En el que portem d’any l’atur ha crescut tres vegades més al Vallès que a tot Catalunya

El mes de juny suposa un respir per les dades de l’atur al municipi. El sisè mes de l’any s’ha tancat amb 70 desocupats menys a Ripollet que en acabar el maig i deixa el total en les 3.903 persones sense feina. Un respir, de moment només això. El primer semestre de l’any ha estat dolent. L’atur no afluixa, ara hi ha 82 persones més sense feina i el pitjor és que la xifra total s’està consolidant al voltant dels 4.000 aturats.Però si busquem la part més positiva trobem que aquest mes de juny el comportament al municipi ha estat igual que a la resta de Catalunya on els aturats han baixat. També que es trenca la tendència dels darrers dos mesos, en els quals l’atur havia crescut.
A tota la comarca també més aturats que en acabar el 2011, 3.227 persones més que situen el nombre total de desocupats al Vallès Occidental en 82.879, és a dir gairebé els mateixos que tots els habitants de Sant Cugat. A Catalunya el mateix panorama. On el primer semestre de l’any deixa més aturats, encara que aquí el creixement és molt més lleu passant de 614.244 a 615.576. És a dir en el que portem d’any hi ha 1.300 aturats més a tot Catalunya mentre que a la nostra comarca l’augment ha estat gairebé del triple.
Una dada preocupant i que confirma la greu afectació que està suposant aquesta crisi a sectors fonamentals al Vallès com la construcció i la indústria.
La feina de trobar feina
Ja es compleixen quatre anys des que es va començar a destruir ocupació de manera important i continua. Un temps que ha agreujat la situació de moltes famílies que es troben amb més d’un membre a l’atur, alguns amb la prestació esgotada i el que és pitjor amb poques perspectives de millora. Un dels serveis que donen suport als aturats al municipi és el Club de la Feina des d’on assessoren i acompanyen els desocupats en el procés de tornar al mercat laboral. És des d’aquest servei que assenyalen els joves, la població poc formada i les persones amb més de 45 anys sobretot aquells que han centrat la seva vida laboral en una mateixa empresa dins dels sectors més afectats com els que ho estan tenint més difícil.
En aquest últim grup es troben molts aturats provinents del sector industrial i la construcció, persones a les quals aconsellen que busquin el seu futur laboral en altres sectors emergents.
La formació, el reciclatge i l’acreditació professional són altres aspectes que valoren les empreses. Més enllà dels idiomes o la informàtica les empreses exigeixen un cert nivell formatiu, graduat escolar com a mínim i també formacions específiques com ara manipulador d’aliments, targeta professional de construcció o carnet de carretellet. En haver molta demanda també és important que qui busca feina posi en valor habilitats pròpies com ara capacitat d’aprenentatge, de treball en grup, adaptabilitat, flexibilitat horària o responsabilitat.
Tot plegat aspectes a tenir en compte a l’hora de buscar feina, una activitat per la qual els aturats tenen a la seva disposició l’oficina de treball de la Generalitat, situada a la Rambla Sant Jordi; el Club de la Feina, al parc dels Mestres; portals diversos de recerca de feina a internet, i les empreses privades de treball temporal. A més d’aquestes també es poden trobar ofertes de feina als mitjans de comunicació i es pot buscar treball a través de l’autocandidatura, és a dir repartint currículums. Per últim i gens menyspreable hi ha l’opció de l’emprenedoria, l’autoocupació, una sortida laboral recomanable sobretot en alguns sectors professionals.
S’utilitzin les vies de recerca de feina que sigui cal tenir present que buscar un lloc de treball s’ha de prendre com una feina. Sent actius i oberts a totes les opcions que ens permetin deixar l’atur.