Juan José Ferrer: “No ens esperàvem que la resposta fos tan bona, està anant força bé”
A Ripollet agraden els esports de combat i les arts marcials. Des de fa poc més d’un any i degut a la pandèmia s’ha incorporat, recuperat per ser precisos, també el Judo. L’artífex és el cerdanyolenc Juan José Ferrer i el lloc el Gym Kyubi, el local que va obrir al carrer Casanovas, reformat una sala que havia estat un centre de boxa. Ara en comptes de ring i hi ha un tatami gris amb el logo de l’escola, una guineu.
Revista de Ripollet: Acabeu de celebrar el primer any de vida. Com va?
Juan José Ferrer: Va molt bé. No ens pensàvem que ens anés tan bé. Fa 14 mesos que vam obrir i la veritat és que estem satisfets de la resposta.
RdR: Està agradant el judo?
J.J.F.: El cert és que està agradant molt. La gent se sorprèn bastant quan ve i el coneix.
RdR: El judo és un esport olímpic però no dels més coneguts. Com explicaries fàcilment què és?
J.J.F.: És un esport difícil de veure però que agrada molt quan el practiques. És molt gratificant perquè l’evolució, la millora és molt ràpida. Cada entrenament notes que avances, que en saps més, que evoluciones, que fas un pas nou.
RdR: Dius que és difícil de veure per costa entendre la puntuació?
J.J.F.: Sí, és difícil d’entendre. Si no hi entens pot semblar que depèn com caus, amb l’esquena, puntua o no. També quan t’aturen i t’indiquen una falta és complicat de saber perquè estan donant un punt o no. Això fa que veure’l sense saber-ne pugui resultar complicat.
RdR: Un art marcial sense cops.
J.J.F.: Només amb projeccions, estrangulacions, luxacions i immobilitzacions. No hi ha cops de puny, ni patades. Després hi ha la part més tradicional que sí que té kates i cops però no en el judo competició que és el que fem aquí. Nosaltres ensenyem les kates per als exàmens només.
RdR: Sempre s’ha parlat del judo com un esport molt bo per a les etapes de formació. Per què?
J.J.F.: Perquè comencem a treballar molta psicomotricitat des de molt petits. Treballem tot el cos, és molt complet i per això sempre es recomana com activitat física saludable i ideal per als infants.
RdR: Un esport de combat que pot ser atractiu per a nens i nenes “molt moguts” i sense cops.
J.J.F.: Exacte. Es considera una molt bona opció per a nens molt actius, hiperactius i no només infants. També per a gent nerviosa o que no sap controlar la seva ira va molt bé perquè el judo t’ensenya a canalitzar la força i els moviments.
RdR: Anem a la part més concreta. Com és una sessió d’entrenament de judo?
J.J.F.: El judo l’hem dividit en quatre classes segons l’edat dels practicants. En el primer nivell, amb infants de 3 i 4 anys treballem molt la psicomotricitat a partir del joc i mostrem alguna tècnica també amb formes jugades. En la següent ja comencem també a fer treball de velocitat de reacció i coordinació. En el nivell 3, són més grans amb 8 o 9 anys i és on comencem a entrenar per a competicions. I finalment a partir dels 15 anys que és on ja fem entrenament de judo de competició.
RdR: Com van els resultats? Us ha donat temps d’obtenir èxits en les competicions?
J.J.F.: Ens està anant força bé. Alguns esportistes adults que ja treballaven amb mi en un altre gimnàs abans d’obrir aquest estan fent bons resultats. Xènia s’ha classificat per a la fase sector amb la selecció catalana, Derek va participar l’any passat en una Copa d’Europa i Nil es va quedar també a les portes d’anar amb la selecció catalana. I ara dos nois de Ripollet que han començat aquí al gimnàs han quedat recentment 7è i 5è de Catalunya d’entre 35 participants.
RdR: Quanta gent sou?
J.J.F.: Som uns 60 esportistes fent judo.
RdR: De totes les edats?
J.J.F.: Sí, però la part d’adults està costant. Tenim, com la Xènia o el Nil, que ja estaven amb mi abans però convèncer a nous no és fàcil.
RdR: Per què vas decidir obrir Gym Kyubi?
J.J.F.: Va ser arran de la pandèmia. Jo treballava en un gimnàs a Castelldefels i durant el tancament vaig pensar que ja tenia prou dels desplaçaments, porto des dels 17 anys donant classes i volia muntar alguna cosa pel meu compte, era el moment. Visc a Cerdanyola i volia estar més a prop de casa. Buscant vaig trobar aquest local que havia estat un gimnàs de boxa i malgrat que s’havia de reformar era una bona opció. Vaig parlar amb el propietari, que va ser molt empàtic, i em va facilitar el lloguer.
RdR: Portes tota la vida fent judo.
J.J.F.: Porto 31 anys fent judo i en tinc 34, des dels tres anys practicant judo. I sempre que venia algun noi nou, algun cinturó blanc, l’he volgut ajudar, penso que així va sorgir la meva vocació d’entrenador.
RdR: Com vas començar?
J.J.F.: Per tradició familiar. El meu pare i els meus tiets feien judo així que en el moment que vaig poder em van ficar en un tatami.
RdR: Què t’aporta?
J.J.F.: Els mesos que no faig judo noto que em falta alguna cosa. Estic bé els primers deu o quinze dies però després ja ho trobo molt a faltar, necessito entrar en el tatami. És part de mi.
RdR: A més d’escola de judo oferiu altres activitats al gimnàs?
J.J.F: Sí, estem introduint sessions d’entrenament HIIT, d’alta intensitat, i també sessions de ioga de la mà d’Estela que també porta molts anys fent classes. De moment, farem aquestes tres i si van bé, anirem incorporant més activitats.
Per què Kyubi?
“És un personatge de la mitologia xinesa i japonesa, una guineu de nou cues. Una referència que també ha estat utilitzada en personatges Manga, per exemple surt en Pokémon o Naruto, em va semblar un bon nom”.