El projecte RiConnect està definint com ha de ser l’avinguda N-150

La carretera de Barcelona, la N-150, es vol convertir en una avinguda metropolitana, com a mínim, de Montcada a Barberà. Una via que connecti, que no sigui frontera. On guanyi protagonisme el vianant, la bicicleta i el transport públic. Un eix en sintonia amb el seu entorn. Tot plegat una transformació molt ambiciosa que només es pot imaginar superant les lògiques dels termes municipals. És per això que resulta tan interessant el projecte metropolità RiConnect. Un programa subvencionat amb fons europeus que ha de permetre redactar un Pla d’Acció Integrat. Un full de ruta que defineixi els projectes i inversions necessaris per capgirar la situació actual en tot l’entorn. Hi participen tècnics, polítics dels municipis implicats i també s’està escoltant les demandes i opinions de la ciutadania.
El passat dimarts es van fer tres passejades amb veïns en diversos punts de la carretera per identificar zones verdes. La sortida més nombrosa va ser la de Ripollet i Cerdanyola, amb una quinzena de participants. Amb sortida als Quatre Cantons, van creuar l’autopista per arribar al riu Ripoll, van tornar cap al Riu Sec i van voltar pels barris que tenen contacte amb la carretera.
Aquesta activitat arriba després que a començaments d’any més d’un miler de veïns de la comarca participessin en un enquesta i assenyalessin els punts de millora a l’entorn de la N-150. El 96% dels participants van assenyalar que cal recuperar l’entorn del riu Ripoll, el 75% que cal més vegetació a la N-150, el 77% que calen més passos per creuar l’autopista C-58 i el 95% considera que s’ha d’intervenir a la carretera i els seus voltants.
Entre els punts de millora es van assenyalar els espais residuals, les zones sense voreres, la manca de connexió amb espais verds com Collserola o els rius, els accessos a les estacions de tren, la necessària revitalització d’alguns polígons industrials, la reducció de la contaminació, la voluntat de reduir la dependència del vehicle privat, fer l’espai urbà més amable i inclusiu. Com s’assenyalava en la presentació del projecte el passat mes de març, superar l’actual “patchwork d’usos monofuncionals” i fer un canvi de paradigma.
Sembla fàcil el consens ciutadà i polític en la necessitat d’una nova mirada a un espai molt reduït però on conflueixen moltes infraestructures i usos diversos (vies de tren, autopista, carretera, rius, polígons, zones residencials, comercials…). De fet, les activitats del projecte estan posant de manifest que els objectius dels veïns són compartits però també que l’ús actual de l’espai porta al desconeixement dels entorns propers.
De moment, el projecte avança i a finals d’aquest any s’han de presentar uns primers resultats per tal que al 2022 es puguin concretar actuacions de futur.