Famílies de l’Escola de Música ‘‘Volem que comencin les classes i mantenir el model”
El recurs presentat davant el Tribunal de Contractes del Servei Públic per una de les empreses participants al concurs de l’Escola de Música ha obligat a suspendre la posada en marxa del servei.
El curs 2019-2020 no ha començat. Algunes famílies, molestes amb la situació, han creat una plataforma i dijous passat van portar les seves reivindicacions al ple municipal. El Raul, la Marieta, laMaribel, el Pepe i la Isabel ens expliquen les seves demandes
Revista de Ripollet: Com esteu?
Plataforma de Famílies: Ara estem una mica moguts, inquiets, perquè tot són daltabaixos, problemes i dubtes. El curs passat va acabar amb normalitat, tot anava fantàstic però al setembre ens vam trobar que no hi havia escola. Moltes famílies ens hem assabentat ara que s’estava fent un procés de licitació, que està sent un autèntic malson.
RdR: Què sabieu de la posada en marxa del servei d’Escola de Música municipal?
PFEM: Algunes famílies sí coneixien que es faria un procés de licitació, inclús va haver que van participar en l’estudi previ. Però altres ens vam assabentar pocs mesos abans. I el que ens van dir és que malgrat el concurs, les classes començarien al setembre. Que com a molt una mica més tard. Després ja es va ajornar a l’octubre, i més endavant al novembre, ara al gener… No sabíem que implicava la licitació. Ara ho estem veient i trobem a faltar que no se’ns hagi preguntat. Volem que d’ara en endavant se’ns tingui més en compte i se’ns escolti.
RdR: Davant l’aturada del concurs, el govern s’ha compromès a buscar una solució que permeti començar les classes al gener, fer un curs “pont”.
PFEM: Però encara no sabem com ho faran, com serà. El cert és que tenim molts dubtes que el curs pugui començar al gener. Perquè si s’ha de fer amb uns professors nous, no coneixeran als alumnes i els hauran d’avaluar abans de començar. A més tampoc hi haurà instruments. Ens sembla molt complicat que hi hagi classes el mes vinent si no és amb els professors que hi havia.
RdR: Quants alumnes creieu que hi podrà haver al gener?
PFEM: No ho sabem. Potser la meitat dels que érem, o menys. Perquè hi ha famílies que han marxat a altres escoles, alguns estaven a l’últim curs i s’havien de preparar per l’examen del conservatori i no podien esperar. També hi ha que s’han apuntat a altres activitats i a més tenim el dubte de que passarà si els que volem continuar som pocs per fer un determinat grup. Ens han assegurat que ens faran classe encara que hi hagi només un d’un nivell o instrument determinat però tampoc estem segurs. No sabem xifres, sabem que a la plataforma hi ha famílies d’uns 40 alumnes i que hi ha altres que seguiran que no estan en contacte amb nosaltres, però no sabem quants poden ser.
RdR: Al ple vau explicar que voleu seguir amb l’escola que hi havia. Què destacaríeu de l’Escola de Música de la Coral?
PFEM: Ens agradava el model. Era una escola flexible, on s’escoltava a l’alumne per adaptar l’activitat. Se’ls hi motivava i no se’ls hi imposava res. No era només un espai on anar a fer classe. Era un lloc on si arribaves abans de la classe i hi havia un espai lliure podies entrar per assajar. Aquests anys els nens han gaudit molt amb la música. Perquè no només era aprendre a tocar un instrument, no era només una escola. Utilitzaven una metodologia moderna i hi havia molts al·licients extres com ara la banda de música que ha donat un servei al municipi, que ha participat a moltes activitats i ha col·laborat amb moltes entitats locals. És difícil que un altre equip pugui millorar el que havien fet els professors de la Coral.
RdR: Es nota que esteu molt satisfets amb la feina dels professors.
PFEM: Han fet una molt bona feina. Han enganxat a molta canalla. I no només nens. A l’escola també hi havia alumnes adults i aquesta relació intergeneracional a la banda, per exemple, també era molt interessant. I sabem que la seva disponibilitat per solucionar la situació actual és total. Ells s’estan sacrificant pel projecte, estan renunciant a treballar en altres llocs, estan sense cobrar, a l’espera de la resolució. Sabem que han fet molta pinya i nosaltres els hi som fidels per retornar el seu compromís, la seva professionalitat i la seva dedicació als alumnes.
RdR: Quina seria la solució més satisfactòria a la situació actual?
PFEM: Per nosaltres el millor, el que ens agradaria, és que al gener comenci el curs “pont” amb els mateixos professors. Que la cooperativa Musiquem guanyi el concurs per poder seguir amb l’escola que teníem i que en els pròxims anys es trobi la manera de poder donar continuïtat al projecte i la metodologia, que hi hagi seguretat i estabilitat. No entenem que cada dos o tres anys el servei surti a concurs i puguin canviar els professors, l’empresa que el gestiona i el projecte que es fa.
RdR: Garantir la continuïtat passa perquè l’escola de música municipal sigui de gestió directa?
PFEM: Ara la nostra preocupació i la nostra prioritat és començar el curs i no perdre més temps. I estem a l’espera de saber si serà amb els professors que hi havia o no. Quan ho sapiguem ja veurem. El debat sobre si preferim o no un model d’escola de música de gestió directa arribarà més endavant.