JM Osuna: ”Ja estem treballant en la municipalització del servei d’aigües”

Fa un mes va guanyar les eleccions municipals encapçalant la llista de Decidim Ripollet i porta dues setmanes d’alcalde. Temps per “aterrar” a l’Ajuntament i començar a “capgirar Ripollet”. Les expectatives són molt altes, en aquesta entrevista ens explica que han fet ja i que tenen previst fer.
Revista de Ripollet: Dues setmanes com alcalde, què és el que més l’ha sorprès?
Jose Maria Osuna: El que més m’ha sorprès no és de dins de l’Ajuntament. És el fet d’haver rebut felicitacions massives i ànims de persones de perfils diversos. Notar la il·lusió que té la gent amb aquesta nova etapa que s’obre i l’expectació que tenen per veure què canvia o no canvia. Fins i tot els més veterans diuen que des de la transició no notaven aquest sentiment.
RdR: I això fa augmentar la responsabilitat.
JMO: I tant! A més de la responsabilitat que ja comporta el càrrec notes el sentit d’exigència i augmenten les ganes de fer-ho bé.
RdR: En el ple de constitució l’oposició també va advertir que estarien molt vigilants. Ja ho nota?
JMO: De moment no massa, però és aviat. Suposo que ells també necessiten un temps per fer-se al canvi de rol i començar a fer feina d’oposició. De fet el PSC i CIU perquè deixen d’estar al govern, Ciutadans perquè és el primer cop que estan al ple, ERC també ha tornat després de molt de temps i el PP perquè ha patit una davallada brutal.
RdR: Ha tingut contacte amb els alcaldes del voltant que també s’estrenen?
JMO: En persona, encara que informalment, només amb el Carles Escolà, l’alcalde de Cerdanyola. Amb l’alcaldessa de Montcada ens hem intercanviat alguns missatges i de Barberà he parlat amb el representant de Junts, el Fabià Diaz. I es nota que s’obren noves oportunitats que fa mesos no hi havia. Molts dels reptes que sempre hem plantejat van més enllà de les competències municipals i ara amb el canvi també a l’entorn es podran fer propostes conjuntes en temes com l’Eco- parc, l’hospital o l’urbanisme i la protecció del medi ambient per exemple.
RdR: Han presentat un govern amb nou regidors, dos menys que el govern anterior, i del cartipàs destaca l’acumulació de responsabilitats que tindrà vostè i la Pilar Castillejo. Com s’ho faran?
JMO: Entenc que sorprèn sobretot la quantitat de regidories que té la Pilar però el cert és que es tracta de regidories on molta feina la fan els propis treballadors municipals i sí que hi ha coherència en tots els temes que porta, l’economia de l’Ajuntament i el municipi. Però també és cert que no hem fet molts canvis substancials, potser hem introduït algunes regidories més polítiques com és el títol de municipalitzacions, feminisme o LGTBI. El canvi important arribarà cap a finals d’any que és quan ens hem proposat fer una reorganització més a fons del cartipàs. Volem un govern que sigui més transversal i no amb tant detall de regidories sinó creant àrees organitzatives. Però abans de fer-ho ens ha semblat convenient conèixer millor el funcionament intern de l’Ajuntament.
RdR: Entre les noves regidories hi ha ‘protecció animal’, ‘memòria històrica’ o ‘polítiques LGTBI’, precisament la que ja s’ha fet visible amb la hissada de la bandera. Més enllà del gest polític que representen com s’ompliran de contingut?
JMO: Per exemple, la de polítiques LGTBI amb la implementació de la llei contra l’homofòbia. De fet el regidor, en Fran, ja s’ha trobat amb la regidora de Barcelona per veure si ho poden treballar conjuntament. Cal fer feina en diversos espais, per exemple en les escoles i als bars o zones d’oci que és on potser es donen més casos d’homofòbia. Amb totes aquestes regidories esperem anar molt més enllà dels símbols. Els símbols són importants perquè donen visibilitat a temes que poden no semblar prioritaris. Però volem dur a terme polítiques concretes. Per exemple la memòria històrica local està fluixa i a sobre sempre ha estat molt edulcorada i aquí ens agradaria fer una feina força crítica també.
RdR: Aquesta setmana porten al ple extraordinari la proposta de retribucions. I en campanya van avançar una rebaixa de sous. Quina serà?
