Habitacions amb balcó organitzades en espais col·lectius de 25 veïns
Un ple extraordinari ha aprovat per unanimitat aquest dimecres el projecte de la Plataforma de Serveis per a la Gent Gran que inclou la residència i el Centre de Dia
Aquesta setmana es dona un nou pas en el camí que ha de fer realitat la residència als Pinetons. El ple, en sessió extraordinària, ha aprovat aquesta setmana el projecte bàsic de la Plataforma de Serveis per a la Gent Gran, que inclou una residència de 100 places i un centre de dia de 32. Amb un pressupost de 14,5 milions d’euros s’espera que les obres, que s’haurien de poder executar entre 18 i 21 mesos, “dos anys màxim”, puguin començar al 2023.
El passat mes de març ja es van avançar les característiques més significatives de la proposta de Miba architects que va guanyar el concurs d’idees. Ara amb el projecte bàsic enllestit s’han explicat tots els detalls d’un equipament “excepcional”, en paraules de l’arquitecte Toni Montes i que satisfà al govern “perquè recull les demandes del procés participatiu Pensa en Gran i està adaptat a la realitat post-COVID”, destaca l’alcalde, JM Osuna.
La construcció respon “a un canvi de paradigma” i recull “tot el que en els anys que tenim d’experiència fent habitatges dotacionals i residències hem vist que calia millorar”, “no se m’acut res que no estigués contemplat en el plec de condicions”, considera Montes. Es refereix a que la residència que es farà als Pinetons fuig de la idea de gran centre institucional amb habitacions d’hospital i es planteja des de la necessitat de donar un espai digne als qui hi resideixen, de “cuidar a les persones que han construït la nostra societat” i “mantenir-les en contacte amb les altres generacions”. I això es concreta en oferir un espai íntim més ampli que una habitació, amb balcó, vistes als jardins i que sigui personalitzable. També en deixar a la decisió de cadascun dels residents el grau de socialització que vol tenir i que ho faci en un equipament integrat i obert a l’entorn.
Habitacions que se sentin pròpies
La residència tindrà 60 espais íntims individuals i 20 dobles que estaran a les plantes 1 i 2. La planta baixa estarà reservada pels espais comuns, els locals d’associacions, les sales de tractament o la perruqueria. Cap espai íntim estarà orientat al nord, tots seran diàfans i sense parets interiors, amb balcó i finestres amb vistes a una zona de parc o jardí. Les individuals són de 22 metres quadrats i les dobles de 32. En ambdues hi ha bany, una zona d’office amb taula i una zona d’estada.
S’evita la imatge d’habitació d’hospital amb la televisió davant el llit, “hem volgut que des del llit es pugui veure sempre la finestra perquè segur que hi ha molts usuaris que hi han de passar moltes hores al llit” i inclús es vol anar més enllà d’una habitació d’hotel, “perquè estan pensades perquè els residents les puguin personalitzar afegint inclús algun petit moble propi”, comenta Montes. Una proposta d’espai íntim que respon també als aprenentatges que deixa la pandèmia. Cada espai i també la distribució en plantes i edificis més petits amb tots els serveis han de facilitar l’estada en cas de confinaments o aïllaments.
Un impacte notable a tota la ciutat
L’equipament s’ha dissenyat en sis escales. Des de l’espai íntim de cada resident fins a la relació amb el barri proper i la ciutat en general. I s’ha projectat perquè sigui obert i permeable, malgrat els necessaris controls d’accés. Això s’aconsegueix creant dues places públiques. Una que servirà d’espai d’entrada i l’altra més propera a l’institut escola Pinetons i la llar d’infants La Verema que amb la ubicació del bar, obert també a l’exterior, vol ser el punt de trobada intergeneracional. Cap a l’interior també hi haurà jardins, espai d’horta i d’estada.
A més la distribució de totes les dependències en quatre blocs de planta baixa i dues alçades fa que l’equipament tingui una mida més humana i que els residents tinguin uns 12 o 13 veïns molt propers i fins a 25 en cadascun dels espais col·lectius, on hi haurà tots els serveis. Aquesta estructura permet una millor orientació, il·luminació amb llum natural i ventilació. “Tot s’ha pensat, hem estudiat inclús quina és la mida òptima de les finestres”, explica Montes. Molt d’estudi perquè la construcció no només buscarà la comoditat sinó també la sostenibilitat.
En l’aspecte energètic, estant preparada per generar amb plaques fotovoltaiques als terrats més energia que la que consumirà, sinó també per l’elecció dels materials, l’estructura serà de fusta i formigó i s’utilitzarà suro, cotó reciclat i calç, i les tècniques de construcció, amb molts elements prefabricats. “A nivell de cost està en els estàndards”, per exemple “el major cost d’alguns dels materials emprats es compensarà deixant l’estructura a la vista i estalviant en falsos sostres o capes afegides a les parets” destaca Montes.
El projecte apassiona al grup d’arquitectes que l’ha fet i satisfà al govern local perquè “dona resposta a una reivindicació social i a una necessitat evident i objectiva”, en paraules de l’alcalde, JM Osuna.
Segueix la cerca de finançament i la concertació de les places
En la presentació del projecte a la premsa l’alcalde, JM Osuna, va recordar que “ja s’ha fet molta feina” per poder arribar fins aquí. Al 2019 es va fer un estudi de viabilitat i des de llavors, pandèmia, nou estudi, pla d’usos, concurs d’idees i ara projecte. S’han anat superant dates previstes per l’inici de les obres i amb els 14,5M€ i els més de 8.000m2 del projecte actual se superen també les primeres xifres previstes de cost.
En paral·lel a les gestions per a la construcció es treballa també en confirmar la concertació de les places. L’alcalde es va reunir el passat dia 7 amb el secretari general de Drets Socials de la Generalitat, Oriol Amorós, per tractar aquest tema. Segons Osuna la Generalitat manté el compromís però està a l’espera d’un estudi de previsió de places que ha sortir aviat per fer oficials els acords de govern. També segueix la recerca de fons, ajudes i subvencions que permetin finançar el projecte. De moment s’està avançant amb recursos propis.