La recollida selectiva es manté al 2021 en el 39,1%

Aquest setmana l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat les dades de recollida selectiva del 2021. Puja la generació de brossa respecte al 2020, any on s’havia reduït per la COVID, i s’estanca la recollida selectiva. A tota l’àrea metropolitana es van recollir 1,5M de tones d’escombraries, 4.000 més que l’any anterior. Vol dir que cada habitant genera 447 kg d’escombraries en un any. I la recollida selectiva passa del 38,4 als 38,1%.
Molt poc per sobre d’aquesta xifra se situa Ripollet, on la recollida selectiva va arribar al 39,1%. Dels 36 municipis de l’àrea som el 15è pitjor en aquest aspecte. De les dades municipals destaca que l’evolució de la selectiva també està força estancada i molt lluny del 55% que s’ha fixat d’objectiu pel 2025. Generem molta fracció resta, separem poc i malament l’orgànica i encara hi ha massa impropis en els envasos.
I aquests són els problemes que vol solucionar el govern local amb la implantació del Ripollet Aporta. Un nou model que coincideix amb la voluntat de l’AMB d’impulsar sistemes de recollida “basats en la individualització”. Una aposta que el vicepresident d’ecologia de l’AMB, Eloi Badia, va recordar en la presentació de les dades, animant als ajuntaments a fer el canvi perquè “el ritme de millora encara és massa lent”.
Gràfics i dades de Ripollet. Clica per veure’l més gran. Elaboració pròpia amb imatges i dades de l’AMB
Només set municipis superen ja el 55%
Tiana (9.000 habitants), un dels pioners del porta a porta a Catalunya, la va implantar l’any 2000, és el municipi de l’àrea metropolitana amb més recollida selectiva. Arriba al 80,9%. El segueix Torrelles de Llobregat (6.100) amb el 70,4%. Allà fan des del 2018 porta a porta per paper-cartró, orgànica i inorgànica (envasos i resta tot junt). El tercer és Sant Just Desvern (19.300) on l’any passat van implantar el porta a porta només pels comerços i van tancar els contenidors d’orgànica i rebuig al mateix temps que implementaven un sistema d’informació individualitzat. Han passat del 58% al 64,2% de recollida selectiva. Tots tres models diferents però sense anonimat.
Al Vallès metropolità els municipis amb millors taxes són Castellbisbal (12.600 habitants) amb un 56,3% i Sant Cugat (94.000) amb un 50,3%. El primer manté contenidors oberts (orgànica, inorgànica, paper-cartró i vidre) i treballa per implantar el porta a porta. En el segon conviuen diferents models però el majoritari és el de contenidors oberts. L’objectiu és clar, urgent i compartit. El procés de canvi està en marxa però les solucions proposades són diverses.
INFORME COMPLET DE RECOLLIDA SELECTIVA A L’ÀREA METROPOLITANA 2021