Es dona per finalitzada la neteja de la llera, primer pas de la recuperació

Després de mesos de feina retirant canya, horts i impropis es dona per finalitzada una neteja integral de la llera
Aquesta setmana s’ha donat per finalitzada la neteja de la llera del riu Ripoll. Un primer pas d’un canvi “històric”, “que ens ha de permetre deixar de viure d’esquena al riu”, explicava l’alcalde, JM Osuna, dilluns en una roda de premsa al vial. Les dades de l’actuació confirmen la importància de la neteja feta. Amb un cost d’1,15M€ s’ha actuat en 29 hectàrees i s’han retirat 1.180 tones d’impropis, un miler de canya americana.
S’ha netejat el riu en tot el tram que passa pel municipi i des de l’Ajuntament expliquen que s’ha fet seguint un protocol per protegir la fauna que hi vivia, sobretot les colònies de gats. També per intentar que el canvi d’ecosistema que suposa la neteja perjudiqui el menys possible als animals s’han deixat, de moment, alguns arbres fruiters que hi havia en alguns horts perquè els utilitzen d’aliment i no s’han retirat tampoc les canyes a la part superior perquè hi nidifica el Martinet de nit. Tampoc s’han tret alguns arbres caiguts pel vent darrerament per tal que els troncs creïn punts de biodiversitat.
Ara el riu és net d’impropis però aquest és només l’inici de la recuperació de la llera que trigarà cinc anys o més en ser completa.
Crida al respecte de la natura i la precaució en l’accès
La neteja ha canviat totalment la visió de la llera, ara el riu es veu. I això també ha fet que més veïns baixin prop de l’aigua a gaudir de tot l’espai que s’ha recuperat per la vida comunitària. Ja no és difícil veure persones passejant gossos i apropant-se a l’aigua i per això des de l’Ajuntament és fa una crida a la precaució i “es recomana no baixar” per tal que no s’afecti a la recuperació de flora i fauna. Amb la neteja també s’ha fet sembra per consolidar el sol i s’espera que amb les primeres pluges la imatge sigui més verda que l’actual.
Es recorda que els gossos han d’anar lligats i que cal respectar el medi. En el mirador del gual del Molí d’en Xec s’ha posat un primer cartell informatiu i divulgatiu i està previst instal·lar-hi més cartells que recordin que Ripollet és refugi de pesca i les limitacions d’accés. A més s’està treballant també en una nova ordenança per regular com ha de ser la relació dels veïns amb l’entorn fluvial. “No hem d’oblidar que és un riu que continua estant en situació vulnerabilitat i fragilitat i per això cal conjugar molt bé l’ús social i el respecte al medi”, va explicar l’alcalde que va afegir que “hem de gaudir-lo però també cuidar-lo i respectar-lo”.
Manteniment i vigilància per perllongar la neteja
S’ha fet un pas “important, transcendental que ha de marcar un abans i un després” va qualificar l’alcalde. I perquè aquest pas tingui continuïtat el repte a partir d’ara és garantir el manteniment. Per evitar la proliferació de canya s’hi han instal·lat a la part superior barreres ecològiques i les empreses que han fet la neteja tenen l’obligatorietat de seguir retirant la canya que aparegui durant els pròxims quatre anys, “però sabem que canya anirà sortint”. I per evitar que hi torni a haver horts ja hi treballa al riu l’Associació de Defensa Forestal 301 fent tasques de vigilància.
Amb la neteja a Ripollet s’ha fet més visible on comença el terme municipal de Montcada, on ara comencen les canyes, i es veu que malgrat que el municipi veí havia retirat els horts ja hi torna a haver. Des de l’Ajuntament expliquen que han tingut contactes tècnics amb l’Ajuntament de Montcada i, com la resta de municipis per on passa el riu, volen netejar la llera. Encara no hi ha projecte per retirar canya però sí que tenen previst desallotjar ja els hortolans.
Amb el manteniment s’ha de garantir la recuperació i caldrà seguir observant com evoluciona l’ecosistema. Des del consistori demanen “paciència” i expliquen que aviat ja es veurà més verd però que encara es trigarà força temps, anys, en poder gaudir d’una llera recuperada.
Anella verda, espais d’estada, nou gual i projecte entreponts
El projecte de millora del riu forma part d’un conjunt més ampli d’actuacions que han d’ajudar a recuperar tot l’entorn natural. Dins la llera a més de la neteja es continua treballant en el projecte de recuperació ambiental del tram central, entre els ponts de la passarel·la i el carrer Tarragona. Aquí a més de netejar s’han plantat arbres i s’han obert nous canals que han de portar aigua a algunes basses.
Fora de la llera hi ha previst millorar el camí del marge dret, es compta per fer-ho amb l’ajuda atorgada dels Next Generation al Consell Comarcal, i adequar zones d’estada a l’entorn del riu que permetin gaudir-hi sense haver d’entrar a la llera. Es faran dos boscos de ribera, un entre el Poliesportiu i Can Grasses (0,2 hectàrees) i l’altre, més gran, a l’altura del Molí de la Font i el passatge de l’Ermita (3,7 hectàrees). També hi ha previst un espai agroforestal de 12,5 hectàrees a Can truita i Can Pallarés. En el futur també es contempla la creació d’un nou gual abans de l’aiguabarreig entre el Ripoll i el Sec per millorar la connectivitat entre una banda i l’altra.
El més recent, però, seran les activitats de divulgació des de la Casa Natura i hi ha previst recuperar el Dia de l’Arbre, la jornada de plantació escolar, que enguany es podria fer a la llera amb plantes halòfites, que viuen dins de l’aigua.