La recollida selectiva millora mentre segueix “la consolidació” del sistema
El 2022 es va tancar amb un 46% de recollida selectiva, vuit punts més que abans del canvi de sistema. Ha baixat la fracció resta i ha pujat molt l’orgànica
Les bosses d’escombraries al carrer els dies de recollida és la imatge més present del canvi de model. Un model que segueix en pausa. La implantació del Ripollet Aporta es manté aturada mentre s’avança, segons explica l’Ajuntament, “en la consolidació als sectors ja implantats”. No hi ha calendari concret pels següents pasos, es farà “els propers mesos” i amb “els ajustaments necessaris per tal de garantir un funcionament òptim”. Perquè fins ara l’esforç de la majoria dels veïns està convivint amb incivisme i inclús actes de sabotatge. El consistori ha hagut de reparar o substituir una vuitantena de tapes de contenidors i ha iniciat una seixantena d’expedients sancionadors tant a comerços com a particulars.
Desajustos, molèsties i aspectes a millorar
Deu mesos després de l’inici del Ripollet Aporta és evident i tothom reconeix, també ho ha fet el govern, que la implantació no es va fer prou bé i que queden aspectes per resoldre en molts carrers del municipi. De solucions, sobretot ara que s’apropa la campanya electoral, es proposen diverses. El que és clar és que encara hi ha massa punts on s’acumulen excessives bosses d’escombraries els dies de recollida, que segueix havent bosses al carrer quan no toca i que encara hi ha qui no separa bé. Una realitat als carrers que cal millorar.
Baixa la resta i puja molt l’orgànica
La recollida selectiva ja millora. En 2022 es va arribar al 46%, són vuit punts més que al 2021 i segons les dades facilitades per l’Ajuntament el passat mes de març ja s’arribava al 56,4% i se superaria per tant el 55% d’objectiu fixat per la Unió Europea pel 2025.
Per fraccions, de març del 2022 a març del 2023 la recollida de vidre ha crescut un 31% i ara, a sobre, la separació es fa millor segurament per la implantació del nou sistema en comerços i hostaleria. De les que es recullen porta a porta el paper i cartró ha augmentat un 13,4% i els envasos un 88% i s’entén així que molts veïns reclamin més dies de recollida davant les dificultats d’acumular un residu tan voluminós a casa.
L’orgànica també ha presentat un increment considerable, puja un 76,4%, però el consistori encara no ha fet públics els resultats de les caracteritzacions específiques que permetran mesurar quants residus no biodegradables s’estan llençant al contenidor marró. Amb la millora en la separació, la fracció resta, la que cal reduir, ha baixat un 36,6% en l’últim any.