El ple municipal dóna suport a la Declaració de Sobirania i el dret a decidir
El ple de l’Ajuntament ha donat suport a la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya aprovat pel Parlament el 23 de gener. Ho ha fet aprovant una moció presentada per ICV-EUiA, CIU i el COP-CpR i que ha comptat amb la col·laboració de Ripollet per la Independència, la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana. És a dir van votar a favor de la moció els 10 regidors dels partits que la presentaven, es van abstenir els 7 del PSC i van votar en contra els 4 del PP.
Abans que els regidors va prendre la paraula Miquel Estapé, com a portaveu de Ripollet per la Independència, que va destacar que amb l’aprovació Ripollet se situa entre els municipis que estan a favor del dret a decidir i va assegurar que al poble hi ha “una àmplia majoria sobiranista”. Des de l’entitat van agrair la col·laboració dels grups polítics i van destacar la moció com una oportunitat més per fer difusió de la proposta sobiranista. En el debat polític es va escoltar de tot. Entre els partidaris al text, Valentí Nieto, regidor d’ICV-EUiA, va afirmar que en la relació de Catalunya amb l’estat s’ha creat una “situació injusta” i que no es pot mantenir més temps “a un poble contra la seva voluntat”. El regidor de CIU Xavier Peñarando va argumentar que la petició de sobirania es basa “en els drets històrics del poble català” i va destacar la importància que ha de jugar en tot el procés el Parlament. Per la seva banda des del COP-CpR Pilar Castillejo va mostrar el suport a la moció però no va amagar que des dels seu grup els hi hagués agradat anar més enllà i parlar del dret a decidir de la “nació” catalana, que inclou “els països catalans” i va fer una crida a la desobediència i la insubmissió assegurant que per aconseguir la independència caldrà “desobeir lleis”.
Els arguments contraris al dret a decidir van arribar des del Partit Popular, Víctor Diéguez va defensar que “si es vol canviar la Constitució s’han de pronunciar tots els espanyols” i va afirmar que ja es gaudeix del màxim grau d’autogovern de la història però que “s’ha d’exercir”. En referència a la independència va assegurar que trencar amb Espanya “serà dolent pels catalans”.
Per últim Rosa Martín va explicar l’abstenció del PSC agraint que s’haguessin modificat alguns aspectes de la moció per fer-la possible però malgrat mostrar-se d’acord amb el dret a decidir i amb la celebració d’una consulta no hi van donar suport. Va assegurar que la proposta socialista és reformar la constitució per arribar a “una solució federal amb Espanya i Europa”.