Els treballadors de Sintermetal mantenen la vaga contra la retallada de sou i drets

Decidits a lluitar pel futur de la seva empresa dilluns 4 de març van iniciar una vaga indefinida amb el màxim seguiment que ja compleix el seu quart dia. El dimecres dia 6 van tancar les reunions del període de consultes. Dijous dia 7 han convocat una assemblea de treballadors per decidir sobre les darreres propostes fetes feta per la direcció.
Aquest nou conflicte laboral arriba després de cinc ERO i l’acomiadament els darrers anys de més de 200 treballadors. Aquesta situació ha portat a la plantilla a no poder acceptar un nou retall de drets. Des de la direcció els hi proposaven una retallada de sou de més del 15%, un ERO de 48 dies i la suspensió de bona part del conveni col·lectiu.Les converses mantingudes a partir de la vaga han permès apropar postures, malgrat que des del comité d’empresa expressen el seu malestar per la manca de predisposició a dialogar per part de Michael Gnann, propietari del 49% de l’empresa.També s’han reunit amb el director europeu de la multinacional índia Motherson, propietària del 51% de Sintermetal, però cap de les cites els ha convençut per abandonar la lluita. La plantilla acceptava prorrogar el conveni col·lectiu, que s’esgota al juliol, i des de la direcció han mostrat predisposició a poder fer-ho. Això suposa mantenir la congelació de sous que ja fa anys que pateixen els treballadors.
Pel que fa a l’ERO i la reducció de salaris des de l’empresa s’ha fet una primera proposta per adaptar la retallada segons el sou i potser poder recuperar-ho els propers anys.
L’ombra de la deslocalització
En altres dos aspectes sembla que les postures es mantenen més allunyades. Els treballadors volen que després dels sacrificis fets la direcció es comprometi a no utilitzar l’article 41 de la nova reforma laboral que permetria aplicar canvis substancials en les condicions laborals, “és a dir o et rebaixes el sou o marxes amb una indemnització de només 20 dies per any treballat”, expliquen des del comitè.
Per altra banda la plantilla demana també que es concreti l’aposta de futur per a la fàbrica. Però en la reunió amb el representant de Motherson els hi va comunicar que de moment no hi haurà cap nova inversió perquè encara estan pagant els deutes que tenia l’empresa. I aquesta manca de pla de futur confirma els dubtes dels treballadors.
Cal recordar que l’empresa ja es va vendre els terrenys, mantenint-se ara de lloguer, i que han muntat una nova fàbrica a la Índia gràcies a l’experiència i l’assesorament de Sintermetal.
Des del comité d’empresa reiteren que l’activitat pot tenir futur si es posa en valor l’experiència i el saber fer de la plantilla però que cal invertir en nova maquinària i en recerca i desenvolupament. No veuen cap possibilitat de futur si es vol competir només amb la reducció de costos.
Mantenir una vaga així en aquests moments és difícil i és per això que des del comité d’empresa demanen suport dels col·lectius socials, els partits polítics i la societat en general. De fet dimarts ja s’havien mostrat solidaris amb la lluita a Sintermetal diversos sindicats catalans, el sindicat basc ELA i d’ambit internacional com el sindicat portuguès FESAHT, la Unió Internacional de Sindicats del Metall i la Mineria o la Central de la Federació Sindical Mundial. També van transmetre públicament missatges de suport, entre d’altres, el portaveu català de la CUP, David Fernández o el parlamentari d’ERC, Joan Tardà.