és preocupant ja que generalment es tracta dels treballadors que sustenten les economies familiars.
Destaca que el percentatge d’aturats apuntats al servei d’ocupació menors de 25 anys s’ha reduït de l’11 al 8%, i tenint en compte que la taxa d’atur juvenil a Catalunya se situa al voltant del 40% aquesta reducció pot suposar que molts han tornat a estudiar o ni tan sols s’inscriuen per trobar la primera feina.
Atur per sectors – Clica per fer més gran
Pel que fa als sectors on treballaven les persones que perden la feina s’observa que al començament de la crisi, anys 2008 i 2009 el sector proporcionalment més afectat era la construcció i augmentaven regularment els de la indústria. En aquells moments el sector serveis creixia però semblava que menys, però a partir del 2010 és precisament aquest el sector que continua generant atur. Al novembre del 2012 els aturats provinents del sector serveis ja suposen el 60% del total, sent un 21% els de la indústria i un 14% els de la construcció.
La paralització del mercat laboral és evident mirant també els contractes que es fan cada mes. Són força menys que fa tres o quatre anys. I els pocs que es fan són en pitjors condicions. Malgrat que amb la darrera reforma laboral els treballadors indefinits estan més desprotegits això no ha permès tampoc augmentar aquest tipus de contractació i la immensa majoria dels contractes que es fan, més del 80%, són temporals.
L’anàlisi no convida a l’optimisme però després de quatre anys d’increments hi ha qui espera que el 2013 suposi un canvi de tendència.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies