La comunitat educativa es manifesta al carrer i al ple en contra de les retallades

La comunitat educativa del municipi va manifestar-se per les retallades de la Generalitat en matèria d’educació el dijous 31 de maig en una de les manifestacions amb més èxit de convocatòria dels darrers mesos. I és que hi van participar més de 800 de persones, entre les quals hi havia, principalment, professors, alumnes, pares i mares, però també altres ciutadans que simplement volien donar suport als afectats directament per les retallades en educació.
La manifestació va estar convocada per les escoles Martinet, Escursell, Clavé, Pinetons, Tatché i Tiana; els instituts Lluís Companys, Palau Ausit i Can Mas; l’Escola d’Adults Jaume Tuset i les AMPA. L’inici de la protesta estava previst a la Plaça Pere Quart a les 19h, però des de 15 minuts abans els primers manifestants ja feien sentir el seu rebuig a les retallades. Poc a poc van anar arribant més manifestants i quan la plaça ja va estar més plena, la comitiva va marxar per la rambla fins arribar gairebé al final de la rambla Sant Jordi, per després continuar pel carrer San Jaume i Balmes, cridant consignes en defensa d’una educació pública i de qualitat i en contra de les retallades en l’ensenyament. Les darreres retallades previstes per la Generalitat inclouen la no substitució de baixes de professors durant la primera setmana, l’augment de les ràtios a les aules i la pujada de taxes a la universitat o la implantació d’una matrícula de més de 300 euros pels cicles formatius.La manifestació va arribar sobre les 20h a l’Ajuntament, on s’estava duent a terme el ple ordinari del mes de maig. La majoria dels manifestants es va concentrar a les portes de l’Ajuntament, on van continuar cridant consignes per manifestar el seu malestar. Mentrestant un bon nombre d’ells va poder pujar fins la sala de plens, que van omplir.
Moció compartida
Allà s’esperava que el ple avancés per tal d’arribar al debat de la moció que des de la pròpia comunitat educativa havien fet arribar als partits polítics per a que l’aprovessin. Però el moment va trigar en arribar. Primer perquè es tractava de la darrera moció de l’ordre del dia i després perquè va anar precedida d’una discussió prèvia sobre com s’havia de presentar. Una picabaralla política, protagonitzada pel regidor del COP-CpR JM Osuna i l’alcalde, Juan Parralejo, que va afegir crispació al moment i va posar distància entre els polítics i els ciutadans presents a la sala.
Finalment va ser l’alcalde qui va llegir la moció on es mostra el rebuig a les retallades tant del govern autonòmic com del central. Es demana un augment pressupostari per l’ensenyament públic, que es cobreixin les baixes de professors des del primer dia i que s’elimini l’augment de ràtio d’alumnes per aula imposat.
En acabar va demanar si algú del públic volia afegir més arguments i una alumna d’institut present a la sala de plens va preguntar als regidors sobre la implantació de la matrícula de 360 euros als cicles formatius.
Tots els partits es van mostrar solidaris amb les reivindicacions de la moció però no tots van votar a favor. El regidor d’ICV-EUiA Pablo López va deixar ben clara la postura de la coalició en assegurar que “amb aquestes mesures els governs de dretes volen acabar amb l’ensenyament públic”. En la mateixa línia es va pronunciar Rosa Martín del PSC assegurant que “les retallades s’han de fer amb criteri polític i no haurien d’afectar els serveis bàsics més elementals”. El COP-CpR va suposar el tercer vot afirmatiu i va recordar èxits anteriors a l’ensenyament públic ripolletenc per tal de reclamar també una nova escola de primària, un nou institut i l’ampliació de les escoles bressol.
CIU es va abstenir i el seu regidor Xavier Peñarando en l’argumentació assegurava no poder estar en contra de la moció. Va explicar que el seu partit defensa l’ensenyament públic “sense anar contra cap altre tipus d’ensenyament” assegurant que “només amb l’escola pública s’hagués patit molt per donar servei a tothom”. Va lamentar que s’hagin de fer retallades però va afirmar que les partides d’ensenyament han guanyat pes als pressupostos de la Generalitat. Tot i així va assegurar també que cal “adaptar-se a la realitat”.
El PP també va optar per l’abstenció i el regidor Víctor Diéguez ho va argumentar assegurant que el ple no té capacitat per evitar les retallades a més d’aprofitar el seu torn de paraula per demanar responsabilitats als partits d’esquerres.
Afectació local
Després del debat polític en el torn de paraules del propi ple la regidora d’educació, Maria del Mar Viera, va respondre al COP-CpR dubtes sobre l’afectació de les retallades al municipi. Segons la informació que hi ha en aquests moments les ràtios pujaran a totes les escoles de primària excepte a l’Escursell fins els 27 alumnes per aula i a secundària fins els 34. A més sembla confirmada la pèrdua d’una aula a l’institut Can Mas i una altra al cicle d’educació infantil al Lluís Companys. Pel que fa a les escoles bressol Viera va explicar que hores d’ara negocien novament el contracte i esperen reduir l’impacte de la retallada. En aquest sentit des del PSC van anunciar també el dilluns 4 de juny que en dues jornades que han sortit al carrer amb la carpa han recollit més de 800 signatures per demanar a la Generalitat que pagui el que deu de l’ensenyament de 0 a 3 anys i que no retalli més la seva aportació.