L’Obra Social de la PAH, última sortida davant la manca d’habitatge públic

L’emergència d’habitatge no millora i la resposta de les institucions tampoc. És per això que la PAH segueix rebent moltes famílies que es troben en risc de quedar-se al carrer.
El passat dissabte la PAH Ripollet Cerdanyola va organitzar a la seva seu una trobada amb altres seccions locals de l’entitat d’arreu de Catalunya. A la reunió, els participants van posar en comú els protocols a seguir per fer les ocupacions d’habitatges buits de bancs i grans tenidors, cada cop més, fons “voltors”.
Adrian Matea, de la PAH Ripollet, explica que la recuperació “és l´última opció, només es porta a terme quan s’han esgotat totes les vies i no hi ha cap altra sortida, ni lloguer social, ni alternativa d’habitatge i mai es fa amb pisos de particulars”. Al nostre municipi no tenen edificis recuperats però des de l’entitat expliquen que “sí que tenim ara mateix gent que serà desnonada aviat i ja estan buscant una opció B”.
Adrian Matea (PAH Ripollet): “La recuperació és l’última opció, l’únic recurs quan ja s’han esgotat totes les altres possibilitats i mai s’entra en pisos de particulars”
Altres participants a la trobada comparteixen que la situació és molt complicada. L’Ana Mejías, de Mollet, comenta que hi ha “molta gent recuperant perquè les institucions no estan fent res per crear més habitatge social”. Afegeix que “la gent es troba amb desnonaments per lloguer, finalització de contractes i quan busquen lloguer no troben res assequible, el preu a Mollet és de 1.100€”, “arriben desesperats perquè a ningú li agrada estar en aquesta situació”.
Antonia Romero (PAH Baix Llobregat): “Haurien de ser les institucions les que recuperessin els pisos per a la gent, no nosaltres”.
Tan Mejías com Antonia Romero, de la PAH al Baix Llobregat, apunten que falla l’administració perquè les meses d’emergència estan saturades, “una família no pot estar un any i mig esperant un pis”, apunta Mejías. Romero segueix, “totes les administracions diuen que no tenen pisos per atendre aquesta situació però la llei dóna instruments per recuperar habitatges buits, haurien de ser les institucions les que recuperessin els pisos per a la gent, no nosaltres”.
Els desnonaments no baixen i ara s’estan donant sobretot en lloguers i també coincideixen molts per la finalització de contractes de lloguer social que no es renoven.