La Plataforma d’AMPA demana el quart institut i critica la massificació a les aules

El soterrament de l’autopista, la construcció de l’hospital, la residència de gent gran o l’arribada del tren al municipi són algunes de les reivindicacions històriques que hi ha a Ripollet. Una de les més recents i que es manté amb més força actualment és la del quart institut públic. Ja fa uns anys, l’Ajuntament de Ripollet va cedir a la Generalitat de Catalunya uns terrenys per construir-hi el quart institut, davant l’augment del nombre d’alumnes a les aules de les escoles. Tanmateix, i sota l’argument de la manca de recursos econòmics, el Departament d’Ensenyament va confirmar l’any 2013 que no tenia previst construir cap nou institut a Ripollet. La solució al problema passa, fins ara, per adaptar els tres instituts públics per poder encabir més alumnes. Una solució que no agrada a les famílies, que han seguit reivindicant la construcció del quart institut. La darrera acció que ha dut a terme la Plataforma d’Ampa de Ripollet (PAR) ha estat la presentació d’un vídeo reivindicatiu, en un acte on la mateixa PAR va demanar a les famílies que es mobilitzin per demanar la construcció del quart institut.
.
.
.
.

La necessitat d’un nou institut
Un dels moments més esperats va ser la presentació del vídeo, que va omplir de famílies la sala d’actes del Centre Cultural, una presentació que es va dur a terme dues vegades per tal de poder acollir tots els assistents. El vídeo, titulat “Eduquem o aborreguem”, mostra diversos testimonis d’alumnes, professors i famílies, que expliquen el seu punt de vista davant la necessitat de construir un nou institut. Els participants al vídeo exigeixen una educació millor, mirant de lluitar contra la massificació a les aules. Una massificació que s’ha anat pal·liant a primària amb la construcció de dues noves escoles (Pinetons i Martinet) però que ara exigeix de més espai per als alumnes de secundària. Segons dades que es presenten al vídeo, el curs 2006-2007 hi havia 945 alumnes a secundària, mentre que el curs passat ja hi havia 1201. Marco Béjar, un dels membres de la PAR i que ha elaborat uns gràfics sobre la massificació a les aules amb dades de la Generalitat de Catalunya, l’Idescat i l’Ajuntamnet, va explicar a la presentació que l’any 2006 hi havia un total de 32 grups a secundària i que aquest 2015 ja hi ha 9 grups més. Una tendència que, segons va explicar Béjar, va a la alça i continuarà creixent fins l’any 2021.
Davant d’aquesta situació, la PAR va demanar a les famílies assistents que no es quedin de braços creuats i es mobilitzin per la construcció del quart institut. Una mobilització que consideren necessària.
.
Des del govern municipal coincideixen amb la PAR que la solució
d’ampliar i fer obres als instituts existents no és l’adequada. El regidor d’educació, Oriol Mor, es va reunir el passat dijous dia 5 amb el Director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, Lluís Baulenas, per tal de fer-li arribar la posició del govern i expressar-li la preocupació pel fet que encabir tots els alumnes de secundària als tres instituts públics actuals “suposa una gran massificació” i generarà “uns instituts com bèsties on no es podrà atendre com cal les necessitats específiques dels alumnes” i com a exemple explica que si es continua amb la proposta de la Generalitat l’institut Palau Ausit podria arribar a acollir sis línies de secundària. Davant aquesta situació des del govern van fer una nova proposta a la Generalitat demanant que es construeixi un nou equipament educatiu al municipi que sigui institut i també “pugui acollir escola d’adults, escola d’idiomes o escola de música”, així es podria millorar les condicions actuals de l’escola d’adults que té problemes d’espai, s’hi podrien incorporar serveis educatius com l’escola d’idiomes que és també una necessitat i el centre seguiria sent útil passats aquests deu anys que es preveu amb més alumnes. Aquesta idea podria facilitar també el finançament ja que hi participaria l’Ajuntament. Des del govern, però, es comprometen a seguir insistint per trobar finançament a l’administració competent que és la Generalitat, “si hem d’arribar fins al nou conseller d’ensenyament ho farem”, ja que la resposta rebuda als serveis territorials va ser segons Mor que “aquesta proposta és diferent a la de l’anterior govern” però “arriba tard”.
Mor va confirmar també que la política dels serveis territorials davant l’augment d’alumnes a secundària continua sent la dels fets consumats, any a any. Des dels serveis territorials els hi van comunicat que no contemplaven la construcció del nou institut i que s’havien plantejat tres opcions: instal·lar mòduls, utilitzar aules que quedin lliures a les escoles de primària o fer obres d’ampliació als instituts actuals. Han començat ja amb la tercera, de moment amb les obres d’ampliació al Palau Ausit, que s’espera pugui estar en funcionament a partir del gener, però que també preveu actuacions al Lluís Companys.