Es confirma el canvi al consistori, Jose Maria Osuna ja és alcalde

“No hi ha millor alcalde que la mateixa gent” ha estat un dels principals missatges del primer discurs del nou batlle de Ripollet, Jose Maria Osuna. Una frase que ha pronunciat després de rebre la vara de comandament de mans de l’alcalde sortint, Juan Parralejo, que li ha donat en qualitat de regidor de més edat, una vara “que és de tot el poble”, afirmava Osuna.
El ple de constitució s’ha desenvolupat com estava previst i l’afluència de públic, l’alçada dels discursos i la confirmació del canvi polític l’han fet històric.
La sessió s’obria amb l’acceptació del càrrec per part dels 21 nous regidors en una sala plena i amb desenes de persones seguint l’acte fora de l’edifici a través d’una pantalla. Un cop constituït el nou ple ha arribat el moment d’escollir el nou alcalde. Dels sis grups polítics amb representació només ERC ha retirat la seva candidatura per donar suport al candidat de Decidim i així Jose Maria Osuna ha rebut 10 vots, els nou de Decidim i el de Lurdes Serra d’ERC; Juan Parralejo els sis del PSC; Josep Gabarra els tres de Ciutadans; Víctor Diéguez el seu com a representant del PP, i Xavier Peñarando també el seu propi vot com a únic regidor de CiU. Amb aquest escrutini i en no haver aconseguit cap candidat la majoria absoluta, 11 vots, ha estat nomenat alcalde, entre aplaudiments dins i fora de la sala, Jose Maria Osuna com a cap de llista de la candidatura més votada en les municipals. El 24 de maig Ara Decidim Ripollet va rebre a les urnes el suport de 4.750 veïns, el 33,7% dels votants.

Comença una nova etapa
La rellevància del canvi polític que comença a Ripollet ha estat una constant en els discursos dels portaveus de tots els grups. El primer en intervenir ha estat Xavier Peñarando (CiU) qui ha afirmat que afronten aquesta nova etapa a l’oposició “amb ganes de sumar i no de restar” i ha avançat que aportaran idees “per aconseguir un Ripollet que segueixi fent passes endavant”. Començant ja la tasca d’oposició ha advertit que vetllaran “pel compliment de les promeses fetes als veïns i que no es busquin excuses”. Lurdes Serra (ERC) ha assenyalat que per a la seva formació era també una jornada històrica per la tornada al ple i ha argumentat el suport donat en la investidura al candidat de Decidim explicant que durant les converses que han mantingut la darrera setmana han confirmat que comparteixen “moltes propostes en transparència, participació i justícia social” que s’afegeixen a la voluntat de canvi que van expressar els veïns a les urnes. Ha afegit que cal estar “al costat de la gent i fer front als problemes socials” i que aquestes polítiques han d’anar “de la mà del procés d’independència”. Des de l’altra banda de la sala Víctor Diéguez (PP) ha explicat que espera que el nou govern “sigui un punt d’inflexió”, que en la nova etapa que s’obre puguin expressar-se “en igualtat de condicions” i que la preocupació “sigui Ripollet i no la política general”. Josep Gabarra (Ciutadans) ha mostrat el seu “orgull i satisfacció personal” per tornar al ple i ha tingut paraules de record per tots els regidors anteriors. Ha avançat que defensaran “el compliment íntegre de la constitució”, ha advertit al nou govern que “no és el mateix predicar que donar blat” i ha anunciat “cent dies de gràcia” al nou executiu.
Un dels discursos més esperats era el de l’alcalde sortint, Juan Parralejo, que com a portaveu del PSC ha reconegut la derrota electoral afirmant que “els vots no han donat a ningú majoria per governar però sí han manifestat una idea de canvi” i ha assenyalat que com a partit han patit “un desgast mínim en unes eleccions on segurament no s’ha votat en clau local”. Ha seguit la seva intervenció apuntat que estan “preparats per governar i per fer oposició” i ha posat en valor la transformació del municipi feta pels governs socialistes i que deixen un ajuntament “sense deute”. Finalment ha previngut al nou govern que assumeixen “una gran responsabilitat”, que governar Ripollet “no és una tasca fàcil” per la manca de recursos propis i ha avançat que estaran “vigilants per a que compleixin els compromisos electorals”.
Un govern diferent
A alguns d’aquests compromisos electorals ha fet esment Pilar Castillejo que ha intervingut com a portaveu de Decidim. Ha iniciat el seu discurs afirmant que “un polític no és només un gestor” però que volen esdevenir també un canvi en la gestió. “Volem que els veïns sentin els carrers com casa seva”, assegurava tot apuntat que volen millorar problemes quotidians com la brutícia als carrers, les pudors o la falta d’aparcament. Més enllà de la gestió del dia a dia també es proposen “capgirar Ripollet” perquè “el model actual està esgotat” i cal “redefinir-ho a favor de les classes populars”. Fomentar una “societat crítica i rebel” on “els ciutadans no quedin reduïts a usuaris”, on els veïns “siguin protagonistes de la història”. Unes idees que ha concretat apostant per la transparència i la participació, anunciant una tributació més progressiva, una aposta per l’economia social i solidària, i anunciant un procés de municipalització de serveis. Pel que fa als temes supramunicipals ha afirmat que “l’Ecoparc 2 ha de respectar a les persones i al medi ambient i si no està preparat per fer-ho no pot existir”, i que reivindicaran davant les administracions competents per tal que Ripollet “aparegui en el mapa del transport públic, dels hospitals i dels soterraments”. Abans d’acabar el seu discurs s’ha dirigit als treballadors de l’Ajuntament per dir que compten “amb tots” perquè d’ells depèn “el funcionament de la institució”.
Després de Castillejo ha pres la paraula el nou alcalde, Jose Maria Osuna, que en el seu primer discurs com a batlle ha insistit en el fet que “comença una nova etapa”, s’ha trencat “la por al canvi”, “no serà fàcil però el repte s’ho val i per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi”. Ha recordat que el canvi es comparteix amb altres municipis de la comarca i ha explicat que des de les eleccions ha notat “il·lusió al carrer” i “l’escalfor de la gent”. Més enllà dels nou regidors que formaran el govern ha afirmat que compten “amb tothom qui s’hi vulgui sumar”. Ha reconegut la feina feta pel govern anterior i ha avançat que treballaran “sense rancúnia”. Entre les primeres mesures del nou govern hi haurà una auditoria de comptes i un pla de xoc contra l’emergència social en el qual volen implicar el teixit associatiu i els veïns perquè “tot no ha de dependre dels polítics i el tècnics”, posant com exemple la tasca de la PAH.
“Volem demostrar que es pot governar d’una altra manera”, ha afirmat després de posar en valor la bona feina dels treballadors de l’Ajuntament, anunciant “més suport a les entitats” i demanant als ripolletencs que s’empoderin i que siguin “exigents” amb ells mateixos i amb l’Ajuntament, perquè vol “posar el llistó ben alt, anar a per totes”, “que el poble mani i el govern obeeixi”.