La cuina catalana, protagonista al CIP en el marc de les V Jornades de Memòria Històrica

El Centre d’Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí d’en Rata ha iniciat aquest cap de setmana les V Jornades de Memòria Històrica. I ho ha fet amb la inauguració, el diumenge 22 de gener, d’una nova exposició a l’equipament. “Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència” és una mostra comissariada per Sergi Freixes, especialista en història i cuina. L’exposició mostra la modernitat de la cuina catalana durant la Segona República i com es va haver de passar a una cuina de supervivència a causa de la falta d’aliments durant la Guerra Civil. Així, es poden veure llibres, revistes, estris, receptaris i cartelleria, a més de context històric i el paper dels grans xefs del moment.
Amb aquesta nova exposició, el regidor de Patrimoni, Sergio Linares, explica que l’objectiu és “seguir fomentant per a que el museu no sigui un espai allunyat de la ciutadania, sinó que segueixi treballant en la preservació i en la generació de coneixement”. Pablo López, regidor de Memòria Històrica, va reconèixer que “la majoria de la població és aliena a aquestes activitats” però que tenen la convicció que “qui no coneix la seva història està condemnat a repetir-la”. Per això, va explicar López, “fer memòria va més enllà de fer justícia i reparació de les víctimes, és un exercici continu d’educació a les noves generacions”.
El paper dels grans xefs de l’època
La inauguració de “Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència” va comptar amb la participació del comissari, Sergi Freixes, qui va oferir una visita guiada per la mostra. Freixes va explicar que la mostra posa en valor el paper de grans xefs i crítics gastronòmics, que tenien programes de ràdio, editaven revistes i llibres i que “se’ls rifaven a la indústria gastronòmica”. Personatges com Ignasi Domènech, Ferran Agulló, Joan Vila o Josep Rondissoni, que van contribuir a definir la cuina catalana, a posar sobre el paper el receptari català o a ajudar a la ciutadania a confeccionar els menús amb allò que tenien a l’abast durant els temps de guerra.
Al voltant d’aquesta exposició, des del CIP tenen previstes diverses accions com la publicació via xarxes socials del receptari que forma part del Fitxer Vila, o el treball conjunt amb el sector de l’hostaleria local i el mercat per tal de fer sortir l’exposició de les parets del CIP. També s’està iniciant un estudi de recerca sobre quin és el menjar que es feia a Ripollet, l’ADN gastronòmic i alimentari de la ciutat.
La tasca de preservar la memòria democràtica
Més enllà de l’exposició, que es podrà veure fins el mes de juny, les V Jornades de Memòria Històrica compten amb d’altres accions per protegir la memòria. D’una banda, s’han estat enregistrant els testimonis d’un grup de veïns d’entre 85 i 97 anys. L’objectiu d’aquesta acció és estudiar la història local a través dels testimonis orals dels seus habitants.
A més, el proper diumenge 29 de gener hi ha prevista un itinerari sota el títol “La memòria democràtica a Ripollet”. Amb sortida des del CIP Molí d’en Rata, l’itinerari passarà a través d’alguns dels espais més significatius del municipi. Començarà a les 11h i cal fer inscripció prèvia a reserves.molidenrata@ripollet.cat o a 93 594 60 57.
La intenció és que en el marc d’aquestes jornades es faci un viatge als camps de concentració de Mathausen i Gusen, on hi anirà una representació dels tres instituts locals que imparteixen Batxillerat. Amb aquesta acció es busca tancar el treball de dignificació als veïns que van perdre la vida als camps de concentració, i que ja compten amb un monòlit davant l’Ajuntament i les Stolpersteine instal·lades al davant dels seus últims domicilis coneguts.