El pla d’usos de la Casa del Pont Vell preveu museïtzació i nova construcció

El projecte de la Casa del Pont Vell, el nou equipament de barri que s’ha d’ubicar a l’immoble comprat a la carretera de l’estació, avança. L’Ajuntament ha presentat el pla d’usos fet pels arquitectes Manel Julià i Marta Urbiola. El treball ha buscat encabir els usos assenyalats en el procés participatiu fet al barri tot conservant i museïtzant els espais, estances i elements més destacats de l’immoble. Així el pla d’usos dibuixa l’entrada a l’equipament pel carrer Doctor Gil per tal de garantir l’accessibilitat i facilitar la ubicació de la recepció. En el pati es preveu un nucli de circulacions verticals amb un ascensor, una escala i una passera oberta que permeti connectar les dues plantes existents.
Museïtzar algunes estances
A la planta baixa es preveu preservar integrament i museïtzar espais com la cuina, molt ben conservada; el galliner, una cort o el safareig així com també s’assenyala que caldria conservar parcialment altres elements.
Per tal d’encabir tots els usos previstos es proposa ampliar la superfície construïda en 100 o 125 metres quadrats més fent una segona alçada a la part dels corrals. Així l’espai construït arribaria als 400 m2.
La part museística es combinarà amb espais per activitats del barri i les entitats. Així s’ha previst ubicar a les sales més petites, les de la casa, un arxiu a la planta baixa i aules per activitats infantils, de joves i despatxos.
Sales i espais polivalents
Les sales més àmplies s’ubicarien a l’espai de nova construcció i a la part de la casa destinada històricament a usos agrícoles. S’han previst espais polivalents, per activitats de gent gran, d’infants, lavabos, magatzems, espai d’exposicions i una aula d’informàtica. L’objectiu és crear un equipament “porós”, “de barri”, que combini usos i també fomenti la relació entre els diversos usuaris a l’espai central, el pati. Tot plegat, preservant el valor patrimonial de l’immoble, “una casa on s’ha aturat el temps”, com van assenyalar els arquitectes i que “explica molt bé com era la vida familiar i econòmica de l’època”. Aquest pla d’usos ha de servir de guia a l’AMB per fer la redacció del projecte, que s’espera comenci al setembre. Amb aquest calendari les obres d’adequació podrien iniciar-se l’any 2023.