L’Associació Bullpark col·labora amb el projecte d’skate solidari Megabi

L’skateboarding, a banda de ser un esport, esdevé una poderosa eina de transformació social. Així ho va considerar el músic i skater etíop Israel Dejene, que va fundar al barri de Shiromeda de la capital d’Etiòpia, Addis Ababa, el projecte Megabi Skate. En amhàric, llengua oficial d’Etiòpia, “megabi” vol dir “fer feliç a algú” i això, Israel Dejene ho té molt clar. El projecte va néixer com una eina d’empoderament i de promoció de bons hàbits entre els infants i joves de Shiromeda, allunyant-los del món de la droga. Dejene va començar construint una rampa molt rudimentària on poguessin patinar i amb el pas dels anys el projecte s’ha anat fent més gran. De fet, pel barri de Shiromeda han passat skaters professionals com Nyjah Huston o Tony Hawk i Megabi Skate ja és conegut arreu del món. A més, la germana d’Israel, Muleken Dejene, s’encarrega de la secció femenina del projecte i estan aconseguint que les noies surtin a patinar amb els nois.
Bibiana Rosales va conèixer el projecte l’any 2017, i tot i que ja farà un any que està a Ripollet, va començar a impulsar Megabi Skate Espanya des del seu municipi, Marín (Galícia). “Gràcies a uns amics vaig conèixer el projecte, la part humanitària i solidària de l’skate”, explica Bibiana Rosales. La seva família sempre ha estat relacionada amb el món de l’esport –el seu pare, Manuel Rosales, ha estat campió del món en atletisme en més d’una ocasió– i per això ella sempre ha treballat en la promoció dels bons hàbits entre el jovent. Bibiana Rosales explica que va començar a recollir material d’skateboarding per portar-lo a Etiòpia i que de seguida diferents col·lectius d’skateboarding d’arreu del país van començar a donar material “la gent del món de l’skate està molt desperta i ho tenen molt clar”. Dos anys després, des de Megabi Skate Espanya estan ultimant els detalls per a que, a principis de 2020, s’enviï en un vaixell contenidor costejat pel Concello de Marín tot el material recollit cap a Etiòpia.
“La motivació per l’skate és la mateixa arreu del món”, explica Rosales, “és un esport de superació constant, amb uns valors que es poden traslladar a la vida mateixa”, i comenta que el que li va agradar de Megabi és la voluntat “d’empoderar els infants i que ells mateixos puguin seguir empoderant la seva comunitat”.
En aquest camí de solidaritat, Bibiana es va trobar amb Manuel Rodríguez, de l’associació Bullpark13, qui de seguida es va engrescar a col·laborar en el projecte. A més de dissenyar unes samarretes per recollir fons, també ha instal·lat un punt de recollida fix a la botiga (carrer Monturiol, 57) on reben tables, rodes, eixos, proteccions, roba i calçat, “nou o fet servir, però sempre en bon estat”, remarca Bibiana. A principis de l’any que ve, Bibiana Rosales en nom de Megabi Skate Espanya i Manuel Rodríguez en nom de Bullpark13, viatjaran a Etiòpia per fer seguiment de l’enviament de material. “Com que sobrarà material, repartirem també entre altres projectes i comunitats etíops”, comenta Rosales. La intenció és també ajudar a instal·lar rampes i mòduls per a que els infants i joves etíops puguin patinar.
