L’Escola de Música deixa l’activitat que feia al CIP i presenta concurs de creditors

Les classes que l’Escola de Música de Ripollet feia al Molí d’en Rata es van aturar abans de Nadal però no per vacances sinó per tancament.
“No hem tingut una altra sortida, no podíem seguir”, explica la directora Patricia Teruel. L’activitat ja no es sostenia econòmicament. L’Escola era una empresa privada, hereva del centre Diapasó que funcionava fins el 2007 al carrer Calvari. Va ser llavors quan va canviar de nom i es va traslladar a la segona planta del Centre d’Interpretació de Patrimoni Molí d’en Rata. Un equipament municipal pel qual pagava un cànon. El primer curs va tenir 134 alumnes. Ara la situació era molt diferent. “La crisi general i des del 2012 també el canvi en el funcionament de les beques que l’Ajuntament donava als alumnes” havien reduït la xifra “fins els 55 alumnes”. Teruel explica que fins fa dos anys el consistori becava part del que havien de pagar els alumnes a l’escola i ho feia a través d’una subvenció directe al centre. Des de 2012 les beques per a l’ensenyament musical tenen un caràcter més general, les perceben directament els alumnes i beneficien també als que estudien en escoles fora del municipi. Lamenta que “potser si hagués hagut voluntat d’ajudar-nos ho po-dríem haver salvat” però no ha estat així i s’ha vist obligada a optar pel concurs de creditors.El tancament de l’Escola posa fi a 25 anys d’ensenyament musical al municipi. Aquest curs a l’escola es feia el grau elemental, també el grau mig i es preparava alumnes per a les proves d’accés al conservatori.
La Coral agafa el relleu
A partir del febrer la Societat Coral El Vallès ampliarà les seves activitats amb la creació d’un espai per fer música. “La idea que teníem com a entitat era un cop finalitzades les obres a la nostra seu, de cara al proper curs, generar més activitats centrades en la veu, no entrar en competència amb l’escola de música”, explica Jordi Giménez, director de la Coral, “però arran del tancament hem vist la necessitat de donar també aquest servei”. És per això que ja treballen per tal de poder engegar una banda instrumental, un projecte encara en procés embrionari que s’adaptarà a les característiques dels alumnes o les persones que responguin a la crida que han iniciat des de l’entitat.
“No oblidem en cap cas que la nostra raó de ser són els grups corals però en un futur ens agradaria poder posar en marxa una Escola de Música amb grups instrumentals i on poder oferir també cursos de sensibilització musical per a nens de 4 i 5 anys”, explica Giménez que afegeix, “i per començar tot plegat estem parlant amb alumnes que fins ara anaven a l’escola de música i estem oberts a tothom qui vulgui i ens agradaria posar en marxa una banda de música”. Un nou projecte il·lusionant per a una entitat centenària que compta entre els seus membres amb professionals que ja es dediquen a impartir classes de música.
Els interessats en sumar-se a la crida de la Societat Coral El Vallès es poden posar en contacte amb l’entitat a través del correu electrònic escolascv@gmail.com.
Es una pena cerrar una Escuela de Música. Me gustaría formar parte de la nueva Escuela, tengo 67 años pero me siento joven y capaz de aprender. Saludos