La Generalitat considera que l’àrea metropolitana ha de seguir a la fase zero
No entrarem a fase 1 la setmana vinent. La Generalitat de Catalunya ha anunciat que proposarà al govern de l’estat que afegeixi a la fase 1 només les regions sanitàries de Lleida, Catalunya Central i Girona. Amb aquestes només quedarien a la zona 0 Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana.
La consellera de salut, Alba Vergès, ha recordat avui en roda de premsa que els criteris que basen la decisió de passar o no de fase són l’afectació registrada els últims 7 i 14 dies; la capacitat assistencial disponible; la capacitat de diagnòstic, i el sistema de seguiment dels contactes dels nous casos.
Fa una setmana l’àrea metropolitana nord, on hi ha Ripollet, era la regió sanitària amb un índex de risc epidemiològic més baix entre les que segueixen en fase 0, amb un valor de 38 sobre 100. Avui en la roda de premsa, la consellera ha confirmat que ha baixat a risc baix, és a dir per sota de 30. I que Barcelona ciutat ha passat de moderat alt a moderat. Però no ha volgut concretat les xifres.
Preocupa l’alta densitat de població
L’índex de risc, EPG, era el principal per avaluar les regions fa una setmana. Ara no ho és. Girona, amb risc moderat, serà proposada per passar a fase 1 abans que altres amb risc baix. La consellera ha assegurat que no han canviat els criteris però que cal tenir en compte també altres factors.
Malgrat la millora el Departament encara considera precipitat que l’àrea metropolitana pugui passar de fase. La densitat de població i sobretot l’alta mobilitat que hi ha a la zona fan “més difícil poder avançar donant seguretat a la gent”, ha afirmat Vergès.
Pel que fa a la regió metropolitana nord, ha assegurat que per la seva proximitat amb Barcelona i sobretot per ser la que té major quantitat de població, hi viuen 1,9 milions de persones, “s’ha d’estudiar bé com mantenir el control dels casos”. En aquest sentit la consellera ha afirmat que encara no s’ha desplegat a la nostra zona el pla de seguiment amb test PCR als CAPs.
Vergès sí ha apuntat que els pròxims dies estudiaran algunes mesures per alleugerir el confinament malgrat continuar en fase 0. Però tampoc ha avançat de quin tipus podrien ser ni ha donat detalls.
Quina és la situació a Ripollet?
Avui fa 68 dies que es va detectar el primer cas de COVID-19 a Ripollet. I el cert és que si bé han baixat molt els casos confirmats amb test, els positius, no ho han fet tant els ‘sospitosos’, és a dir diagnosticats per un metge però sense test.
En els últims 14 dies s’han registrat 225 nous casos, d’aquests només 18 són confirmats mitjançant un test. En les dues setmanes anteriors els casos detectats eren 213 però amb 32 positius.
En la gràfica de casos COVID-19 a Ripollet s’observa una onada de positius (vermell i taronja) amb el pic durant la última setmana de març i després una segona onada de sospitosos (blau i lila) que comença a baixar els últims dies. Cal tenir present que el gràfic respon al dia de registre del cas.
És més evident la millora pel que fa als ingressos hospitalaris. Al Taulí hi havia dilluns 124 pacients amb COVID-19, mentre que fa 14 dies abans eren 215 i fa un mes 460. També situació controlada pel que fa als pacients en UCI. Ara són 13. A començants d’abril van arribar a 70.
Continua instal·lat l’hospital de campanya a la pista coberta d’atletisme de Sabadell per si calgués i ja no hi ha pacients a l’Hotel Verdi ni a les plantes en construcció a l’edifici d’urgències.
En aquest gràfic es mostra l’evolució dels pacients amb COVID-19 al Taulí.
En blau es mostren els ingressats, en planta o a l’Hotel Verdi i destacats els que ocupen llits UCI, des que s’han donat aquestes dades. Es pot veure com la situació més crítica es va viure la primera setmana d’abril.
El Taulí no va facilitar dades els dies 4, 12, 25, 26 d’abril i 1, 2, i 9, 10 i 11 de maig. Els registres d’aquests dies s’han completat tenint en compte les xifres dels dies anteriors i posteriors.
També es nota una alentiment pel que a les defuncions, però les xifres continuen sent altes. Encara no hi ha dades locals, però al Vallès Occidental s’han registrat 146 morts en els últims 14 dies. Són gairebé la meitat de les registrades les dues setmanes anteriors (289).
En els darrers cinc dies s’ha donat una mitjana de set defuncions diàries però ara que ja s’està començant amb el desconfinament cal no oblidar cap dels 1.250 veïns que han mort al Vallès en només dos mesos pel virus.