JMO: Caldrà que s’aprovi al ple però nosaltres portem un canvi que implica estalvi i transparència. Els nou regidors del govern renunciem a les dietes per assistència a reunions de govern, plens, comissions, etc… i a canvi ens posem uns salaris que seran més ajustats que els que hi havia. Creiem que es guanya en claredat pels veïns. Només hi haurà la meva dedicació exclusiva amb un salari net de 2.200 euros. Tres regidors tindran dedicació de mitja jornada i rebran 1.000 euros. I els altres cinc rebran uns 500 euros nets que correspondrien a una quarta part de la jornada. Per altra banda proposem retirar les indemnitzacions per assistència als consells d’administració dels patronats i aquest és un punt que també ens ha animat a fer ERC.
RdR: Es mantenen igual les retribucions als grups municipals?
JMO: No, proposem augmentar-ho una mica. Tenim un grup municipal més que la legislatura anterior però a més proposem augmentar el que es percep per grup i també per regidor. També posarem a disposició dels grups de l’oposició espai a l’Ajuntament amb una taula i un ordinador per tal que puguin consultar documentació o fer feina allà.
RdR: Aquesta legislatura suposa canvis en el funcionament polític. Un govern en minoria que depèn d’unes assemblees i que després haurà de pactar amb altres grups per aprovar al ple les seves polítiques. Com ho afronteu tot plegat?
JMO: Potser és fugir d’estudi però la política és complexa. I en els darrers temps el que s’està manifestant és la pluralitat que hi ha a la nostra societat. Aquesta diversitat és molt positiva i no ha de ser dolent pel funcionament de les institucions, però com a societat és cert que no estem acostumats. Però cal reivindicar que la democràcia és cara i és lenta. I si es volen prendre decisions democràtiques cal temps, cal diàleg i no d’un dia. Potser el sistema actual està accelerat perquè no respon als interessos dels veïns, respon a uns interessos econòmics i empresarials que sí que tenen pressa. Però ens hem d’acostumar a que si volem participació necessitem temps.
RdR: Aquest canvi no pot ser un inconvenient per a la tasca executiva?
JMO: Són qüestions que s’han de combinar i fer en paral·lel. La necessitat de prendre decisions en l’aspecte executiu i resoldre problemes concrets no ha d’impedir tenir un debat més pausat i profund sobre el model de ciutat que volem.
RdR: Aquesta setmana ja s’obre el calendari de plens i una de les promeses era obrir-los a la ciutadania. Com es concretarà?
JMO: En aquest primer encara en res. El que cal és reformar el Reglament Orgànic Municipal (ROM), perquè ha quedat obsolet. Ho hem d’estudiar amb detall però cal facilitar la participació directe de ciutadans i entitats, per exemple. Obrirem els plens i a més la nostra reflexió és que cal generar nous espais de debat. El ple ordinari, per les seves característiques, no permet un debat ampli i és per això que volem tirar endavant també assemblees obertes. Les primeres seran les de barri. En els propers mesos nomenarem els regidors de barri i convocarem les primeres assemblees de presentació.
RdR: El pressupost de 2016 serà participatiu?
JMO: Ens plantegem aquests primers pressupostos com de transició entre el que realment volem nosaltres i el que en aquest primer any podem fer. Però sí plantejarem algun tipus de procés participatiu. Segurament serà més humil del que ens agradaria fer més endavant però potser sí es poden obrir algunes partides a la decisió col·lectiva o que certes entitats d’algun sector puguin decidir algunes inversions. I ho farem empapant-nos d’experiències a altres municipis perquè tenim molt a aprendre en aquest àmbit però sabem que la participació és fomenta participant.
RdR: Han apuntat com a prioritat un pla de xoc d’emergència social. En què consistirà?
JMO: El pla de xoc passa en bona part en no donar pals de cec i poder invertir on és més necessari. I per tot això cal més informació. Una informació fluida entre el departament de Serveis Socials i les entitats que hi estan treballant com la Creu Roja, Càritas, la PAH o l’Associació d’aturats. I aquestes entitats sí ens han dit que no hi havia fins ara aquest espai permanent d’informació i diàleg. Això és el primer que volem fer i a partir d’aquí reorganitzar les polítiques de serveis socials i enfortir-les per fer front principalment als problemes d’habitatge, pobresa energètica i alimentació.
RdR: L’hem vist donant suport a les reivindicacions de la PAH. Com pot ajudar l’Ajuntament?
