Els treballadors de Sintermetal comencen la lluita contra el tancament

Dilluns la direcció de Motherson Sintermetal va explicar als representants dels treballadors que vol tancar la fàbrica. Aquest divendres començarà el període de consultes i la plantilla tindrà accés al document amb el qual la direcció justifica el tancament. S’obrirà així el temps de la negociació i l’objectiu de la plantilla és clar: ‘Sintermetal no es tanca’.
En una primera assemblea d’urgència celebrada el dilluns al migdia els membres del comitè d’empresa van demanar “tranquil·litat” i “unitat” als seus companys. “Hi haurà temps de fer accions” quan es coneguin més detalls, van dir. De moment han penjat algunes pancartes a la porta de l’empresa, s’han reunit amb l’alcalde i tenen previst fer-ho també amb altres representants polítics. Aquesta tarda la sessió extraordinària del ple municipal s’espera la lectura d’un comunicat conjunt per part de les forces polítics i a partir de demà hi haurà més accions convocades pels treballadors.
Van explicar dilluns que la direcció els hi havia manifestat poques hores abans que vol tancar la planta de forma “imminent”. Que no havia posat cap data però que preveia fer-ho de manera “esglaonada” segons els clients. Tampoc havien dit res de les condicions dels acomiadaments, només havien apuntat la possibilitat de fer algunes “recol·locacions en altres empreses del grup”.
Entre els presents hi havia sensació de notícia esperada, però la resignació es barrejava amb el convenciment que encara hi ha temps per revertir la situació i, si no es pot, perquè la plantilla, formada per un gruix de treballadors que porten molts anys a l’empresa, rebi unes condicions dignes.
Esperen trobar el suport dels veïns quan el necessitin. No en va Sintermetal és símbol d’una època, és història de Ripollet i amb més de 190 treballadors és una de les empreses més grans del municipi.
Cap de setmana de guàrdia perquè no sortís material
Fa molt temps que a Sintermetal les coses no van bé. Fa vuit anys que l’empresa va ser comprada pel grup multinacional Motherson que té altres nou fàbriques a Espanya i presència arreu del món, on només la branca d’automoció té més de 33.500 treballadors.
La realitat de Sintermetal, però, no ha deixat de ser com caminar per un pedregar. Temor per una deslocalització a l’Índia, externalització de feines, expedients de regulació d’ocupació i acomiadaments.
Amb el confinament per la COVID-19 l’empresa va fer un ERTO que va aturar la producció i va afectar a gairebé tota la plantilla. Van tornar a la feina després de dos mesos, a començaments de juny. “En les últimes setmanes ja vam estar treballant molt per sobre del que és habitual”, explica el president del comitè d’empresa, José Beltran, “i vam veure divendres que començaven a treure material de l’empresa quan hi havia el compromís que l’embalatge s’havia de fer a la mateixa fàbrica”.
Llavors van saber que volien buidar el magatzem de producte acabat. La plantilla es va organitzar i dissabte al matí es van concentrar davant la fàbrica per evitar-ho i demanar explicacions. No se les van donar i els van citar per dilluns però sí van confirmar que la intenció era endur-se la producció en diversos camions. La concentració durant tot el cap de setmana dels treballadors, que va rebre el suport de l’alcalde dissabte, ho va impedir.