José María Galián: “El més rellevant són l’entrenament, la dieta, el descans i una mica de suplementació”

Juan Cortés, Luís Sala, Francisco Ferraz i Albert López van quedar primers, cadascú en la seva categoria, en el Campionat de Catalunya de Físic-Culturisme. El seu triomf va ser el salva-conducte per participar al Campionat d’Europa, que va tenir lloc el passat 12 i 13 de juny. José María Galián, del gimnàs Galí, és el preparador físic dels quatre atletes. Galián ens revela quins són els secrets per triomfar en el món del culturisme i de les bones i males pràctiques d’aquest esport.
RevistadeRipollet: Com et sents? Hem tingut 3 ripolletencs al Campionat d’Europa a Alemanya.
J.M.G: Estic molt content. Primer perquè els nois han fet la seva dieta molt bé. Les dietes normalment es fan de la forma més estricta durant els tres mesos anteriors. Tot i que entrenar també costa, és més complicat menjar cada 3 hores, pesant-ho tot i sempre a la mateixa hora.
RdR: Durant la resta de l’any, les dietes no són tan estrictes?
J.M.G: Si durant la setmana o els caps de setmana ens ve de gust alguna cosa, ens la mengem. Normalment, però, la nostra dieta es basa en clares d’ou, arròs, pollastre, preix, amanides, fruita i una mica de llegums. També s’ha de beure força aigua i menjar hortalisses.
RdR: I el menú no canvia mai?
J.M.G: No, tots els dies repetim els mateixos menjars, però no ens falta de res, perquè mengem proteïnes, carbohidrats, grasses, vitamines i minerals. És avorrit, però t’acostumes.
RdR: Com valores els resultats obtinguts pels 4 atletes del Galí?
J.M.G: Home, estic molt feliç per ells i per la posició que van quedar en el Campionat de Catalunya. Que et quedin els 4 atletes primers, cadascun en la seva categoria, és molt difícil. El premi que han tingut ha sigut anar al Campionat d’Europa.
Allà, en el pes pluma, Juan Cortés ha quedat 3er i Luís Sala 4rt. En el pes mig-pesat, Francisco Ferraz ha quedat 4rt. Són bones posicions! Llàstima que l’Albert no va poder anar-hi, ja que la categoria de principiants no pot anar al Campionat d’Europa.
RdR: Quin és el secret? Ara tenim 4 cracks, però al 2013 Ivan Egea va quedar 7è a nivell mundial.
J.M.G: El secret és la constància i la dedicació i l’amor pel que fas. Com a preparador, he de motivar els atletes per a que ho facin el millor possible. Tots els cossos són diferents, i com a entrenador he de treure-li el màxim partit a cada cos. Hi ha genètiques que, amb poc que facin, es desenvolupen més. N’hi ha d’altres, en canvi, que no són tan bones i que milloren, però amb força de voluntat.
Igualment, segueixo insistint en la dieta. Jo crec que representa el 70% del secret per tenir èxit. Amb la dieta baixem tota la grassa del cos, de manera que quedin tots els músculs marcats.
Pensa que el que miren els jutges en una competició és la simetria, la proporció i la massa muscular. Has de saber també fer bé les postures i treure-li partit al teu cos.
RdR: Què opines respecte els nois que, per arribar a la simetria, recorren als anabolitzants?
J.M.G: Aquí hi ha molta hipocresia. El culturisme és el culte al cos, tal com diu la paraula. És l’únic esport on tenim com a objectiu desenvolupar tots els músculs del cos. Aquest objectiu es pot assolir de forma 100% natural. De fet, és molt més bonic fer-ho de forma saludable: aconsegueixes un cos atlètic i desenvolupat, però sense arribar als límits que es veuen a les revistes. Mira, per exemple, quant medeixes?
RdR: 1.71 cm.
J.M.G: Doncs en competició, com a màxim podries competir en 73 o 75kg com a màxim. El cos dóna fins a un límit. Això no vol dir que no hi hagi nois que tinguin una genètica boníssima i puguin agafar més massa muscular i més pes.
En totes les competicions, a més, ara s’intenta que els nois siguin el més natural possibles. I això salta a la vista: qui està al sector sap identificar qui té un cos natural i qui no. El cos no és tan dur ni està tan marcat.
RdR: Com a preparadors, com podeu evitar l’ús de males pràctiques?
J.M.G: Els hem d’explicar als nois que com a les revistes no es pot estar, però que poden aconseguir un cos molt bonic, sense anabolitzants. L’experiència fa que vagis madurant i t’adonis de l’esport tan bonic que tenim. No és necessari estar prenent química que no sabem ni d’on ve.
A més, la gent que pren anabolitzants està acostumada a agafar més pes. Si algun dia ja no en pren, no pot aixecar el mateix pes. Per això molts acaben tornant-hi.
RdR: Recomanaries, en canvi, els batuts proteínics?
J.M.G: La gent no s’ha d’equivocar. La suplementació no és química. De fet, amb la vida tan atrafegada que portem avui en dia, en comptes d’endur-nos un entrepà per esmorzar també podem endur-nos batuts de proteïnes. La proteïna és important per al múscul, per a la seva recuperació i per al desenvolupament del teixit muscular. Tampoc ens hi hem d’obsessionar, però. Repeteixo, el més important és entrenament, alimentació, descans i una mica de suplementació.
RdR: Per últim: portes entrenant des de ben jovenet?
J.M.G: Sí, des dels 15 anys, i en tinc 50. Quan vaig començar no hi havia gimnasos; jo feia halterofília a Matadepera. Llavors, un amic meu, més gran que jo, va muntar el primer gimnàs de culturisme a Terrassa, en una sala de garatge. Després va obrir un nou gimnàs a Terrassa. Allà va ser quan jo vaig començar amb ell. En 2 anys, però, jo també vaig muntar un altre gym a la mateixa ciutat. Nosaltres dos som els pioners del culturisme a Terrassa.
Sobre cuidar-se per dins i per fora
Durant la meva visita al gimnàs Galí, li pregunto a José María Galián sobre la creixent preocupació dels homes pel seu cos. Galián es mostra content davant d’aquest fet, ja que creu que home i dona a s’han de cuidar molt, tant a nivell interior com exterior. “El més important és sentir-te bé”, diu. Així mateix, explica també que quan es va depilar per primera vegada, l’esteticista es va sorprendre. “Ara tothom es depila, però abans no era freqüent i, per ensenyar el cos, has de depilar-te”.
Durant la meva visita al gimnàs Galí, li pregunto a José María Galián sobre la creixent preocupació dels homes pel seu cos. Galián es mostra content davant d’aquest fet, ja que creu que home i dona a s’han de cuidar molt, tant a nivell interior com exterior. “El més important és sentir-te bé”, diu. Així mateix, explica també que quan es va depilar per primera vegada, l’esteticista es va sorprendre. “Ara tothom es depila, però abans no era freqüent i, per ensenyar el cos, has de depilar-te”.
En aquesta línia, també explica que en el culturisme hi ha unes noves categories que es diuen “biquini”, on les noies ja no estan tan musculades. “El que ens agrada a la majoria són noies atlètiques, amb corbes i bones línies, però sense ser desproporcionat”, sentencia.
.
.