L’estudi d’olors confirma l’Ecoparc com a principal focus i que els episodis han baixat

L’estudi d’olors que l’Ajuntament de Ripollet va encarregar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) constata el que se sabia o es suposava. El principal focus de pudor és l’Ecoparc que és l’origen d’un 16% dels episodis registrats durant el període estudiat, seguit per l’empresa de Lípids a Santiga que suposa un 8% i la resta d’episodis tenen el seu origen principal, pels vents que es donen habitualment, en la resta d’empreses del polígon Can Salvatella.
Potser el més destacable de l’estudi és que confirma que els episodis de males olors, sobretot els registrats com de més intensitat, s’han reduït considerablement arrel que es va iniciar l’estudi i que l’Ecoparc va posar en marxa mesures per reduir les emissions. Un fet que es considera ja una fita important i que ha portat als autors de l’estudi a recomanar que es mantingui la vigilància de forma permanent. “Amb l’estudi es demostra que si es controlen es poden reduir les pudors”, explica la tinent d’alcalde Pilar Castillejo. Aquesta disminució dels episodis de males olors ha complicat l’estudi ja que només s’han pogut analitzar 54 episodis, entre octubre del 2015 i maig del 2016. De tots ells els investigadors han analitzat les condicions meteorològiques prèvies i els vents per establir el focus d’origen i han analitzat la presència de compostos orgànics volàtils (COV), que assenyalen que en els episodis de pudor el 77% provenien de l’Ecoparc.
Però en veure que els episodis que registraven els veïns a través de la pàgina web s’havien reduït molt van decidir iniciar una segona part de l’estudi. Van instal·lar altres cinc punts de control amb captadors de COV i van constatar que la concentració se situa en el rang ‘d’exposició multifactorial’ segons la normativa europea, és a dir, per sota dels nivells més perillosos. Des del govern en veure que els resultats apunten als polígons industrials van iniciar una auditoria ambiental i van analitzar 80 empreses potencialment emissores situades al propi municipi i d’aquestes a 12 s’han encarregat ja inspeccions a través d’una entitat de control ambiental.
Però com que el focus principal d’olors se situa en polígons de municipis veïns des del govern també es convidarà als Ajuntaments de Barberà, Cerdanyola i Santa Perpètua a la presentació pública de l’estudi que els investigadors de la UPC faran en un parell de setmanes. Arrel d’aquesta visita s’espera poder iniciar un treball conjunt per mantenir la vigilància de forma compartida, perquè com apunta Castillejo “els olors i els contaminants no entenen de fronteres”.
.