L’atur registrat baixa a l’octubre però la realitat del mercat laboral no millora
Aquesta setmana hem conegut que el nombre de persones aturades registrades al Servei d’Ocupació de Catalunya a Ripollet és de 3.978, 15 persones menys que al mes de setembre. El segon descens mensual consecutiu que situa l’atur registrat aquest octubre en 162 persones menys que ara fa un any.
Una bona xifra que contrasta amb l’increment registrat aquest darrer mes a la comarca, la província i la resta de Catalunya.
Amb aquesta dada, l’octubre ja és el quart mes seguit amb el nombre d’aturats registrats locals per sota dels 4.000 i sembla trencar la tendència marcada fins ara en suposar 203 aturats registrats menys que al gener.Una millora que sembla no ser tant evident al carrer. I que malauradament es contrasta amb les dades conegudes el passat mes de setembre arrel de la publicació de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de l’any. Es confirma que cada cop hi ha més diferència entre la quantitat d’aturats registrats als serveis d’ocupació i les persones desocupades segons l’EPA.
Si comparem les dades de setembre d’ambdues fonts d’informació observem que al setembre hi ha a la província de Barcelona 468.553 aturats registrats segons el Ministeri de Treball però l’EPA estima que els aturats arriben als 619.100. És a dir de tots els desocupats, un de cada quatre, un 24,4%, no estan registrats. La proporció de desocupats no registrats era al 2010 només del 16,3%.
Seguint aquestes proporcions cal estimar que a Ripollet les persones sense feina també són més que les 3.978 que hi ha registrades. Es superarien les 5.200 persones sense feina. Una xifra que elevaria la taxa d’atur al municipi del 19 al 26%.
Pitjors condicions laborals
Encara anant més enllà del greu problema que suposa la manca de feina també preocupa cada cop més les condicions d’aquells que sí treballen. Les darreres setmanes s’han succeït notícies d’expedients de regulació d’ocupació a empreses de la comarca on no només s’acomiadava gent sinó que també s’empitjorava la situació dels treballadors que continuaven amb feina. Panrico i Alstom a Santa Perpètua o Delphi a Sant Cugat són cassos significatius que posen nom al fet que la nostra comarca sigui la segona on més ERO es registren de tot Catalunya, només superada pel Barcelonès.
Més precarietat i sous més baixos. Un estudi de la UGT publicat recentment calcula a través de l’estudi de casos reals la reducció de sous provocada per les possibilitats que dóna la nova legislació laboral i la situa al voltant dels 12%. Malgrat que si afegim la congelació del salari els darrers anys la reducció arribaria al 23%. Un percentatge encara inferior al 35% de rebaixa que estan proposant actualment algunes empreses.
Tot plegat un panorama molt allunyat dels signes de recuperació econòmica que sembla que s’observen en alguns índexs macroeconòmics i gens encoratjador pel 36,1% de la població activa d’entre 16 i 29 anys que no té feina a Catalunya.