J.R. Gordo: “Volem que l’espectador a més de venir a veure l’obra faci seu el projecte”
L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell presenta aquest divendres dia 5 a les 21h al Teatre Auditori la 25a Temporada. Ho fa amb un espectacle gratuït que comptarà amb ‘Artistras de la Garriga’. Porta per títol ‘És la teva festa’ perquè volen compartir l’aniversari amb tots els veïns. Parlem sobre l’aniversari amb el president, Joan Ramon Gordo, qui ens explica com l’entitat ha viscut aquests 25 anys i que tenen pensat per celebrar-los.
.
.
Revista de Ripollet: Com resumiries els 25 anys?
Joan Ramon Gordo: Són 25 anys fent una feina que va molt més enllà que preparar la programació de l’Auditori. Nosaltres diem que som dinamitzadors culturals. Utilitzem les arts escèniques per comunicar, fer país, per passar-nos-ho bé i sobretot com un element de cohesió per al poble. Amb aquesta idea vam néixer quan es va construir l’Auditori on abans s’hi emplaçava el Mercat Vell. Des del principi ens hem encarregat de programar les actuacions, ara per ara comptem un total de 444, i a poc a poc vam incorporar altres activitats com el Cafè Literari o les Nits de Música. I tot aquests anys no s’haurien viscut sense la militància dels socis, actualment comptem amb uns 250.
.
RdR: Podem dir 25 anys d’una entitat prou peculiar. Perquè és poc habitual un teatre gestionat per una associació?
J.R.G: Existeixen molt poques experiències. Una mica inspirats en nosaltres va néixer el Galliner de Manresa. En el seu cas no s’encarreguen de la qüestió econòmica. Nosaltres sí. Normalment els pobles tenen el seu tècnic que s’encarrega de programar. En el nostre cas busquem implicar a la població. No només l’oferta cultural sinó també la gestió. La idea és evitar els espectadors freds, que vénen a veure l’obra i se’n van, si no que l’espectador participi en el projecte, que se’l faci seu.
.
RdR: Com es gestiona la part econòmica?
J.R.G: Funciona a terços. L’Ajuntament en disposa un terç del finançament, un de més petit ve de la Generalitat i La Diputació i l’altre terç, el més gran, és el nostre que l’aconseguim a partir de les entrades i els espònsors locals. Amb motiu del 25è aniversari estem fent un esforç molt gran d’implicar els establiments amics, intentem donar-los visibilitat. Com ho fem? Hem encetat una col·laboració que diem ‘Establiments amics amb descompte’. 30 d’ells han apostat per oferir als socis i espectadors descomptes d’entre 10 i 15%. La idea és que l’espectador que ve a una obra o concert tingui una oferta de consum abans i després de l’actuació.
.
RdR: Heu preparat molta teca per celebrar el 25è aniversari.
J.R.G: Aquest any hem fet un experiment. Durant aquests 25 anys les programacions s’han presentat per trimestres. En aquesta 25a temporada hem volgut que sigui anual. En l’aspecte més negatiu al tancat 12 mesos abans un espectacle perds una mica d’actualitat però la part positiva és que el soci o espectador té un ventall més gran per escollir. Un altre aspecte innovador serà l’Espai Escenari. Fins ara cada trimestre fèiem una presentació gratuïta de la programació. A partir d’ara farem un espectacle de presentació, que serà aquest pròxim 5 d’octubre. Els dies que en principi fèiem les presentacions els hem ocupat en aquests ‘Espai Escenari’. Són espectacles molt minoritaris i concrets que volem que el públic participi. També hem preparat ‘Movem el teatre’. És una proposta que es farà els dies 25 de cada mes, menys desembre. La idea ha sigut recollir les impressions i experiències dels diferents espectadors i hem muntat uns esquetxos que es representaran en diferents indrets del poble. És una manera de fer participar la gent i acostar el teatre a qui no està acostumat a assistir-hi.
.
RdR: També el ‘Flipart’
J.R.G: És una campanya de la Diputació. Està orientada als instituts i acosta diferents tipus d’arts escèniques: des del teatre pur, direcció, cançó, escenografia… En dues o tres sessions s’acosten i els treballen. Acompanyarem als instituts del poble, normalment la Diputació subvenciona dos però amb motiu del 25è aniversari ha assumit el cost de tots els de Ripollet. A més incorporarem uns plafons explicant la nostra història.
.
RdR: Des del vostre punt de vista quina és la salut del teatre a Ripollet?
J.R.G: Molt bona. Perquè hi ha una oferta de teatre amateur molt important. Hi ha tres o quatre entitats de teatre consolidades. Del teatre amateur surten els professionals més importants. Però no només és una escola d’actors sinó també de públics. Aquestes entitats arrosseguen molta gent i Déu ni do que bé ho fan.
.
RdR: És difícil fer una programació atractiva?
J.R.G: Tenim diferents handicaps. No ens podem passar massa de pressupost i hi ha de molt cars. A més s’ha de respectar l’espai del teatre. Hi ha espectacles de gran format que no es poden portar. Intentem no entrar en dèficit, en els últims anys ho hem aconseguit.
.
RdR: Després dels 25 anys que ve?
J.R.G: Ve la renovació de la Junta. S’acaba el mandat ben aviat i toca sang nova. També ve consolidar encara més el projecte. Estem satisfets de tot el que hem fet. Sobretot aquestes relacions més transversals, és important que la gent es conegui i els grups treballin junts i a Ripollet s’està fent amb força.
.
.