Entrem en emergència per sequera amb un pla local insuficient i inversions pendents
Aquest divendres dia 2 entrarà en vigor l’ordre governamental que declara l’emergència per sequera als més de 200 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha Ripollet.
En aquests moments les reserves en les conques internes estan al 15,75%. En els embassaments del Ter-Llobregat queden 100hm3. La majoria estan a Susqueda (49,4hm3) i La Baells (22,8hm3).
Entrem en emergència amb un Pla Local de Sequera que l’Agència Catalana de l’Aigua ha considerat insuficient. L’Ajuntament està treballant en incorporar les millores apuntades per l’ACA el passat mes de novembre i esperen poder portar el pla corregit al ple el més aviat possible. També s’estan estudiant les inversions necessàries per tal d’instal·lar les claus de pas que permetin reduir les pressions de l’aigua quan s’arribin a aplicar limitacions al consum domèstic.
Amb l’entrada en emergència augmenten les reivindicacions però la limitació de l’aigua de l’aixeta per a consum domèstic no arribarà a Ripollet fins a l’última fase.
En aquesta primera fase es limita el consum a 200 i el passat mes de desembre vam registrar un consum al municipi de 173 litres per habitant i dia. Si s’entra en la fase 2, que es decretarà quan les reserves siguin de 67 hm3, el límit serà de 180 litres i és un llindar que es va superar un únic mes en tot l’any 2023, al setembre. La fase 3, que començarà si en algun moment queden només 33 hm3 als embassaments del sistema Ter-Llobregat, sí comportaria limitacions ja que el màxim establert és de 160 litres per habitant i dia, quantitat que està per sota de la consumida cadascun dels mesos del 2023.
Restriccions en fase 1 d’emergència
D’on prové l’aigua que bevem a Ripollet?
L’aigua de les aixetes de Ripollet pertany al sistema Ter-Llobregat, que inclou les aigües dels embassaments Sau-Susqueda-El Pasteral (Ter) i la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç (Llobregat) així com també de la planta dessalinitzadora del Llobregat. Un cop potabilitzada arriba a la xarxa local a través de tres canonades, dues abasten el barri de Tiana-Pont Vell i l’altra omple els tres dipòsits ubicats als Pinetons, amb una capacitat total de 14.400 m3, des d’on s’abasteix mitjançant un parell de grups de pressió la resta del municipi.
A Ripollet tres de cada quatre litres d’aigua es dediquen al consum domèstic. De l’altre litre, la meitat es dedica a consum industrial i la resta a consum municipal, reg, instal·lacions esportives, escoles i altres usos comunitaris.
L’Ajuntament compta amb nou pous, cap d’ells d’aigua potable però sí que hi ha quatre que donen aigua per reg i parcs i d’un s’obté l’aigua per a la neteja de la via pública.
Fotografia: Estat de l’embassament de la Baells (Cercs) l’any 2023 – Generalitat de Catalunya