El suport de Ciutadans permet al govern aplicar només una baixada del 2% a l’IBI

Amb el vot favorable de Decidim i Ciutadans, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de PSC, CDC i PP el govern ha aprovat les seves primeres ordenances fiscals. Per poder aprovar-les ha hagut d’acceptar les al·legacions de Ciutadans que malgrat haver demanat inicialment que no es consolidés la pujada del 10% de l’IBI que va imposar el govern central al 2011 finalment va proposar al govern fer la reducció any a any proposant pel 2016 una rebaixa del 2% i el compromís de “seguir amb una reducció igual els propers anys”, en paraules del regidor de Ciutadans Josep Gabarra qui també va argumentar que “és més responsable fer la baixada poc a poc” i que no volen “jugar per enfonsar el vaixell”, en referència a l’actitud de PSC, CDC i PP. Un argument que també va utilitzar la regidora d’hisenda, Pilar Castillejo, assegurant que el pressupost no podria assumir una reducció del 10% en l’IBI i que va portar a l’alcalde, JM Osuna, a preguntar retòricament al PSC i a CIU “si estiguéssiu al govern hauríeu rebaixat un 10% l’IBI?”. No es pot saber que haurien fet però sí que en els darrers quatre anys l’IBI ha pujat. En total ho ha fet un 8,5% més el 10% imposat pel govern central.
Des del PSC van argumentar el seu vot contrari a les ordenances recordant que hi havia un compromís de ple, signat pel Compromís en 2012, per retirar el 10% quan es pogués i van dir que quan l’actual alcalde estava a l’oposició no només demanaven no aplicar aquest 10% sinó també treure la taxa d’escombraries “i es mantenien les finances locals”, va assegurar el regidor socialista Luís Tirado qui va titllar l’aprovació de les ordenances “d’una traïció als veïns”, “un exercici de cinisme”, “un engany al poble”.
El regidor de CDC, Xavier Peñarando, també va ser molt dur amb el govern assegurant que les ordenances són “el segon error del govern després del canvi d’opinió amb els sous dels càrrecs electes” i va intentar presentar una esmena per fer votar nominalment a tots els regidors si estaven o no d’acord amb la rebaixa del 10% de l’IBI. El secretari de l’ajuntament va explicar que el ROM no preveu la presentació d’esmenes ‘in voce’ en propostes d’acord i l’alcalde no la va acceptar.
El Partit Popular va votar en contra per “coherència” en no haver acceptat el govern cap de les seves al·legacions i ERC es va abstenir perquè sí que s’havien recollit “parcialment algunes de les seves”, una abstenció “de l’altra oposició”, en paraules de Lurdes Serra que d’aquesta manera es desmarcava del bloqueig fet per PSC, CDC i PP.

Intervenció de les AV
Abans del debat entre els regidors també va manifestar la seva opinió sobre les ordenances el president de l’AV Maragall, José Luís Suárez, qui va demanar al govern que complís el compromís signat al 2011 i que rebaixés el 10% de l’IBI perquè “el 2% no és suficient” i va lamentar la manca de resposta del govern a les al·legacions presentades per les AV de Maragall, Can Clos, Can Vargas, Can Mas i Sant Andreu. Fent referència a la intervenció de Suárez el regidor de Cs Josep Gabarra va recordar que el representant veïnal anava a la llista del PSC a les municipals i l’alcalde els va felicitar per participar al ple, els va animar a seguir “criticant al poder” però també va assenyalar que “és important tenir unes AV fortes i independents dels partits polítics”. El regidor socialista Juan Parralejo va respondre aquestes al·lusions a l’ordre de precs i preguntes demanant respecte per Suárez i va apuntar que cal que també altres “entitats culturals, juvenils o esportives siguin independents de partits polítiques”.
Benzinera i vermut nadalenc
En l’apartat de precs i preguntes va haver un debat a l’entorn de la benzinera de Can Mas on Osuna va explicar la posició del govern i Parralejo es va oferir a un debat públic però també es va solidaritzar amb l’alcalde “perquè els assumptes d’urbanisme són difícils d’explicar”. Per la seva banda Peñarando va preguntar pel cost d’un vermut nadalenc que vol organitzar el govern i va recordar que ells els havien retirat per estalviar. Castillejo va respondre que es vol fer un acte amb tots els treballadors per acomiadar dos companys que es jubilen i que s’ha previst que tingui un cost de 1.500€.