Les assemblees a Pinetons i al parc Rizal obren un cicle de participació ciutadana
Les molèsties de l’Ecoparc-2 i el parc del Rizal. Aquests han estat els dos temes amb els quals l’Ajuntament de Ripollet ha iniciat les assemblees de barri, una de les seves propostes durant la campanya electoral. Amb aquestes assemblees, l’equip de govern vol conèixer de primera mà quines són les problemàtiques dels barris i escoltar les opinions dels veïns per crear diferents plans de millora. De moment, només s’han celebrat dues assemblees de participació ciutadana, però la intenció és celebrar-ne més.
Les pudors al barri de Pinetons
La primera assemblea que s’ha dut a terme ha estat al barri de Pinetons. El passat dijous, 29 d’octubre, l’Escola Pinetons va acollir al vespre una assemblea que va comptar amb la participació de l’alcalde, JM Osuna, la tinent d’alcalde, Pilar Castillejo i el regidor de Medi Ambient, Ramiro Moldes. Una assemblea que va ser força participativa i que va comptar amb l’assistència d’una setantena de veïns, entre els quals diversos membres de la Plataforma Vallès Net.
Des de l’Ajuntament es va anunciar l’estudi sobre l’origen de les olors que està efectuant la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec de l’Ajuntament. L’equip de govern va recordar que s’han instal·lat 5 mesuradors al municipi, tres dels quals al barri de Pinetons, i que els veïns poden notificar a l’Ajuntament, via formulari o bé trucant a la Policia Local, quan senten olors. “Si es demostra que les olors provenen de l’Ecoparc i també es demostra que des del consistori es podien haver fet més coses, la mateixa ciutadania haurà de demanar les responsabilitats polítiques que cregui convenients”, va explicar l’alcalde. “La nostra prioritat és treballar per resoldre totes les problemàtiques que estem tenint amb l’Ecoparc-2”, va destacar JM Osuna, que va afegir que cal “un canvi en la gestió dels residus”.
En general, molts dels veïns es van mostrar preocupats per les possibles conseqüències en la seva salut derivades de viure a prop de l’Ecoparc. La Mary, una de les veïnes participants i que és voluntària per formar part de la Comissió de Seguiment, es queixa que moltes vegades pateix les olors. “Em preocupa tenir l’Ecoparc al costat de casa”, es lamenta la Mary, una veïna que està prenent nota de quan nota olors a casa. Tot i així es queixa que cal més informació per la ciutadania de cara a l’estudi. A banda d’acabar amb les olors de l’Ecoparc-2, hi ha altres temes que preocupen als veïns, com el model de gestió de residus. En aquest sentit, Pilar Castillejo va comentar que “cal conscienciar-se que cal reciclar” però que des de l’Ajuntament s’està fent un projecte per un nou model de gestió de recollida de residus. “És una decisió delicada, necessita temps”, va comentar la tinent d’alcalde. Tanmateix, Toni Pijuan, membre de la Plataforma Vallès Net, va recordar que el canvi en el model de gestió de residus “no depèn només de l’Ajuntament de Ripollet, sinó que també de l’Ajuntament de Barcelona, d’on provenen la majoria de residus que van a parar a l’Ecoparc-2”.
La Plataforma Vallès Net, per la seva part, va anunciar a la mateixa assemblea que el dijous, 5 de novembre, celebrarà una reunió oberta al públic al Centre Cultural per treballar en la mobilització ciutadana per veure quines accions es poden dur a terme per lluitar contra l’Ecoparc-2.
Queixes per incivisme al parc Rizal
Les assemblees de participació ciutadana van continuar dissabte, 31 d’octubre, al migdia al parc del Rizal. Una assemblea que va comptar també amb la participació d’una setantena de veïns, a banda de l’alcalde, JM Osuna, i el regidor de participació, David Fontanals. Fontanals va explicar que la intenció de l’assemblea era conèixer les opinions dels veïns per “veure quines són les actuacions que es poden dur a terme al parc”, un parc que actualment es troba en mal estat. Per la seva part, JM Osuna va exposar que l’Ajuntament “necessita comptar amb l’opinió de la gent que viu al barri, la gent que viu dia a dia a la zona i sap quines problemàtiques hi ha”.
Les principals queixes dels veïns es centraven en la brutícia que hi ha al parc, on constantment es troben llaunes de begudes i caques de gossos.
Alguns veïns van mostrar el seu desig per tornar al parc de fa uns anys, on tothom podia gaudir de l’entorn. Un dels veïns participants a l’assemblea va destacar que “els parcs haurien de ser per als infants” i que ell no pot portar als seus fills perquè no hi ha res per a ells. I apuntava que “s’haurien d’acotar zones: zones per als gossos, un espai per als infants i uns bancs per a la gent gran”.
Una altra de les participants es va queixar de “l’abandonament” que ha patit aquest parc per part de l’anterior equip de govern, “no hi ha hagut manteniment”.
A banda de la qüestió urbanística, molts dels veïns es van queixar d’una falta de civisme per part d’alguns veïns del parc que “no es fan responsables dels seus gossos” o que “no recullen les llaunes de begudes”, segons comentaris d’alguns participants, unes accions que no es limiten només als veïns del parc, sinó també, tal i com es van queixar alguns participants, a d’altres veïns del municipi que van al parc “a embrutar”. “És un problema de civisme i d’educació ciutadana”, es va queixar l’Eva, una veïna que viu davant del parc Rizal, que va afegir que cal “aprendre a compartir els espais i a conviure”.
Un altre dels temes que es va tractar va ser la recuperació d’activitats al barri. Molts dels veïns van coincidir que cal organitzar activitats a la zona, bé de Festa Major o bé d’entitats. “Cal millorar la visió que es té del parc”, destacava una de les veïnes.
En definitiva, els veïns van coincidir en que els principals problemes del parc són la brutícia, la manca d’elements urbanístics i la falta de civisme d’alguns usuaris del parc.