Jose Maria Osuna inicia el seu segon mandat i Decidim tornarà a governar en solitari
Comença el segon mandat de Jose Maria Osuna com alcalde. Un segon mandat on Decidim tornarà a governar en solitari i en minoria, però menys. Tindrà quatre anys més per desenvolupar el seu projecte polític. “Una segona oportunitat”, com va afirmar Pilar Castillejo.
La sessió d’investidura va ser protocol·lària però també política. Els cinc grups municipals amb representació al ple van explicar els seus posicionaments inicials. Es va dibuixar una oposició més “constructiva” que ara fa quatre anys. SOM Ripollet, Ciutadans, el PSC i ERC es van mostrar oberts a pactar amb el govern per projectes de ciutat. Els republicans van anar un pas més enllà. Van retirar la candidatura del seu cap de llista a alcalde i es van abstenir en la votació. Malgrat no haver arribat a cap acord de govern i sense renunciar a fer una oposició “ferma”, Eugeni Montanuy, el regidor d’ERC, va anunciar que vol seguir “participant i impulsant estructures organitzatives comunes”. Va explicar que mantindrà una línia continuista amb la feina feta durant el passat mandat per Lurdes Serra i això vol dir que estan oberts a treballar amb el govern, “si els hi permeten”.
Amb l’abstenció d’ERC, la votació a alcalde va deixar per cada candidat els vots del seu partit. Osuna en va rebre 10, Lluís Tirado sis, Josep Gabarra tres i Melodi López el seu propi. L’encarregat de lliurar la vara d’alcalde a Osuna va ser Ramon Martos, el número 3 del PSC, que va presidir la sessió des de la taula d’edat acompanyat de la regidora de Decidim, Andrea Guijarro.
.
.
En la seva primera intervenció al ple municipal la regidora de SOM Ripollet, Melodi López, va anunciar que volen “donar veu als veïns i veïnes i treballar pel municipi amb una política directa”, una política que consensuaran amb els seus afiliats i que portaran al ple “sense individualisme”. López va afirmar que tenen la intenció de “tornar-se la representació plenària” i que destinaran les aportacions econòmiques a oferir serveis als veïns a la seva seu.
.
.
Eugeni Montanuy, d’ERC, que també s’estrenava al ple, va posar de manifest que són l’únic representant de l’independentisme al consistori i també “la primera línia de defensa efectiva de les polítiques municipals, l’única eina viable per fer República”. Afronten el mandat amb “una mirada optimista i amb ganes de resoldre problemes que ja existeixen” i va parlar d’un nou temps polític “on les majories no es guanyen, s’acorden” i el diàleg és constant.
.
.
El portaveu de Ciutadans, Josep Gabarra, va fer una intervenció breu. Va felicitar l’alcalde i va reconèixer que els resultats electorals els han portat a fer “una profunda reflexió” perquè malgrat denunciar molts problemes que hi ha a Ripollet la ciutadania ha valorat que la feina de l’anterior govern havia estat bona donant a Decidim un regidor més. Es va presentar com el representat dels veïns que es troben “còmodes en l’actual marc constitucional”.
.
.
Luís Tirado, portaveu del PSC, també va felicitar a l’alcalde, va agrair la tasca feta pels regidors que ja no estaran al ple i als votants, “perquè nosaltres també representem Ripollet”. Va demanar al govern “que ara sí portin a terme el seu programa electoral perquè ja no hi ha excuses”. Es va mostrar obert al diàleg per dur a terme acords de ciutat que permetin aconseguir moltes de les infraestructures que manquen al municipi.
.
.
La intervenció de Decidim la va fer Pilar Castillejo. Va reiterar durant el discurs l’agraïment a la ciutadania pel suport rebut. Va assegurar que han après “que no és fàcil governar la maquinària burocràtica” i que ara saben “que la política institucional està plena de trampes” però que també han après a fer “acords amb la realitat i amb la resta de grups”.
Va explicar que afronten els pròxims quatre anys amb l’esperança de poder superar ara “obstacles sistèmics” que s’han trobat en l’anterior mandat. Uns obstacles que impedeixen dur a terme “processos que promoguin sotracs en l’establert des de sempre”, com la municipalització de l’aigua. Va advertir que per superar-los “no hi ha prou amb la institució” i que per això és important que a Ripollet ja hi hagi “més musculatura social i comunitària”. Al primer mandat van “posar els fonaments” i van desenvolupar “plans de xoc socials i democràtics” ara volen “capgirar la manca d’infraestructures”, “posant la vida al centre”.
.
.
Com en el seu primer discurs d’investidura, ara fa quatre anys, Jose Maria Osuna va tornar a utilitzar nombroses cites en la seva intervenció. De l’escriptor Eduardo Galeano de qui va recordar que “mai arribarem a la utopia però la seva cerca és la que ens permet avançar” fins al grup de música Eskorbuto i el seu “compte, us vam avisar, som els mateixos que quan vam començar” passant pel cantaor flamenc Enrique Morente, els poetes Gioconda Belli i Joan Fuster, l’activista Jordi Cuixart o el grup de música punk Kortatu. Un discurs que va tancar repetint, com en 2015, que “el poble mana i el govern obeeix”.
Abans havia explicat que el primer mandat ha estat un aprenentatge però també la demostració que no són “flor d’un dia, ni un accident de la història”. És per això que va agrair als veïns el seu suport i també les seves queixes i crítiques, “esperem estar a l’altura”; a les entitats locals la seva feina i als treballadors municipals la seva dedicació. Va insistir en la idea que “on no arriba l’Ajuntament ha d’arribar el poble” i va denunciar les limitacions que tenen els consistoris i que “les institucions estan pensades perquè tot continuï igual”.
.
.
Pel que fa als projectes del mandat va assenyalar que cal treballar per un Ripollet “digne i dempeus en defensa del drets”, consolidant les polítiques socials i anticapitalistes perquè “no hi ha res més contrari a la vida que el capitalisme que ens ofega, ens aïlla, ens desposseeix i condemna als veïns a vides de misèria”. També va apuntar que ha de ser el mandat de les infraestructures, amb els institut escola, l’hospital, la residència, la solució de l’autopista, la millora del transport públic, la recuperació del riu i millorant els serveis als barris.
.
.
En la vessant més protocol·lària de la sessió i abans de les intervencions dels portaveus dels cinc grups municipals, van jurar o prometre el càrrec els 21 regidors del nou mandat. Ho van fer amb fórmules diverses. Els de Decidim i ERC van prometre per “imperatiu legal” i van afegir que treballaran “per la igualtat i la justícia social del poble, únic dipositari de sobirania”, en el cas dels de Decidim i “amb el ferm compromís amb els valors de la República catalana” i per “una Catalunya políticament lliure” en el cas de Montanuy. També per imperatiu legal ho va fer Ramon Martos, la resta de regidors del PSC i la portaveu de SOM van optar pel breu “sí, prometo”. Van optar pel jurament els regidors de Ciutadans que, en algun cas, també van fer al·lusió al rei i a la Constitució.
.