Front d’Alliberament Gai de Ripollet: ‘També és homofòbia quan una persona sap que hi ha un cas homòfob i no fa res’
El passat dissabte, 18 d’octubre, el Front d’Alliberament Gai (FAGC) de Ripollet va celebrar la seva primera assemblea, dins del marc de la Festa per la Llei Contra l’Homofòbia. Després de l’aprovació de la llei, la secció local del FAGC català busca que s’apliqui el més aviat millor. Parlem de la llei i de la situació general del col·lectiu LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transexuals) amb Fran Sánchez i Toni Luque, portaveus de l’organització ripolletenca.
Revista de Ripollet: Quins objectius persegueix el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC)?
FAGC: Els objectius del FAG és lluitar pels drets LGBT, i sobretot lluitar pel que és la LGTBfòbia, la lacra més gran que tenim ara mateix.
En aquest sentit, pensa que el FAGC és l’organització degana de l’Estat Espanyol. Portem en marxa des del 1975. Des de llavors, el seu objectiu ha sigut lluitar pels drets LGTB. En menor mesura, també lluitem per la visibilitat, i atenem a les persones que ho necessiten, ja sigui perquè pateixes actes homòfobs, tenen dubtes o no accepten la seva sexualitat.
RdR: Sou, doncs, punt de trobada?
FAGC: Exacte. També fem activitats i cursos de formació, sobretot relacionats amb la llei, perquè els homosexuals coneguin els seus drets tant culturals, com socials o a nivell laboral. A més, la gent ha de conèixer en què es basa la nova Llei Contra l’Homofòbia i quins drets tenim a partir d’ella.
Normalment ens reunim en assemblea un cop al mes, i decidim què preparem. Pensa que el FAGC està vinculat a l’Observatori Contra l’Homofòbia, així que nosaltres directa o indirectament treballem amb ells. L’Observatori té com a eina més important una aplicació web per on rebem denuncies online. A partir d’aquí contactem amb la persona i li oferim suport moral i legal.
RdR: La situació actual exigia aprovar la Llei Contra l’Homofòbia?
FAGC: L’informe anual de l’Observatori Contra l’Homofòbia del 2013 recull que hi ha hagut 383 denúncies per homofòbia. Més d’una al dia. Ha sigut un augment del 0,2 respecte el 2012. Això és normal en governs de dretes, i sobretot quan tenen majoria absoluta: sempre hi ha repunts d’homofòbia. El que també és molt important de saber és que, des que es va aprovar la llei, l’Observatori ha rebut encara més denúncies.
RdR: Quina situació viu Ripollet?
FAGC: El que passava a Ripollet és que abans no hi havia gens de visibilitat. Ara n’hi comença a haver, però al poble no es veuen dues persones del mateix sexe fent-se un petó.
El que volem ara és que les persones LGBT s’adrecin a nosaltres i tinguin un punt de reunió. Fa poc, un noi de Ripollet va trucar a l’Observatori per denunciar alguns insults dels seus veïns. Seria el primer cas que hem tingut a Ripollet, però no cal anar gaire lluny: a Cerdanyola fa poc hi va haver un cas d’un noi que ho va passar molt malament a l’escola.
RdR: Com evitar aquests casos?
FAGC: La llei s’ha fet per això: per donar directrius a l’hora de combatre la LBGTfòbia, sobretot a les escoles. La llei et diu com s’ha de tractar el tema als llibres de text o a les explicacions del profesor. Diguem que la normativa tracta de normalitzar aquesta situación i d’altres: recollir tots els casos d’homofòbia existents. En el cas de Cerdanyola, l’escola sabia que el nen portava anys patint humiliacions, però no feia res. També és homofòbia saber que hi ha un cas d’homofòbia i no fer res per solucionar-ho. A partir d’ara se sancionaran aquestes accions.
RdR: A nivell local, cap a on dirigireu els vostres esforços?
FAGC: Ara mateix, després de l’aprovació de la Llei Contra l’Homofòbia, totes les nostres forces s’han de centrar en la seva aplicació. Ja que Ripollet va ser el primer poble que va aprovar la moció a favor de la Llei Contra l’Homofòbia, el poble també podria ser el primer a aprovar, per exemple, un protocol d’actuació a nivell de policia local o de guàrdia urbana. S’ha de veure encara, però, com s’implementa la llei.
RdR: El poble, però, va negar-se a penjar la bandera LBGT. Com ho vau encaixar?
FAGC: Va ser una mica frustrant, però l’Ajuntament ja s’ha compromès que l’any que ve la penjarà. A nosaltres ens van comentar que hi va haver un error de protocol, i que hauríem d’haver presentat la moció a tots els partits, i no només al COP. També ens van dir que si pengessin la bandera, podrien venir altres grups de diferents ideologies a demanar-ho. La bandera LGBT però, no té res a veure amb cap ideologia i, de totes maneres, ara ja presentem totes les mocions a tots els partits de forma oberta. Personalment, creiem que a algun partit li va agafar una mica de ràbia, sobretot a l’equip de govern.
A més, va haver-hi també ignorància a l’hora de no pensar en l’enrenou que comportaria no penjar la bandera. L’Ajuntament va pixar fora de test, ja que el 28 de juny ajuntaments de tot el món la van penjar. Inclús membres de l’executiva del PSC van trucar directament al municipi. Després ho van voler solucionar penjant bandera al Centre Cultural, a la Ràdio, però el simbolisme no és el mateix.
cionar i van penjar la bandera al Centre Cultural, a la Ràdio. El simbolisme, però, no és el mateix.
Més greu ens va saber, però, que el poble organitzés una festa en suport al col·lectiu LGBT i no es comptés amb l’única organització LGBT que hi ha al poble. Tot ve de que nosaltres, des del dia que no van penjar la bandera el 17 de maig (Dia Internacional Contra l’Homofòbia), vam dir a l’Ajuntament que no volíem participar a cap acte. Això, però, no significa que si fan algun tipus d’acte relacionat amb el nostre col·lectiu no se’ns comuniqui.
Crida la participació ciutadana
“Després de 40 anys, l’associació encara és més que necessària”, contesten els dos portaveus de la secció ripolletenca del Front d’Alliberament Gai de Catalunya. D’acord amb Fran Sánchez i Toni Luque, per molt que la situació es vagi normalitzant, la igualtat s’aconseguirà a molt llarg termini. “No només es tracta de lluitar pels drets, sinó també trobar-te amb persones com tu, amb les quals puguis parlar de com et sents”, manifesten.
Sánchez i Luque també han volgut fer una crida oberta perquè tothom que ho vulgui s’uneixi a l’associació, malgrat no formi part del col·lectiu LGBT. L’associació pot trobar-se fàcilment a Facebook (FAGC Ripollet) o al correu electrònic següent: fagcripollet@gmail.com.