J.M. Requena: “Cal no deixar de fer activitats, som els primers en exposar en una presó”
Josep Manel Requena va començar en el món de la fotografia d’esquitllada. Era l’any 1993 quan un amic seu el va animar a conèixer l’Associació de foto-cine Cerdanyola Ripollet, Afocer. En un curs organitzat per l’entitat va aprendre a revelar fotografia i va començar com a soci actiu. Després va entrar a la junta i fa quasi un any que és el president de l’Associació. Sota el seu mandat l’entitat celebra el cinquantè aniversari, una xifra que l’entitat celebrarà com es mereix.
.
Revista de Ripollet: Quina és la clau de l’èxit d’Afocer perquè hagi arribat als 50 anys?
Revista de Ripollet: Quina és la clau de l’èxit d’Afocer perquè hagi arribat als 50 anys?
Josep Manel Requena: El treball i la constància. Des de l’any 1969, quan es van reunir quatre amics que els agradava la fotografia al Bar Grau de Cerdanyola, van començar a engrescar a més gent i sempre s’ha treballat molt per fer créixer l’entitat. I això s’ha mantingut durant els anys intentant oferir el màxim d’activitats possibles. Això ha fet que mai s’hagi defallit perquè si no ofereixes cursos o concursos deixes d’enganxar als socis i que no entri gent nova a l’entitat. El més important és treballar, treballar i treballar.
.
RdR: Per qui no coneix Afocer com li definiries i animaries a participar-hi?
J.M.R: L’objectiu com a entitat cultural en l’àmbit de la fotografia és acostar a la gent tots els coneixements de fotografia que es pugui. Fer arribar la fotografia. Ho fem amb cursos d’iniciació i de formació, tallers monogràfics, sortides fotogràfiques, exposicions… També disposem d’estudis fotogràfics, el de Ripollet és compartit, com també de laboratoris analògics i digitals.
.
RdR: L’evolució de la fotografia ha fet que vosaltres hàgeu crescut paral·lelament no?
J.M.R: Quan jo vaig començar encara es revelava en blanc i negre. De mica en mica van començar les primeres càmeres digitals i va ser un gran canvi. Es va dir que la digital acabaria amb la fotografia. Al final s’ha vist que és una evolució i nosaltres com entitat hem d’estar acord amb els canvis que hi han hagut. Al principi va ser de revelar en blanc i negre a revelar en color. Amb el principi de Photoshop i altres softwares ens vam posar al dia per poder enriquir-nos i donar a triar a la gent que vol aprendre o fer. Tenir tots els estris i oferir-los. Nosaltres ensenyem que pots tenir la millor càmera del món però si no tens idea la foto no sortirà.
.
RdR: Quins serien els moments més importants d’aquests cinquanta anys?
J.M.R: Al 69 va ser l’inici. Ja cap al 1972 es va disposar del Centre Parroquial de Cerdanyola per fer les reunions. L’any 1979 va ser quan vam començar a col·laborar amb l’ajuntament de Ripollet i poc després va ser quan vam fer el primer concurs al poble. Així vam fer concursos en dies assenyalats com el de Sant Iscle a Cerdanyola i això ens va portar a fer els primers concursos internacionals, aquí a Ripollet ja cap al 2009. Una fita important és que Afocer és una de les entitats fundadores de la Federació Catalana de Fotografia, estem dins de moltes federacions i confederacions nacionals i internacionals i això permet que els nostres socis concursin a esdeveniments molt importants.
.
RdR: Actualment quina és la salut de l’entitat?
J.M.R: Estem al voltant dels 200 socis, una xifra que mantenim des de fa uns anys. Des de fa un temps hem aconseguit que a la Junta Directiva hi participi més gent que està molt disposada a treballar. Abans érem set o vuit persones i tiràvem les activitats que bonament podíem. Tota aquesta evolució t’obre un ventall d’activitats però si no tens gent que s’encarregui no es poden fer massa passes. Amb l’entrada de gent hem sigut la primera entitat que ha pogut exposar en una presó, a Quatre Camins. Estem pendents de fer-ne més. També amb l’entrada de saba nova hem pogut oferir cursos específics de fotografia: tallers de moda, paisatges, macrofotografia… O també noves sortides fotogràfiques cada vegada més interessants.
.
RdR: El 26 a Cerdanyola i el 27 a Ripollet teniu la presentació del llibre commemoratiu dels 50 anys. Com ha sorgit la idea de fer la publicació?
J.M.R: Vam fer una comissió per preparar l’aniversari i una de les idees va ser aquesta publicació. L’objectiu era copsar els sentiments que han tingut els nostres socis, dels més antics als més novells. Es va demanar a tots els socis que volguessin una fotografia i un petit text per saber que era per ells Afocer. Han participat un centenar d’ells.
.
RdR: Quines altres activitats fareu per la celebració?
J.M.R: Teníem una preparada una sessió de lightpantining que finalment es farà al mes d’octubre. A Cerdanyola organitzarem la 34a festa de la fotografia de la Federació Catalana, cada any se n’encarrega una entitat diferent i ens han cedit l’honor per l’aniversari, la farem el 6 de juliol. Després de l’estiu, al novembre, farem el concurs internacional Ripollet Image, serà la segona edició. La part de cinema la teníem parada i per reestrenar-la hem creat el primer concurs de video-reporter. Aquest concurs l’hem encarat per a documentals i reportatges i tenim una participació de més de cent films, no ens ho esperàvem. A més no parem les altres activitats.
.
.