Els docents denuncien que al 77% dels grups escolars hi ha sobreràtio

Aquesta setmana els docents s’han afegit a les famílies i els Ajuntaments en reclamar al Departament d’Ensenyament mesures per tal de millorar les ràtios a l’ensenyament públic. La Junta de personal docent no universitari del Vallès Occidental va fer públic dimarts que a la comarca en el 65,88% dels grups d’infantil i primària hi ha sobreràtio, és a dir més de 25 alumnes. A la secundària la xifra arriba al 57,44%. En el cas de Ripollet la situació és pitjor. Com explica Miguel González, delegat de la CGT en ensenyament, “és un dels municipis més complicats de la comarca en infantil i primària”. Segons les dades facilitades per la Junta de personal docent i que han extret de la informació facilitada pel Departament, dels 146 grups que hi ha a Ripollet en 113 hi ha sobreràtio, és a dir, un 77,40%. Només Rubí i Sant Cugat tenen més sobreràtio que Ripollet. Millor està la situació, encara, en la secundària on només es superen els 30 alumnes per aula en 18 dels 48 grups, un 37,5%.
Els docents denuncien que aquest fet es dona perquè la pròpia legislació permet que hi hagi un 10% més d’alumnes per aula que la ràtio, una reserva feta pensant en la matrícula viva, és a dir en poder encabir alumnes que arriben amb el curs començat però que actualment s’ha generalitzat i provoca que el que hauria de ser excepcional sigui la norma. “Com a docents reclamem que s’abaixin les ràtios, que s’estipuli com a màxim 20 per aula a infantil i primària i 25 a secundària però fins que això no s’aconsegueixi cal prendre mesures perquè la realitat és que treballem ara amb més de 25 i de 30”, explica González. Així des de la Junta de personal docent han demanat a Serveis Territorials que hi destini més recursos per tal de crear nous grups que permetin “esponjar” alguns centres i més personal per poder fer “desdoblaments de grups”. Recorden que la sobreràtio “perjudica als alumnes, empitjora les condicions de treball dels mestres i no ens permet fer com cal el seguiment individualitzat dels escolars”.
Aquesta reivindicació dels propis mestres coincideix amb la campanya de la federació d’AMPA de Catalunya (FAPAC) per abaixar les ràtios. Els docents, igual que les famílies, apunten també que mentre es viu aquesta situació, a la comarca hi ha confirmada la pèrdua de grups de P3 a l’escola Saltells de Cerdanyola, Virolet de Sabadell, Pau Picasso de Barberà i Pinetons a Ripollet i que l’eliminació de grups és en tots els casos a l’escola pública i no en els centres privats concertats.
.
.