El passat dimecres, 22 d’octubre, es va celebrar la primera reunió de la Plataforma contra l’Ecoparc 2. Una trobada que va portar experiències properes a Ripollet i també experts en la gestió de residus. L’objectiu de la plataforma, que es tornarà a reunir el proper 12 de novembre, és tancar l’Ecoparc de manera preventiva i sol·licitar estudis científics no vinculats a la mateixa empresa. Abans de començar les diferents intervencions, es va fer una lectura del manifest que demana, entre d’altres peticions, “una altra política de residus basada en la reducció dels mateixos” per part de la Generalitat.
Nova política de residus
Abans de parlar sobre els ecoparcs, es van exposar els casos de la incineradora de Montcada i Reixac i l’abocador de Cerdanyola del Vallès per part d’activistes que lluiten en la seva contra. Així doncs, es va criticar la mala gestió dels residus i l’emissió de substàncies perilloses per part de la cimentera de Montcada, que segons es va afirmar a la xerrada, crema residus de l’Ecoparc-2. Pel que fa al cas de Cerdanyola, una representant de la plataforma “Cerdanyola sense abocadors” va criticar que no hi ha un control sobre els gasos que s’escapen dels abocadors que hi ha als 14 clots de Cerdanyola “ningú estudia què passa si respirem els gasos a diari”. “Cal estar units i anar a les administracions tots junts per canviar la política de residus” va explicar la representant de ‘Cerdanyola sense abocadors’, afegint que “la majoria de residus que s’hi aboquen solen ser aprofitables”.
Ecoparcs més petits
La xerrada va continuar amb les intervencions de Josep Lluís Moner i Mercè Girona, ambdós membres del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). “S’han de crear instal·lacions més petites i controlades, com les que hi ha al centre d’Europa, que funcionen bé”, va destacar Moner. “Els ecoparcs que hi ha aquí no tenen res a veure amb els del centre d’Europa” va afegir el ponent, criticant que a Catalunya estan motivats per “interessos de les grans empreses” on s’inverteixen diners públics i es genera contaminació i conflictes socials.
“Cal implantar una política de separació de residus i tenir plantes petites i locals, ja que quant més gran és la instal·lació, més difícil és controlar-ho”. Moner va destacar que la reactivitat dels residus ve provocada per la matèria orgànica, que per la seva part és “un material molt aprofitable”.
Parlant de xifres, l’any 2011 l’Ecoparc 2 va recollir un total de 261 tones de residus, un 84% dels quals eren rebuig.
Per la seva part, Mercè Girona va destacar que “estem en un bon moment social i polític per plantejar un nou model de gestió de residus”. Girona va destacar que cal fer un canvi de normativa que prioritzi la reducció de la creació de residus i una recollida selectiva de qualitat, sobretot pel que fa a l’orgànica.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies