Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Evolució de l’atur registrat a Ripollet // RdR
Es confirma que el 2014 és l’any de la baixada de l’atur registrat. Tots els mesos la xifra de persones apuntades a les llistes de l’OTG a Ripollet ha estat inferior que l’anterior. Gunaya foça així la tendència iniciada l’any passat. El mes de juny es va tancar amb 3.622 persones a les llistes de l’atur al municipi, la xifra més baixa des de desembre de 2010. Sembla que s’allunya definitivament la dada dels 4.000 aturats registrats però no es pot saber si la reducció porta el mateix ritme entre totes les persones sense feina.
Segons els càlculs del Consorci per l’Ocupació i la Promoció econòmica del Vallès Occidental la taxa d’atur a Ripollet és ara del 18,1%. I per tant se situa com la tercera pitjor de la comarca, només superada per les de Badia (24,4%) i Terrassa (19,2%) i bastant per sobre de la taxa mitjana a Catalunya (14,5%).
En els darrers dotze mesos la taxa d’atur a Ripollet ha baixat un 7,3%, passant de 25,4% a 18,2% i la xifra d’aturats registrats ha caigut en 320 persones passant de les 3.942 del juny de l’any passat a les 3.622 actuals. Evolució que fomenta l’optimisme de cara al futur pensant que es mantingui la recuperació.
Situació encara molt difícil
Malgrat la reducció de l’atur registrat preocupa la desocupació de llargada durada i el fet que la taxa d’atur entre els majors de 45 anys se situï a Ripollet en el 25,1%.
Ambdues circumstàncies expliquen la dramàtica situació que viuen moltes famílies. Llars on no entra cap ingrés i també aturats que després d’anys de no rebre cap oferta de treball i ara tampoc cap prestació surten de les llistes d’aturats.
Un atur amagat que també es pot trobar darrera del 15,8% d’aturats menors de 25 anys. En aquest cas perquè molts joves no són capaços d’accedir al mercat laboral, de trobar la primera feina, i davant la situació actual opten per seguir o tornar a estudiar, altres no fan això però tampoc s’inscriuen als serveis d’ocupació.
La millora existeix però malauradament sembla que arriba al carrer més lentament del que indiquen les dades oficials. L’atur continua sent un problema molt seriós però també ho és la reducció de salaris que pateixen els treballadors, la pèrdua de drets i la precarització laboral, nou de cada deu contractes signats al Vallès el mes de juny és temporal i temporal acostuma a ser breu, molt breu. Quatre de cada deu contractes temporals fets al juny tenen una durada inferior o igual a un mes.
Programes i ajudes públiques
La lluita contra l’atur des de les administracions públiques agafa moltes formes. Una de les darreres iniciatives dutes a terme és la subvenció directa a les empreses privades que contractin aturats. Dins aquest programa, batejat com ‘Generem ocupació 6+6’, el passat dimecres 2 de juliol el Patronat Municipal d’Ocupació va signar amb l’empresa Serveis Autocares R. Font, el primer acord de participació. Han rebut una dotzena de sol·licituds.
Una altra de les iniciatives engegades del PMO és l’Empro, inclòs també en el pla disset. Un programa amb el qual el PMO vol fer de mitjancer entre les empreses privades i els aturats. Sembla que a través d’aquesta via s’han concretat ja una vintena d’ofertes de feina a més de realitzar-se també formació específica per a les empreses.
Més enllà de les accions directes des de l’Ajuntament i altres administracions es proposen col·laborar en la reindustralització de la comarca i facilitar la creació d’ocupació.
A Ripollet s’està ampliant la superfície de naus industrials amb la construcció del ‘Ripollet Park’, polígon ubicat en terrenys de l’Incasol a Can Mas. I es col·labora en projectes com l’Àmbit B30 i el Pacte per a la reindustralització que vol posar de relleu i fomentar les potencialitats de la nostra comarca. Un territori que malgrat les bones comunicacions i tot l’espai dedicat a polígons industrials està patint molt en aquesta crisi. Afectada per la pèrdua de llocs de treball en el sector de la construcció i després en l’industrial, ara pateix també i molt en el sector de serveis i comerç, que malgrat tot continua sent el sector que genera més ofertes de treball. Dels 1.207 llocs de treball oferts a l’OTG a la província de Barcelona en el passat mes de juny, 1.017 corresponien al sector serveis i 1.029 eren temporals. Tot plegat xifres que demostren una lleugera reactivació del mercat laboral però també l’empitjorament de les condicions dels treballadors.
DADES SOBRE OCUPACIÓ RIPOLLET – Atur registrat al juny i taxa
Homes – 1.786 – 16,5% Dones – 1.836 – 20,0% – de 25 anys – 238 – 15,8% Entre 25 i 44 – 1.719 – 14,5% + de 45 anys – 1.665 – 25,1%
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies