Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Caixers de l’autoservei // DR
Ha obert les portes després de tres mesos tancada per obres. Fins al 22 de setembre encara ho fa en horari d’estiu, és a dir de dilluns a divendres de 16 a 20.30h i els dimecres de 9.45 a 14h, però a partir de llavors recuperarà l’horari habitual, el mateix per les tardes i s’afegeix el matí de dijous i el de dissabte. Però l’horari és de les poques coses que no han canviat. La reforma de la biblioteca l’ha posat al dia. S’ha actualitzat l’edifici: canvi del sòl, obres al sostre, adaptació sortides d’emergència, canvi d’instal·lacions de serveis i sobretot s’ha posat al dia el servei, “els usuaris trobaran molts canvis”, explica la directora de la Biblioteca, Roser Pecanins. Uns canvis ben presents des de la mateixa entrada, molt més àmplia. S’ha guanyant espai pels usuaris i s’han distribuït les diferents zones d’ús per tal de fer més còmode l’estada a tothom, “ara tenim habilitades taules i espais per als diferents usos que fa la gent, per exemple per connectar els portàtils”. Una reforma que posa al dia un equipament que és testimoni dels canvis soferts darrerament, passant de ser només un espai de consulta o lectura de llibres i revistes a afegir música i pel·lícules però també ser cada cop més demandat com a espai d’estudi, seu d’activitats com ara clubs de lectura o presentacions de llibres i també registrant un augment considerable de públic infantil.
Autoservei en el préstec
L’actualització va més enllà del trasllat de taules i cadires. La Biblioteca de Ripollet es converteix en una de les primeres a la comarca que funcionarà amb un sistema d’autoservei del préstec. Durant les obres s’ha posat un xip a tots els documents del fons bibliogràfic que inclou les dades del mateix. Gràcies a aquest xip els usuaris només han d’apropar el seu carnet de la biblioteca al caixer de préstec, dipositar els llibres que es vulguin endur al taulell i recollint, si ho desitgen, un justificant podran sortir de la biblioteca cap a casa. “És molt senzill d’utilitzar”, comenta Pecanins “i afegeix autonomia i confidencialitat a l’usuari”. “L’únic que es fa imprescindible a partir d’ara és portar el carnet de la biblioteca sí o sí, el mateix que fins ara; no hi haurà manera de fer préstec sense el carnet, ja no valdrà el DNI ni cap altra tipus d’acreditació”.
Interior del caixer de retorn // DR
El retorn si es podrà fer sense el carnet, però també caldrà fer-ho en l’autoservei i també de manera molt senzilla, només cal introduir els documents al caixer. A més es manté el servei de bústia exterior que es podrà utilitzar per retornar documents quan la biblioteca està tancada, “oferim així un servei 24 hores pel retorn, ara la bústia exterior l’hem situat al costat de la porta d’entrada”.
L’autoservei suposa un canvi pels usuaris i tota una revolució pels treballadors, ja que es tracta d’un sistema automatitzat. La gestió del préstec desapareix i el llibre retornat va a través d’una cinta transportadora a un carro on els documents ja queden separats segons si s’han de tornar a dipositar a les estanteries, estan demanats per un altre usuari o si es registra cap incidència. El mateix sistema avisa als treballadors quan els carros s’omplen per tal que el substitueixin. Aquesta automatització no ha suposat cap reducció en la plantilla de la Biblioteca, “som els mateixos” assenyala Pecanins, que també utilitza l’afirmació per tranquil·litzar als usuaris que puguin tenir més por davant els canvis. “Amb el canvi en el servei de préstec evitem fer una tasca mecànica que ens portava fins ara tres de les cinc hores que estàvem oberts, i a vegades provocava cues i veies que no podies atendre bé perquè t’adonaves que darrera hi havia una altra persona esperant i t’angoixava”, comenta Pecanins que es satisfà perquè “ara guanyarem temps per assistir als usuaris i també per fer tasca de promoció dins i fora de la biblioteca”.
Promoció de la lectura
Les biblioteques són cada dia més centres de foment de la cultura. I enfortir aquesta tasca és ara el repte que afronten els treballadors de l’equipament local. Ho fan amb il·lusió, més temps i nous instruments. Un d’ells és la nova sala polivalent de la biblioteca, “ens permetrà fer activitats sense haver d’interrompre cap servei”, comenta Pecanins que afegeix que “fins ara calia interrompre la sala infantil, ara amb el nou espai, amb capacitat per a quaranta persones, suficient per les activitats de petit format, podrem organitzar activitats sense molestar als altres usuaris”. Està ubicada al costat de la zona de revistes i l’entrada, on ara hi ha més espai “així la gent que vingui a la presentació d’un llibre o un club de lectura no serà cap destorb pels que estudien o llegeixen”.
Nova sala polivalent // DR
Però la promoció de la lectura anirà més enllà de l’equipament, “volem sortir de la biblioteca sobretot per apropar-nos a la gent gran i la gent jove”. Pecanins està convençuda que hi ha molta gent gran “que per motius diversos no poden anar fins la biblioteca”, així que pensa en poder potenciar “clubs de lectura fàcil, sessions de lectures en veu alta o cessions de lots de material al centre de dia o al casal d’avis, per exemple”. I també propostes per apropar la gent jove, “treballarem amb joventut i els instituts per aconseguir que els joves ens coneguin i s’apropin”.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies