La Calòrica porta la seva sàtira sobre el poder al Teatre Auditori

L’AETMV ha programat la nova versió de l’òpera prima de La Calòrica
L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell ja es troba a les acaballes de la seva 28a temporada. Tan sols queden dos espectacles per tancar la programació: un concert a mode de cloenda el proper 17 de juny i un espectacle teatral que es podrà veure aquest divendres 10. I és que l’entitat ha programat com a darrera obra de teatre de la temporada la “Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I”, una sàtira de la companyia La Calòrica sobre la fam de poder i la brevetat de la vida.
La peça es podrà veure a partir de les 20.30h al Teatre Auditori del Mercat Vell i les entrades encara es poden adquirir a la pàgina web espectadorsripollet.cat.
La crítica de Joana Raja
“Amb gràcia, ritme i un tant visionari”
El grup de teatre La Calòrica va estrenar-se precisament amb aquesta obra, el 2010. I van demostrar un agosarament temàtic i estilístic que només s’ha refermat en els muntatges posteriors (com “FairFly” o “Els ocells”, per exemple). Juguen a posar en qüestió i solfa temes seriosos, com les relacions laborals, el capitalisme, l’ecologia, o com aquí s’esdevé, el poder polític, representat per una figura emblemàtica de la cristiandat i hispanitat colonial: la reina Isabel la Catòlica, presentada de forma agònica i interpretada per un actor. Veiem al personatge en els seus darrers temps, corcat per la malaltia, amb embolics familiars i que veu com la continuïtat del seu poder imperial està en perill, mentre que les manipulacions i els enrenous a la cort no s’aturen. Tot això mostrat amb gràcia, bon ritme, un alt nivell de desvergonyiment i un grup d’intèrprets fantàstics. Ja fa anys que vaig veure aquest muntatge i recordo que no sols em va agradar força i m’ha fet seguir la resta de muntatges de la companyia, sinó que el vaig trobar un tant visionari, ja que es podia extrapolar una mirada certament irònica sobre la monarquia espanyola actual. No sabia jo que aquesta vigència es veuria engrandida fins a nivells grotescos, tal com s’ha vist en els darrers temps, i que l’esperpent que es viu a la ficció de l’escenari ha estat àmpliament superat a la realitat.
Fotografia: Cedida AETMV