Javier Panadero i Miguel Molina: ‘Volem difondre la música d’autor i recuperar la memòria històrica’
Tots dos són membres de l’Associació de Música d’Autor de Ripollet ‘La escalera’, un projecte que ha nascut amb l’objectiu de promoure la música d’autor, ja sigui a través d’entrevistes, concerts, documentals, programes de ràdio o d’altres peces audiovisuals. L’associació no arriba a l’any de vida i ja compta amb un programa propi a Ràdio Ripollet i un nou projecte molt ambiciós: entrevistes en format TV a músics d’autor.
RevistadeRipollet: Com sorgeix ‘La escalera’?
Javier Panadero i Miguel Molina: Ens vam adonar que aquí, a Barcelona, hi havia carències de promoció de música d’autor. No hi ha massa moviment i, com que a tots dos ens agrada aquest tipus de música, vam decidir ajudar. Primer vam començar amb el programa de ràdio i, quan vam poder, vam crear l’associació. Podríem dir que nosaltres som els membres més actius, pel fet que solem promoure els projectes, però tenim més socis que col·laboren.
RdR: Quina tasca voleu dur a terme des de l’associació?
J.P i M.M: L’enfoquem en dues línies bàsiques. La primera és difondre la música d’autor, perquè a Barcelona es promou i difon bàsicament pagant i volem que els artistes que comencen tinguin més facilitats. La segona és intentar conservar i recuperar la memòria històrica, ja que en aquest sentit Espanya és terriblement injusta. Ens expliquem millor: si aquí dius que t’agrada Sílvia Rodríguez o Paco Ibáñez, t’etiqueten de nostàlgic. En canvi, a la cultura anglosaxona, Bruce Springsteen homenatja a cantautors i no se’l relaciona amb el moviment històric d’aquella època. Aquí sí i això és el que intentem canviar, per això moltes vegades parlem de cantautors de fa 20 o 25 anys als nostre programa de ràdio i els mencionem per a que el públic en tingui constància.
RdR: Què tracteu al vostre programa de ràdio?
J.P i M.M: L’ingredient principal és la música d’autor. Com que és un tipus de música força contestatària, ja que sol parlar molt del sistema, aprofitem l’actualitat política i social perquè els cantautors que convidem es mullin una mica i opinin. Els convidats vénen en directe o els entrevistem per telèfon. D’altra banda, també oferim una mica d’agenda cultural amb concerts o esdeveniments relacionats. El programa va néixer com una secció dins un altre programa, que es deia ‘L’ascensor’. Va anar agafant força fins que el vam convertir en programa propi. El considerem un gran mètode de difusió i la veritat és que funciona molt bé. Es pot escoltar en directe cada quart dimecres de cada mes i, en diferit, gravem una peça cada setmana i la pengem a la web.
RdR: A quins cantautors de renom heu entrevistat?
J.P i M.M: La veritat és que hem pogut contactar amb diversos cantautors de renom. Mai ens han posat pegues i tots es mostren predisposats a col·laborar. Per exemple, fa poc vam entrevistar a Pablo Guerrero, que és molt conegut a Espanya i Llatinoamèrica i ha fet concerts arreu del món. Una clau de l’èxit és tenir ull per entrevistar a joves promeses en el món de la música d’autor. Vam entrevistar a Maria Rozalén quan no la coneixia ningú i ara ja se l’escolta als ‘40 Principales’. Ens va passar una situació similar amb Lydia Guevara, que ara sona molt a emissores com ‘Cadena 100’.
RdR: A part del programa, què més treballeu des de l’associació?
J.P i M.M: Ara tenim entre mans un nou projecte, que es diu ‘La escalera On Tour’. L’objectiu és contactar amb els artistes que vinguin a Barcelona i citar-los per fer una entrevista de vídeo. És un tipus d’entrevista diferent a la convencional, ja que va tocant temes diferents i a partir del que vagi sorgint elaborem el contingut de l’entrevista. És tot improvisat. D’altra banda, tenim un projecte a llarg termini d’elaborar un certamen. Serà més endavant perquè requereix molts mitjans econòmics que ara no podem afrontar. També ens agradaria fer un documental de la música de cantautor a Catalunya per recuperar la memòria històrica.
RdR: Us centreu exclusivament en continguts audiovisuals?
J.P i M.M: Sí, però perquè és l’únic que podem finançar pel nostre compte. També ens agradaria organitzar concerts i espectacles a l’Auditori, per exemple, però no tenim els mitjans suficients. No descartem, però, que si l’associació funcionés, ho podríem arribar a organitzar més endavant.
RdR: És un associació sense ànim de lucre.
J.P i M.M: I sempre serà sense ànim de lucre. Nosaltres volem promoure i difondre la música d’autor sense extreure’n benefici. Ens ho prenem com un hobby, ja que a part cadascú té la seva feina. Funcionem així perquè les promotores de Barcelona no ajuden gens als cantautors que comencen. Demanen diners per deixar-los tocar i es queden amb bona part dels beneficis de cada concert.
RdR: Els recursos econòmics són la principal limitació.
J.P i M.M: Des del principi. Tot i que som una associació molt jove, em començat a treballar seriosament des del principi. Només començar tenien entre mans un projecte molt ambiciós: un documental sobre la música d’autor a Espanya. Vam contactar amb diversos cantautors, com Ismael Serrano, Luis Eduardo Aute i d’altres artistes d’altura. Per finançar el projecte, vam fer un crowdfunding i no vam arribar, per molt poc, al límit establert. Ens vam quedar a les portes i vam sentir molta impotència, perquè teníem a grans artistes disposats a col·laborar de forma totalment altruista.
RdR: Com aconseguiu el material audiovisual?
J.P i M.M: Disposem de material autofinançat per nosaltres mateixos. Les subvencions no estan a l’ordre del dia i, si vols muntar alguna cosa, has d’espavilar-te pel teu compte.
Més sobre ‘La escalera’…
Combinar la tasca de l’associació amb la feina de cadascú és difícil. En Miguel va obrir una acadèmia de reforç escolar, ‘Aula Ítaca’, fa quatre mesos. A part, ha treballat de guionista per la productora de ‘Cuéntame’ (TVE) a Madrid. En Javier és professor i investigador d’informàtica a la UAB. El seu grup d’investigació és HPC4EAS.
L’associació disposa de Facebook (Asociación de música de autor La Escalera) i blog (laescalera.wordpress.com). També es pot escolar el seu programa a la web de Ripollet Ràdio.
El primer programa de ‘La Escalera On Tour’ es gravarà a principis de maig i ja hi ha dos canals de televisió que l’emetran. Un d’ells és Tomalatele, un canal de Madrid, i l’altre és Tele K, la televisió local de Vallecas (zona de la ciutat de Madrid).