L’afició a fer dolços creatius s’estén i es converteix en una nova oportunitat laboral
Rebosteria creativa, o la moda de fer a casa magdalenes que ara són cupcakes o fornejar galetes amb formes diverses i pastissos que semblen petites obres d’art. És tota una tendència i cada cop està més estesa. Hi ha programes de televisió, blogs, revistes, fires senceres i moltes són ja les persones que s’han aficionat a practicar-ho.
Algunes d’aquestes persones no només comparteixen les seves creacions a les xarxes socials, amb la família i els amics sinó que accepten comandes i comercialitzen els pastissos i les galetes. En molts casos ho fan de manera puntual però ja hi ha qui ha fet un pas més i ha convertit la seva afició en la seva professió. L’emprenedoria dolça, una sortida a la crisi autodidacta amb dosis de valentia i il·lusió. Al nostre municipi tenim dos exemples comercials diferents sorgits arrel d’aquesta moda. Ara fa un any que va obrir al carrer Afores la granja ‘Dolce Vita’, un petit local on la Vanessa Robles, la seva propietària, va començar a vendre les seves galetes. La fàbrica on treballava va fer un ERO i la van acomiadar. “Sempre m’havia agradat fer galetes a casa i en feia per a la família, així que vaig pensar que podria ser una sortida”, explica la Vanessa, “no tenia experiència al sector però vaig trobar el local, al costat d’una escola i vaig pensar que amb les galetes només no funcionaria així que vaig incloure la granja”.
El cas de Noe Roda no és molt diferent. Fa set mesos que es va decidir a obrir una botiga on-line amb productes especialitzats per a l’elaboració de rebosteria creativa. Com li va funcionar bé ara fa un parell de setmanes que ha obert el negoci a un local al carrer Calvari, ‘Marieta’s Cakes’. El seu objectiu és donar a la gent les eines per a que pugui fer productes de rebosteria a casa. “En néixer la meva filla, Maria, volia comprar-li un pastís però eren molt cars, així que vaig decidir aprendre a fer-ne”, explica la Noe, “m’agradava la rebosteria però no sabia com fer aquests pastissos més creatius”.
D’afició a professió
La Vanessa està satisfeta amb l’aposta però reconeix que no ha estat fàcil, “és molt complicat obrir un negoci, permisos, impostos i has de tenir diners per a la inversió inicial perquè els crèdits són impossibles” però malgrat tot anima als aturats a fer-ho, “penso que si és una cosa que t’agrada ho has d’intentar, pot sortir malament però no fer res no és una opció”. Abans era la seva afició a casa, “una moda americana” i ara cada dia serveix galetes al local i també ven per encàrrec. “Ens hem d’ajustar molt amb el preu però té sortida perquè pots fer coses personalitzades”, comenta.
La Noe treballa més amb pastissos, un producte “que encara s’ha de normalitzar, amb el temps es veurà la rebosteria creativa com una opció més, perquè encara s’ha d’adaptar als gustos dels consumidors locals”.
En el seu local no ven pastissos, es dedica vendre material de cuina especialitzat i també a oferir tallers, cursos i seminaris per aprendre els secrets de la rebosteria creativa, “m’agrada veure que la gent ho intenta a casa i aconsegueix fer les seves pròpies creacions”. Una moda que ha arribat per quedar-se i prova d’això és que ja va més enllà de l’afició domèstica.