L’Ajuntament explica el pressupost 2016 als ciutadans i recull les seves opinions
Per primera vegada, l’Ajuntament de Ripollet ha portat els pressupostos de l’any en curs a unes audiències públiques que es van celebrar dissabte passat, 30 de gener, al Casal d’Avis, i el dimarts, 2 de febrer, a l’Associació de Veïns de Can Vargas. Dues assemblees de participació ciutadana que van comptar amb l’assistència d’una trentena de persones a cadascuna d’elles, que van dur a terme diverses aportacions al pressupost que, segons va explicar la primera tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Pilar Castillejo, “primer han de passar per una anàlisi tècnica”. Segons va explicar l’alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna, aquestes audiències serveixen per explicar el pressupost, però també des de l’Ajuntament “apostem per uns pressupostos participatius, de forma que la gent pugui dir en què i en què no vol que es gastin els diners de l’Ajuntament”.
A banda de les dues audiències públiques dutes a terme, l’Ajuntament de Ripollet també ha presentat el pressupost a les diferents associacions de veïns així com també al Defensor del Ciutadà. Tanmateix, el pressupost presentat encara no és el definitiu, ja que aquest ha de passar per l’aprovació política al ple municipal i per això el govern necessitarà arribar a acords amb altres grups.
Tal i com van explicar tant Osuna com Castillejo, el pressupost de l’Ajuntament de Ripollet “és escàs tenint en compte el nombre d’habitants i les necessitats de la població”. Parlant de xifres, l’any 2015, la despesa que es va fer per habitant va ser de 734 euros i està previst que aquest 2016 pugi fins als 771 euros, una quantitat que tal i com va comentar Castillejo “està per sota de municipis propers a Ripollet”.
.
Finances depenents dels impostos
Les finances de l’Ajuntament de Ripollet depenen en gran part dels impostos recaptats pel consistori, enguany aprovats a les ordenances al ple del passat mes de desembre i de les quals l’Ajuntament destaca la rebaixa del 2% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i del 12% de la taxa de recollida d’escombraries domèstiques.
Segons va explicar Pilar Castillejo a les audiències, més d’un 40% dels ingressos de l’Ajuntament venen dels impostos, mentre que el 35% són de transferències corrents d’altres administracions i un 23% de taxes i altres impostos.
.
Novetats en les despeses
Pilar Castillejo va explicar a les audiències públiques els diferents capítols de les despeses del pressupost i en va especificar les més importants. La proposta de l’Ajuntament pel que fa al capítol I (personal) és de 9.116.411 euros, un 32% del pressupost; el capítol II (que compren enllumenat, neteja de carrers, etc) compta amb 13.285.392 euros, un 46%; el capítol IV (subvencions als patronats, subvencions a entitats, ajuts) té un 17% del pressupost, 4.762.150 euros; i el capítol VI (inversions com adquisició de patrimoni, obra nova o reformes), tal i com va explicar Castillejo, depèn exclusivament de les subvencions que es puguin aconseguir d’altres organismes, com la Diputació de Barcelona o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Els membres del govern van explicar les novetats que inclouen els pressupostos en els diferents àmbits de gestió del consistori. En l’apartat de personal, Castillejo va explicar que enguany s’ha augmentat en 198.436 euros per pagar un 1% més als treballadors, així com el 50% de la paga del 2012 i els triennis. Pel que fa a l’àmbit de presidència, les novetats inclouen una auditoria de gestió (26.500 euros) i un espai sense fils (3.600 euros), entre d’altres.
En l’àmbit econòmic, el consistori proposa augmentar 150.000 euros l’aportació al Patronat Municipal d’Ocupació per dur a terme polítiques actives d’ocupació o crear línies obertes de subvencions al comerç, entre d’altres.
Pel que fa a l’àmbit de justícia social, la proposta passa per augmentar en 150.000 les ajudes econòmiques, la creació d’una nova línia d’ajut d’habitatge, un augment de 25.000 euros per la conservació de les escoles i l’augment de 50.000 euros al Patronat Municipal de Cultura.
L’àmbit de ciutat i sostenibilitat compta amb algunes propostes com la rehabilitació de parades d’autobús, l’asfaltat dels polígons, la creació de camins escolars i millores al Parc Rizal, entre d’altres. L’Ajuntament espera poder implantar un nou model de recollida de residus, així com també crear una empresa municipal d’abastament d’aigua. Pel que fa a governança, el pressupost inclou formació per als treballadors i una modernització de l’administració.
Pel que fa a les inversions, depenents de les subvencions d’altres organismes, l’Ajuntament té previst la instal·lació de nous semàfors, l’adquisició del celler cooperatiu, la millora i ampliació dels carrils bici, les millores a les escoles o la implantació de l’e-administració, entre d’altres.
.
.