JMO: En la qüestió de l’habitatge també ens falta informació entre l’Ajuntament, els jutjas i la PAH per treballar tots junts. Si cal es pot fer una oficina d’habitatge perquè ara aquests casos es deriven. Es pot treballar en el tema dels pisos buits i en la creació d’un parc d’habitatge social. I a més de tot això el que cal és anar a parlar amb els bancs, això no s’ha fet. I cal anar i dir-lis que això que estan fent no es pot fer. I si cal, amb algun banc que tingui un comportament molt poc ètic amb els veïns, com per exemple ara el BBVA que a sobre és culpable del problema dels pisos de l’IMPSOL a Pinetons, mirar de quina forma des de l’Ajuntament podem deixar de treballar amb ells.
RdR: Qui, com i quan farà l’auditoria de comptes?
JMO: Ho estem treballant, ens convé que sigui de les primeres actuacions que fem i ja hem iniciat contactes per tirar-ho endavant. En les properes setmanes podrem explicar més detalls sobre com anirà.
RdR: Han començat ja a treballar en el tema de les municipalitzacions?
JMO: Sí, ja hem fet alguna reunió, ens estem assessorant i tenim algun document al respecte de la municipalització del servei d’aigües que és la primera que es pot tirar endavant. Ara estem fent informes i recollint documentació.
RdR: Han tingut cap contacte amb l’AMB o l’empresa responsable de l’Ecoparc2?
JMO: Encara no. Aquest mes de juliol ens hem fixat com a prioritari el pla de xoc d’emergència social, avançar en la municipalització, el tema de l’Ecoparc i també començar a treballar en la millora de la neteja viària.
RdR: Ja han tingut contacte també amb entitats del municipi. Què els hi ha arribat respecte la seva participació en Cultura i Esports?
JMO: Aquestes setmanes sobretot ens hem vist amb associacions de mares i pares d’alumnes i entitats esportives, sobretot perquè hi ha hagut festivals de final de curs i festes de comiat de temporada, ens han convidat i hem començat a parlar-ne. Ens han fet arribar, sobretot les esportives, el que ja intuíem i és la necessitat de tenir un diàleg més directe amb l’Ajuntament i canviar algunes rutines en la gestió. I a nosaltres el que ens agradaria és fomentar també el coneixement mutu entre les entitats, sumar esforços i crear elements aglutinadors.
L’alcalde i l’equip de govern més jove
En Jose Maria Osuna, amb 28 anys, ja és l’alcalde més jove de la democràcia a Ripollet. Llicenciat i màster en ciències polítiques quan va acceptar encapçalar la llista de Decidim a les eleccions municipals estava treballant en la tesi doctoral sobre l’impacte del 15M en els partits d’esquerra espanyols. Ara afronta quatre anys dedicats a l’alcaldia en els quals estarà acompanyat per un govern també molt jove i on set dels nou regidors s’estrenen en el ple. “Hem notat un canvi brutal sobretot en l’exposició pública, però no ens ho agafem amb massa drama i en la mesura del possible seguirem fent la vida que fèiem”, assegura Osuna. Els seus companys del govern es troben ara “mirant de combinar horaris amb les seves feines i establint els temps que dedicaran a les tasques de l’Ajuntament”. Regidors que s’estrenen, joves i amb una nova manera de treballar, “no ens ho plantegem com una tasca individual, més enllà dels regidors hi ha un equip darrera de membres de Decidim i de fora que ens està assessorant i ajudant moltíssim”, explica Osuna que afegeix “i també els treballadors municipals que ens han rebut molt bé i ens estan ajudant molt”. I preguntat sobre si mantindran el mateix sistema de rotació de regidors que tenia el COP-CpR a l’oposició explica que “mantindrem l’esperit però el sistema de funcionament s’ha de reformular. No tenim previst fer rotacions de regidors aquest mandat i si es fan seran per qüestions laborals o familiars però no per voluntat de la candidatura, quatre anys poden ser bastant assumibles”.
.
.
Hola, l’IBI i els impostos d’aigua els penseu reduir?
Visc al carrer Calvari i per un pis de 100 metres estem pagant mes de 600€. No podem tolerar més això.
Animo al nuevo equipo Municipal paciencia y voluntad , teneis mucho tiempo por delante , y sobre todo apoyo e implicación del pueblo SALUDOS