JaviGaar:”Fer el mural ha estat un repte per mi però l’experiència ha sigut molt maca”

A molts dels actes que es fan el podem trobar amb la seva llibreta fent dibuixos. És en Javi García. El seu nom artístic és JaviGaar i va arribar a Ripollet farà quatre anys. Només arribar va guanyar el concurs de cartells de Festa Major. Més tard, va iniciar el Gargot Vallès, una trobada per dibuixar al carrer. I després amb la seva participació en els Espais amb Encant va sorgir la idea de fer un mural a l’Antic Ajuntament per explicar la seva història.
.
Revista de Ripollet: Com et proposen l’oportunitat de fer el mural?
JaviGaar: Em van contactar per fer una acció artística el dia dels Espais amb Encant que coincideix amb el Corpus. Des del Molí d’en Rata em van proposar fer un petit mural participatiu. A partir d’aquesta proposta em va sorgir la idea de convertir aquesta acció en un mural fix dins el nucli antic. Tant des de l’Ajuntament com des del Molí els hi va semblar bona idea i vam buscar l’espai més adient. La millor paret que vam trobar va ser la de l’Antic Ajuntament i com el mural el faríem en aquest espai vam pensar que la millor idea era fer-la sobre la història de l’edifici i els personatges més destacats que han passat. Em van passar un llistat i informació dels personatges i a partir d’aquí vaig començar a dissenyar el mural.
.
RdR: Quins són els personatges que apareixen i com els disposes?
J.G: Tots els personatges són de diferents èpoques i alguns d’ells són al·legories en comptes de personatges concrets. Quan em van passar la llista amb els personatges vaig pensar que tots podien estar lligats per una corda perquè el primer, en Joan Petit, era corder. Ell va vendre la casa al poble i és el personatge que hi ha a baix de tot. A continuació anant cap a l’esquerra i cap a dalt, surt representat quan la casa era una botiga de queviures. Després està representada la Guerra del Francès. En aquella època s’exigia que la gent donés les seves collites i per això surt un soldat recollint el pagament. Més tard l’exèrcit carlí va incendiar l’edifici i per això surt un altre soldat amb una torxa.
.
.
RdR: I al centre es veuen els alcaldes republicans.
J.G: Sí. Són els dos alcaldes de la República, en Magí Girbau i en Josep Ros que es troben al mig del mural. Després hi ha dos anarquistes dels fets del 33. A sobre d’ells apareix un milicià de la Guerra Civil que va anar per lluitar contra el bàndol franquista. El farmacèutic és Ernest Sales. L’any 1936 treballava a l’Ajuntament i ell va evitar que s’incendiés l’arxiu municipal. Després hi ha una peixatera que representa quan els tres edificis que hi havia a les hores es van fusionar en el que coneixíem actualment, un d’aquests era una peixateria. Per ordre continua l’algutzil d’aquella època. Vivia a l’edifici i feia de vigilant. I els tres últims personatges representen la vaga de fam arran de la tancada de la Mir Miró, empresa tèxtil molt important. Tres persones van començar la vaga a l’Ajuntament.
.
RdR: Què ha significat per a tu fer el mural?
J.G: Estic molt content i molt agraït per l’oportunitat. Estic acostumat a treballar en format més petit. Havia fet algun treball en paret però no tan gran. Ja els vaig avisar que per dimensions i ubicació necessitava una grua i que, sobretot, seria un repte per mi. Portar l’escala a un mural tan gran al principi em neguitejava. Estava nerviós perquè volia que tot sortís bé. Ha costat fer-lo per la calor però ha sigut una experiència molt maca. La gent del barri ha sigut molt acollidora, em preguntaven i m’oferien el que tenien. He pogut conèixer els veïns i alguns familiars de gent que surt representada. Ha estat una experiència brutal i estic molt satisfet de com ha quedat.
.
.
RdR: Et podem trobar als actes del poble dibuixant amb la llibreta i aquesta és l’oportunitat de què tot el poble vegi el teu art no?
J.G: Dibuixo molt al carrer però aquest any en especial, he estat a la majoria d’actes del poble. Ho faig perquè m’agrada dibuixar en directe. Suposo que això i el fet d’haver treballat la representació històrica ha fet que pensessin en mi pel mural. Potser la feina d’il·lustrador que normalment queda més a casa, ara l’he tret fora de les quatre parets.
.
RdR: Quin és el teu perfil en el món de la il·lustració?
J.G: Vinc d’altres històries perquè realment he treballat de tot. Sobretot m’havia desenvolupat en edició web i disseny gràfic abans d’arribar a Ripollet. Quan arribo aquí trec la part més creativa. Sobretot m’he centrat en il·lustració didàctica per llibres i il·lustració editorial. Una banda més educativa i l’altre més pensada per la premsa. També faig conferències en directe, dibuixem mentre el conferenciant va parlant. I per altra banda dels dibuixos que faig al carrer també faig extraescolars als Pinetons.
.